Открийте ни и в

САЩ

Съдия, назначен от Тръмп, блокира задължителната ваксинация за федералните служители

Министерството на правосъдието вече обяви, че ще обжалва решението

публикувано

на

Тексаски съдия нанесе символичен удар по ваксинационната политика на администрацията на Байдън, като издаде съдебен запор върху прилагането на изискването за задължителна ваксинация на федералните служители с малки изключения. Забраната обаче идва късно – огромната част от тях вече са ваксинирани.

Съдия Джефри Браун от районния съд на Южния съдебен район на Тексас, назначен от бившия президент Доналд Тръмп, реши, че опонентите на задължителната ваксинация за федералните служители имат преобладаващи шансове да спечелят в съда и блокира прилагането на наредбата от администрацията.

През септември Байдън обяви, че около 3,5 млн. федерални служители ще трябва да се ваксинират, без опция за системно тестване вместо това. Изключения са предвидени само по медицински съображения и по религиозни причини. Наредбата се прилага от ноември и според казаното от говорителката на Белия дом Джен Саки в петък, 98% от федералните служители са ваксинирани.

“Уверени сме в легалните си правомощия за това” – каза тя.

Плесница за Тръмп: Върховният съд разреши предаване на документите му на специалната комисия

Случаите на несъобразяване с политиката на Белия дом за ваксинациите са предадени за разглеждане и може да бъдат уволнени, според изпълнителната заповед на Байдън.

Съдия Браун пише ,че проблемът в случая е дали президентът може “с едно драсване на писалката и без мнението на Конгреса да поска от милиони служители преминаване през медицинска процедура като условия за тяхното назначаване”.

По думите му “според настоящото положение на закона, изразено наскоро от Върховния съд, това отива твърде далече”. Той визира скорошното решение на Върховния съд срещу задължителните ваксинации за частния бизнес.

Министерството на правосъдието вече обяви, че ще обжалва решението.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА