Открийте ни и в

КРИМИ

Схемата „Мозамбик“: Банки, рушвети и 70 пъти Даниела Събева

публикувано

на

ПЕТЪР КАРАБОЕВ

“Чудесно, братко. Консултирах се и те моля да заделиш 50 милиона пилета. Какъвто и брой пилешко да имаш, ще добавя 50 милиона от моята порода.”

Това съобщение, звучащо като банален откъс от делова кореспонденция за бройлери, едва ли би развълнувало мнозина. Поне докато не дойде и разшифровката. Авторът му е Теофило Нангумеле, представител на кабинета на президента на Мозамбик. Получателят е ливанецът Жан Бустани от регистрираната в Абу Даби холдингова група Privinvest, представяща се като “една от най-големите в света групи за строителство на морски кораби, подводници с двигатели на водород, суперяхти, офшорни конструкции и свързани с тях услуги”. Бустани веднага препраща към свои служители съобщението “50 млн. за тях и 12 млн. за (…) (5%) ==> общо 62 млн. отгоре”. А “пилетата” са милиони долари за подкупване на правителствени служители в Мозамбик и за лично облагодетелстване на международна престъпна група, в която се оказа, че участва и българката Детелина Събева.

Тя работи в Credit Suisse, но някъде около април 2013 г., по твърденията на американските прокурори, Детелина заедно с няколко свои колеги започва да действа в ущърб на банката и в полза на Privinvest, години наред съучаства и получава милиони долари от схемата, в която Мозамбик – една от бедните държави в Африка, изтегля кредити за над 2 млрд. долара. Почти нищо от това, за което са получени заемите, не е изпълнено, но държавата е докарана на ръба на спиране на плащания по външен дълг.

 Сглобяването на схемата

 Сглобяването на инструментите за толкова голяма измама започва през 2011 г. и тя продължава до 2016 г. Основен организатор е Бустани, но най-тежката отговорност, изглежда, се пада на Събева и двамата й колеги инвестиционни банкери, които е трябвало да осигурят парите.

Твърденията са от обвинението (U.S. v. Boustani, 18-cr-681), повдигнато срещу осем души във федерален съд в Бруклин в самия край на 2018 г. Тогава текстът е засекретен от съда, но конфиденциалността е снета през март т.г., а през май Събева се признава за виновна по едно от обвиненията – финансова измама с цел пране на пари. Останалите са за заговор за измама с ценни книжа и за нарушаване на закона за борба с корупцията в чужбина, както и за злоупотреба с правилата за вътрешен контрол.

На заседанието не е споменато Събева да е сключила споразумение с прокуратурата, а адвокатът на българката отказва коментар пред Bloomberg и Reuters. Тя бе задържана на 3 януари в Лондон и пусната под гаранция от 2 млн. долара с право да пътува до Ню Йорк. На 20 май българката се явява доброволно и признава за получени 200 000 долара, макар да има свидетелства за преводи към нейна сметка в банка в ОАЕ през 2013 г. за около 2.2 млн. долара. Според Bloomberg останалите обвинения срещу нея са били снети, но

съдията е засекретил случилото се в залата

Бустани е единственият друг в ръцете на американското правосъдие. Бившите инвестиционни банкери Андрю Пиърс и Сурджан Сингх оспорват във Великобритания искането на САЩ да бъдат екстрадирани. Бившият министър на финансите на Мозамбик Мануел Чан е арестуван по искане на САЩ в Южна Африка, но преди седмица правосъдният министър решава, вместо това, да го предаде на Мозамбик, макар да няма споразумение за екстрадиране между двете държави. Другите са финансовият директор на Privinvest и служители на финансовото министерство и на разузнаването на Мозамбик (SISE).

Засегнатите банки са швейцарската Credit Suisse и руската ВТБ (прокуратурата на САЩ ги нарича само “инвестиционна банка 1 и 2“, срещу тях няма обвинения), които обвиняемите са убеждавали с подправени документи, че мозамбикската кредитна линия е чиста и гарантирана. Всъщност от нея са били откраднати поне 200 млн. долара за лична полза.

 Докато не пипнат САЩ

За измамата в Мозамбик се пишеше години наред в медиите, но реално не се случваше нищо, докато не се намесиха САЩ. А причината е, че са засегнати американски инвеститори и доларови преводи са правени и през американски банки.

Тогава изплува и името на Събева, което в обвинението се споменава 70 пъти, защото заедно с Андрю Пиърс и Сурджан Сингх изиграват ключовата роля. Пиърс е бил ръководител на Групата за глобално финансиране в Credit Suisse, Събева е била негова подчинена и вицепрезидент на поделението, а Сингх – директор в него. Тя си тръгва от банката през август 2013 г., Пиърс я последва през септември, но вече работят от април и за фирмата в Абу Даби и са обмисляли схемата още през 2012 г. Сингх продължава да е управляващ директор до февруари 2017 г.

И тримата са били наясно как работи вътрешният контрол на Credit Suisse. Те са прикривали информация за качеството на проектите в Мозамбик от работодателя си и макар банката да е знаела за съмнителната репутация на Privinvest, нищо не е предприела, твърди обвинението. Детайлите в него показват как Пиърс, Събева и Сингх са се грижели да не оставят следи в комуникацията си. Противно на правилата в банката те са си разменяли мейли по личните пощи, засягащи сделките. В един от тях Пиърс пише на Събева, че в метаданните на изготвените от нея файлове се вижда името й: “Може би ще искаш да ги преправиш и пратиш наново.”

Те не са съобщавали в Credit Suisse коректно за какво отиват преводите – че са

плащани рушвети на правителствени служители

и банкери в Мозамбик, и дори размера на задълженията, датите на падежа по тях и способността и намерението на властите в Мапуто да ги погасяват. Тази практика продължава и когато започва предлагането по света в тези кредити да се включат други инвеститори. Междувременно Privinvest получава от съучастниците си в Мозамбик държавни поръчки с раздута стойност и без контрол върху изпълнението им.

Не е известно с колко точно са се облагодетелствали участниците в схемата, но в обвинението се казва, че поне 50 млн. долара са останали при тях. Цитирани са извлечения от банкови сметки на банка в Абу Даби, през които Пиърс получава 45 млн. долара и превежда суми също в милиони на Събева и Сингх.

Според Transparency International Мозамбик е една от най-корумпираните държави в света – 158-а от 180 страни, т.е. между Узбекистан и Зимбабве в най-новата класация. През октомври в страната ще има президентски и парламентарни избори и наблюдателите коментират, че никой не иска преди тях да се разкрива евентуално участие и на други хора от партията и управлението в престъпната схема.

Разплитането на скандала ще отнеме години и е съмнително, че изцяло ще бъде въздадено правосъдие по него. Но той е поредният пример за проблемите с вътрешния контрол, колаборацията с корумпирани режими на големи имена от световното инвестиционно банкиране и колко високо в йерархията им стига отговорността. Тримата млади заговорници в банката – Събева е нямала и 30 години, Сингх е бил в средата на 30-те, а шефът им Пиърс – малко над 40, са предлагали поредицата от кредити за стотици милиони долари и някой на върха ги е подписвал.

 

Тежката адвокатска артилерия

Защитник на Събева в САЩ според Bloomberg е Майкъл Макгавърн. Той е от бостънската Ropes & Gray LLP от “тежката артилерия” на корпоративните адвокати не само в САЩ, но и в света. Основана през 1865 г., в нея има над 1200 адвокати и специалисти, а представителствата й са в 11 ключови за финансовия бизнес места в Северна Америка, Европа и Азия. Години наред кантората помага за сделки за милиарди долари, а сред клиентите й са корпорации, финансови институции, правителствени агенции, известни университети…

Любопитно е, че Събева не само е успяла да ангажира толкова голямо име в адвокатските среди, но и че е представлявана от един от тримата партньори в Ropes & Gray. Майкъл Макгавърн е единият от президентите и отговаря за случаите, в които страна като обвинители са правителствени агенции като Министерството на правосъдието на САЩ, Комисията за търговия с ценни книжа (SEC) или Комисията на САЩ за търговия със стокови фючърси (CFTC). Преди да се присъедини към кантората, в продължение на над 7 години той е бил федерален зам. главен прокурор в Южния район на Ню Йорк с ресор организирана престъпност, тероризъм и криминални престъпления, като е водил успешно дела срещу две фамилии от Коза ностра.

Самият Южен район е специално място в САЩ – през 2009 г. New York Times го нарича “eдин от най-мощните клубове на Ню Йорк” и “най-престижното място за прокурори извън Вашингтон”, от което президенти на САЩ често правят избора си за най-високите постове в администрацията. Членовете на този “клуб” разполагат с такива ресурси, занимават се с толкова важни случаи и са толкова независими от влиянието на президента, че през последните 15-ина години нерядко е наричан суверенният район на Ню Йорк.

 

Ужиленият Мозамбик

Освен признанията на Събева другото голямо движение през последните седмици около скандала е свързано с четвъртата ключова фигура в заговора. Това е 63-годишният Мануел Чанг, финансов министър на Мозамбик от 2005 до 2015 г., който според американското обвинение е откраднал 12 млн. долара. Той бе арестуван на 30 декември м.г. на международното летище в Йоханесбург по нареждане на Интерпол и американско искане. През април южноафрикански съд постанови, че може да бъде предаден на САЩ или Мозамбик и остави правосъдният министър в Претория да избере. На 22 май министърът предпочете Мозамбик, макар да няма споразумение за екстрадиция с тази държава. Вашингтон веднага реагира с “дълбоко разочарование”, включително защото властите в Мапуто са отправили своето искане седмици след американското.

В Мозамбик Чанг дори не е обвиняем, а само разследван и понеже все още е с депутатски имунитет, най-вероятно само ще бъде разпитан и освободен. Неправителствени организации се усъмниха, че в Родината си той ще бъде съдебно преследван. Жоржи Матине, координатор на организацията Форум за мониторинг на бюджета, припомня пред южноафриканската преса, че “Фрелимо” – партията на бившия финансов министър и депутат, доминира в парламента, където неотдавна е бил отхвърлен опит да бъде свален имунитетът на Чанг. Dow Jones отбелязва, че “Фрелимо” отдавна има близки връзки с управляващия Африкански национален конгрес в Република Южна Африка.

 

Реклама

КРИМИ

$20 млн. гаранция предлага братът на Ружа Игнатова на съда в Ню Йорк

публикувано

на

от

НИКОЛАЙ СТОЯНОВ

Арестуваният в САЩ лидер на OneCoin Константин Игнатов е поискал от съда да бъде освободен под гаранция, докато трае делото срещу него по обвинение в сговор за извършване на измама. Това става ясно от писмо до съдията, подадено от неговите адвокати на 17 юни и видимо в американската електронна съдебна система PACER. Предложението на брата на Ружа Игнатова – създателката на OneCoin, която според щатските прокурори е измамна схема, е да осигури 20 млн. долара гаранция и да се съгласи на 24-часова въоръжена защита, за която той да плаща.

Адвокатите на Игнатов изтъкват, че той не е задържан за престъпление, включващо насилие, и изреждат други казуси, в които съдът е позволил на обвиняеми домашен арест, сред които и създателят на най-голямата „Понци схема“ в света Бърни Мейдоф. В подкрепа на българина с германски паспорт са приложени и 23 писма от близки – родителите на Игнатов, бременната му приятелка и нейните родители, негови партньори в бойните спортове и др.

 Как се стигна дотук

Константин Игнатов бе арестуван на 6 март в Лос Анджелис на летището, когато се готвел да напусне САЩ. Той пристига на 27 февруари, като е провел редица срещи с местни лица, промотиращи OneCoin. Два дни след ареста му САЩ официално обявяват, че той е обвиняем, както и сестра му Ружа, която е в неизвестност. Докато Константин е обвинен само в сговор за извършване на измама, за което го грозят до 20 години затвор, тя има общо пет обвинения още от 2017 г., за които сумарно може да лежи 85 години.

След задържането му Игнатов е преместен в Ню Йорк, тъй като обвиненията са повдигнати от прокуратурата на Southern District of New York, която се занимава с повечето случаи на големи финансови измами. Понастоящем той се намира във федералния арест Manhattan Metropolitan Correctional Center, като съдът първоначално през март прецени, че не подлежи на освобождаване под гаранция, тъй като има висок риск да се укрие. Това е малко или повече стандартна политика за чужди граждани (Игнатов е с германски паспорт).

Като аргумент срещу това адвокатите на Игнатов изтъкват, че той е влязъл в САЩ, знаейки за разследванията срещу OneCoin. Шест месеца преди пристигането му за пране на пари от OneCoin е арестуван американският адвокат Марк Скот, който в писмото е наречен “служител на OneCoin”. При арестуването му от OneCoin отрекоха пред “Капитал” да имат взаимоотношения с него, а самият Скот, чието изслушване е насрочено за октомври, иска делото да бъде прекратено, като настоява, че обвинението не е показало факти, че той е знаел за евентуална криминална дейност на OneCoin.

Според защитата на Игнатов е важно да се отчете, че той не е опитал да избяга, когато на влизане в страната са претърсени телефонът и лаптопът му, а е тръгнал да излиза от САЩ седмица по-късно, когато е приключил пътуването си. Невярно декларираната пред имиграционните власти цел на пътуването му се обяснява също с притеснение около разследванията на OneCoin. Въпреки че е състезател по MMA, адвокатите му пледират, че той не е обществена заплаха – няма криминално досие и обвиненията не са свързани с насилие или оръжия. Друг аргумент е, че в ареста той ще бъде затруднен да подготви защитата си.

В началото на юни на предварително изслушване Игнатов не се призна за виновен и предстои да се насрочи разглеждане на обвиненията по същество.

 Офертата на Игнатов

 Предложението към съда е Константин Игнатов да наеме жилище в Ню Йорк, което да обитава с приятелката си Кристина. То ще бъде охранявано денонощно от посочен от властите въоръжен екип, който ще има право да използва сила, в случай че реши да напуска имота без разрешение. Там той ще бъде под домашен арест, като ще се допускат само одобрени посетители. Няма да се допуска контакт с другите обвиняеми по делото без присъствие на адвокати, с известни жертви или свидетели. Няма да ползва интернет и компютър, освен за да се запознава с материали по делото и да си подготвя защитата, както и телефон. Освен това Игнатов се ангажира да няма връзки със служители на OneCoin, да предаде паспорта си, да бъде следен с електронна гривна и по-всяко време жилището му да може да бъде претърсвано.

Към това се добавя и 20 млн. долара гаранция, зад която да застанат с подписите си пет финансовоотговорни лица. Освен това тя ще е подплатена и с 1.5 млн. долара под формата на имоти на приятели в САЩ и 8.5 млн. долара кеш.

В писмото са посочени сходни казуси, където от обвиняеми са предложени аналогични или дори по-леки мерки, които съдът е приел. Вероятно в близките дни прокуратурата ще изтъкне своите възражения и чак след това съдията ще прецени дали да уважи искането. Техни аргументи вероятно биха били, че основният обвиняем – Ружа Игнатова, все още не е задържана и се укрива, вероятно в държава без споразумение за екстрадиция със САЩ. При по-леки условия Константин Игнатов би могъл да опита да се свърже с нея и да продължат твърдяната престъпна дейност, все още не всички средства от нея са проследени и може да се направи опит те да се пренасочат и прикрият, тя да помогне евентуален негов опит за бягство и т.н.

 Всички обичат Константин

Другата линия на защита на адвокатите на Игнатов е да изградят образа му на човек, който не би се укрил от правосъдието му. За целта са представени 23 различни писма в негова подкрепа, които го обрисуват като добър приятел, любител на животните, защитник на различни благородни каузи, грижовен син и очакващ скоро да стане баща.

С писма зад него застават майка му Веска (в ранните години на OneCoin тя е собственик и управител на основните български дружества, свързани с криптовалутата) и баща му Пламен, приятелката му Кристина и нейни роднини, а също и множество сподвижници от тренировките му бойни изкуства, включително и трикратният световен шампион по самбо Росен Димитров, брат му Румен и техните родители. Писма от колеги от OneCoin обяснимо няма, като единственото свързано с криптовалутната компания лице е адвокатка, правеща част от вписванията по партидите на българските дружества. Писмо от Ружа Игнатова също няма.

 

Още една българска съучастничка

Междувременно от друг документ по делото става ясно, че разследването на САЩ е разглеждало и още един български съучастник. Това личи от следствените материали, на база на които е издадена съдебната заповед за претърсване на жилищата на Марк Скот и изземване на документи и техника от тях. Тя не е назована по име, а като CC-3 (co-conspirator 3), но е посочена като Head of Legal and Compliance на OneCoin. С такава титла до 2017 г. се представяше Ирина Дилкинска. В документа е посочена и фирма “Би енд Ен консулт”, през която са минавали суми от OneCoin. До 2017 г. Дилкинска е управител и краен собственик на дружеството. Скот не е разкрил информация за връзките на CC-3 с OneCoin на финансова компания, наета да управлява създадени от него фондове, които според прокуратурата са използвани за пране на пари. Вместо това тя е представена като изобретател на технология, а “Би енд Ен консулт” я е предоставяла за ползване на свързани с OneCoin компании. Засега не е известно Дилкинска да има повдигнати обвинения.

 

Продължете по-нататък

КРИМИ

7 доживотни присъди за кипърския сериен убиец с корени от BG

публикувано

на

от

Седем доживотни присъди – по една за всяка от жертвите – получи серийният убиец от Кипър, чиито престъпления потресоха страната и света. Това е най-тежката присъда, произнасяна досега от кипърски съд.

35-годишният Никос Метаксас бе осъден за убийството на 5 жени от Филипините, Непал и Румъния и дъщерите на две от тях. Възможно е да има и неразкрити жертви. Престъпленията са извършени между 2016 и 2018 г. С жертвите убиецът се свързвал чрез сайтове за запознанства.

Метаксас заяви разплакан пред съда, че поема цялата отговорност за извършените от него „ужасяващи” престъпления. Той изрази съжаление и поиска извинение от душите на неговите жертви и от техните семейства. Метаксас се извини и на своето семейство и на цялото кипърско общество.

Според Нова тв Метаксас има български корени – майка му е от Стара Загора. Кипърски медии съобщават, че родителите му са разделени и той е израснал с баща му. Служител е в армията.

Продължете по-нататък

КРИМИ

Рускиня и децата й бяха открити мъртви в Ню Йорк

публикувано

на

от

Рускиня и двете й деца бяха открити мъртви в апартамент в Стейтън Айлънд, Ню Йорк.

Алла Аушева и децата й, на две и три години, се преселили в САЩ със зелена карта. Задържан по подозрение за убийство е приятелят на жената, съобщи „Ню Йорк Пост“.

Според доклад, публикуван в уебсайта на градската полиция, екипът е пристигнал на адреса вчера сутринта след повикване на 911, информира АФП.

“При пристигането си полицията е открила задименото жилище. Пристигнали са пожарникари от Ню Йорк, които са угасили малък пожар. При влизането в жилището били открити телата на 36-годишна жена, тригодишно дете и двегодишно дете”, се казва в доклада на пожарникарите.

Според „Ню Йорк Пост“, 37-годишната Аушева е намерена легнала с лицето надолу на легло, като имала сериозни наранявания по главата и лицето. Предполага се, че децата ѝ са били удавени.

Полицията обвини за убийствата баща им, 36-годишният Шон Уокър, служител на американските военновъздушни сили. Той беше задържан на магистрала с мобилен телефон и личната карта на Аушева в ръцете му.

Полицията разполага с данни за домашно насилие в семейството и от миналото.

Алла Аушева се е преместила в САЩ през 2011 г. Тя се присъединила към Националната гвардия на САЩ, след което е била прехвърлена във военновъздушните сили на Националната гвардия. През 2012 г. е получила американско гражданство.

“Ние сме на ранен етап от разследването, което е в ход. Медицинският експерт ще установи причината за смъртта, но ние считаме, че става дума за убийство”, заявиха от полицията.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено