Открийте ни и в

СВЯТ

Сушата в Европа е най-тежката за последните 5 века

Най-влошаващите се региони са вече засегнатите от пролетната суша

публикувано

на

Сушата в Европа “изглежда най-лошата от най-малко 500 години насам”, обяви днес Европейската комисия, цитирана от ДПА.

“Това, разбира се, е само първа оценка и трябва да го потвърдим с окончателни данни в края на сезона”, коментира говорителят на комисията Йоханес Барке, позовавайки се на изследване, публикувано в понеделник.

В доклад на Съвместния изследователски център на Комисията се казва, че към 10 август 47 процента от територията на Европа е достигнала ниво на предупреждение за суша, докато 17 процента от изследваните региони са в пълна тревога.

Оскъдните дъждове и редица горещи вълни от май нататък повлияха на речните зауствания и водните нива в цяла Европа. Намалените водни обеми също се отразиха неблагоприятно на енергийния сектор както за водноелектрическото производство, така и за охладителните системи на други електроцентрали.

Сушата е намалила значително добивите за реколтата от летни култури, като най-засегнати са царевицата, соята и слънчогледът, споделиха изследователите.

“Почвената влага и растителният стрес са силно засегнати”, се съобщава в доклада, като се изброяват над дузина страни, в които опасността от суша нараства, включително Германия, Франция и Великобритания.

“Останалата част от Европа, която вече е засегната, поддържа стабилни силно-сухи условия”, се казва още в съобщението.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено