Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Съдия спря забраната на Тръмп да не се издават работни визи заради пандемията

Ясен Дараков

публикувано

на

Федерален съдия в Сан Франциско постанови да се спре частично прилагането на някои ограничения върху визите за чужди работници, въведени от администрацията на Доналд Тръмп.

Хиляди българи ще пострадат от визовите забрани на Тръмп

Четири синдикални организации, представляващи по-специално компаниите от Силициевата долина, внесоха искове в съда срещу тези ограничения. Решението на съда се прилага само за стотиците хиляди компании, представлявани от четирите организации (the National Association of Manufacturers, the U.S. Chamber of Commerce, the National Retail Federation and TechNet). Съдът прецени, че Тръмп е превишил властта си, като е публикувал ограниченията.

През юни президентът обяви замразяване на зелените карти и на някои работни визи до края на годината. Тогава Тръмп аргументира решението си с цел борба с рекордната безработицата в САЩ заради пандемията. Става дума за работните визи Н1-В, Н-4, Н-2В, L и повечето документи от категорията J. Визата Н1-В е много използвана в сектора на високите технологии.

Тръмп връща десетки хиляди, спечелили зелена карта

Силициевата долина зависи много от квалифицирани имигранти, които да задоволят нуждата от инженери, специалисти по данните, създатели на нови програми и продукти и др. На 1 октомври започва новата фискална година когато държавата раздава нови 85 хиляди работни Н1-В визи. Тръмп специфично удължи указа си след тази дата, за да е сигурен, че ще покрие и фискалната 2021 г.

Администрацията на Тръмп отказва имиграционни молби заради празни полета във формулярите

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Във Великобритания: Задържат българи, отишли на интервю за работа

Те се настаняват в арести или в центрове за мигранти, след което се депортират обратно в България

Боян Димитров

публикувано

на

Виж цялата статия

Българи, някои от които с насрочени интервюта за работа, са били задръжани в имиграционни центрове или в арести на летищата във Великобритания. След това те са били депортирани от страната, въпреки правила, които позволяват на хора без визи да пристигнат за интервю в Обединеното кралство.

Това разказва британският в. „Гардиън“, като цитира разговори с пътуващи и активисти. Според вестника задържаните са отвеждани в центрове за изхвърляне на мигранти от страната или в стаи за задържане на летищата, дори в случаи, когато някои от тях са пристигнали за интервю за работа. Има и други случаи, при които влизащите нарушават правилата (например забраната за граждани на ЕС да поемат неплатени стажове).

„Гардиън“ цитира българския посланик Марин Райков, според когото консулската служба действително е имала „няколко случая, в които полет за връщане не е бил наличен 24 часа след пристигането“ и когато „няколко български граждани са били задържани в център за отстраняване на имигранти“. По думите му на гражданите трябва да се дава шанс за контакт с посолството, което „очаква да бъде уведомявано“ своевременно при задържането им, за да може да бъде оказана съответната помощ.

Великобритания задържа европейски граждани в миграционни центрове

В случаите на интервютата за работа обаче се проявява объркването дали гражданите на ЕС могат да пристигнат за опит да си намерят място на трудовия пазар и да се върнат в страната си, за да кандидатстват за работна виза. На теория това е позволено от правилата на вътрешното министерство, както е възможно посетителите без работни визи да участва в срещи, конференции и семинари, да договарят и подписват сделки. Независимо от съществуващите разпоредби десетина европейци, при това основно млади жени, са задържани и изхвърлени на летище „Гетуик“ в рамките само на 48 часа миналата седмица.

„Идеята да се преместя във Великобритания ме отвращава“

Част от тях са изпратени в център за задържане на два часа път от „Гетуик“. Хора от Италия, Франция, България и Гърция са сред задържаните. В българския случай посланик Марин Райков потвърждава, че няколко души са задържани в центрове за отстраняване на мигранти от страната.

Испанка, интервюирана от „Гардиън“, разказва, че след като за кратко е била настанена в центъра, без никой да ѝ каже какво става, след три дни е освободена със заповед за карантина в дома на сестра ѝ до май, а паспортът ѝ остава в гранична полиция. Смятала, че може да си потърси работа поне до октомври, особено като се има предвид, че е живял и работила там. Предложила на полицията да си плати за обратен полет още същия ден.

Друга млада жена от Испания планирала да си потърси работа, да кандидатства за виза и така да се върне при приятеля си, който работи в английската здравна система от 4 години. Отказала се от това, след като била заключена в стая на летището за 24 часа заедно с други хора, а мобилният ѝ телефон е отнет, след това е качена на самолет за Барселона заедно с друга испанка, пристигнала за интервю за работа. Обвинява авиокомпанията си – властите й обяснили, че не би трябвало изобщо да бъде допусната до самолета (според компанията Vueling, това е работа на властите в съответната страна). „Не искам отново да минавам през това. Идеята да се преместя във Великобритания ме отвращава.“

Без правна помощ

Задържаните твърдят, че не са били информирани за правото си да потърсят правна помощ.

Испанските власти казват, че наблюдават ситуацията, а Еврокомисията изрази притеснение заради „условията и продължителността на задържането“, макар да е обхванало „малък брой граждани“.

Вътрешното министерство на Обединеното кралсто още не е публикувало данни за задържанията на границата, откакто Брекзит влезе в сила през януари и не е известно колко от задържаните са успели или са имали желание да влязат в контакт с консулствата си.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Българите не искат да ходят в САЩ – драматичен спад на кандидатите за зелена карта

През последните три години кандидатите от България са намалели двойно

Боян Димитров

публикувано

на

Виж цялата статия

Българите, кандидатстващи за лотарията за зелена карта, спадат драматично през последните години. Това става ясно от резултатите за мераклиите, участвали в програмата, които вече са ясни.

Според данните за последните три години кандидатите от България са намалели двойно – от 33 000 през 2019-а, до 14 000 за последната година. През 2020 година кандидатите са били 22 000. Спечелилите тогава са 348. Година по-рано са били 343. През 2018-а 776 души са получили право за пребиваване в САЩ благодарение на лотарията.

Милиони хора всяка година се опитват да получат така желаните документи за постоянно легално пребиваване в САЩ, а сред тях и много българи.

През последните години обаче

те са все по-малко

Печелившите по програмата всяка година са по над 55 000 души, основно от страни, които са с по-ниско ниво на имиграция към САЩ, сред които и България.

Лотарията за зелена карта, чиято съдба беше под въпрос още от първите дни на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, е един от предпочитаните начини на българите да преследват своята американска мечта. Техният интерес към програмата беше сравнително еднакъв през последното десетилетие – около 100 000 наши сънародници всяка година кандидатстват, а между 1000 и 2000 печелят. През последните 3 години обаче броят на подалите документи за зелени карти намалява – от 94 513 през 2016-а до 74 316 през 2018 г. (числата включват кандидати и техните семейства – деца и съпрузи).

Спечелилите са 865 през 2016 г., 666 през 2017-а и 776 през 2018-а. През 2015-а спечелилите българи са почти двойно повече – 1418 души.

Българският интерес към лотарията и преди е показвал такива изменения, които може би са знак на

оптимизъм в обществото

за предстояща положителна промяна в страната. Така например броят на кандидатстващите спада постепенно повече от наполовина между 2007-а и 2010 година (от 69 128 през 2007 до 24 010 през 2010 г.). Причината може да се търси в оптимизма на сънародниците ни след приемането на България в Европейския съюз през 2007 година. Но след 2010-а виждаме, че отново повече българи започват да участват в лотарията, явно разочаровани от липсата на напредък в страната въпреки членството в ЕС.

Опити да се спре лотарията за зелена карта се правят почти всяка година, въпреки това желаещи да опитат шанса си в „страната на неограничените възможности“ не липсват.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Излязоха резултатите за спечелилите Зелена карта

Драматичен спад на българите, които кандидатстват в лотарията

Боян Димитров

публикувано

на

Виж цялата статия

Резултатите от кандидатствалите в лотарията за Зелена карта вече са ясни. Милиони хора всяка година се опитват да получат така желаните документи за постоянно легално пребиваване в САЩ, а сред тях и много българи.

През последните години обаче те са все по-малко.

Печелившите по програмата всяка година са по над 55 000 души, основно от страни, които са с по-ниско ниво на имиграция към САЩ. Сред тях е и България.

Забраниха на Тръмп да замрази визите за спечелилите зелена карта

Мераклиите от Родината за Зелена карта обаче спадат драматично през последните години.

Според данните, за последните три години кандидатите са намалели двойно. От 33 000 през 2019-а, до 14 000 за последната година. През 2020-а година мераклийте са били 22 000. Спечелилите тогава са 348. Година по-рано са били 343. През 2018-а са 776 души, които са получили право за пребиваване в САЩ, благодарение на лотарията.

През февруари президентът Джо Байдън отмени забрана на предшественика си Доналд Тръмп, възпрепятстваща кандидатите за зелена карта да влязат в страната.

Ограничението беше издадено миналата година. Мотивите на бившата администрация бяха да се защитят американските работни места вследствие на безработицата, дължаща се на коронавируса.

Байдън смята, че рестрикциите са разделили много семейства и са попречили на бизнеса.

Лотарията за зелена карта, чиято съдба беше под въпрос още от първите дни на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, е един от предпочитаните начини на българите да преследват своята американска мечта. Техният интерес към програмата беше сравнително еднакъв през последното десетилетие – около 100,000 наши сънародници всяка година кандидатстват, а между 1,000 и 2,000 печелят. През последните 3 години обаче броят на подалите за зелени карти намалява – от 94,513 през 2016-а до 74,316 през 2018 г. (числата включват кандидати и техните семейства – деца и съпрузи).

Кандидатствалите със семействата си през последните две години са 58 797 души.

Спечелилите са 865 през 2016 г., 666 през 2017-а и 776 през 2018-а. През 2015-а спечелилите българи са почти двойно повече – 1,418 души.

Българският интерес към лотарията и преди е показвал такива изменения, които може би са знак на оптимизъм в обществото за предстояща положителна промяна в страната. Така например броят на кандидатстващите спада постепенно повече от наполовина между 2007-а и 2010 година (от 69,128 през 2007 до 24,010 през 2010 г.). Причината може да се търси в оптимизма на сънародниците ни след приемането на България в Европейския съюз през 2007 година. Но след 2010-а виждаме, че отново повече българи започват да участват в лотарията, явно разочаровани от липсата на напредък в страната въпреки членството в ЕС.

Опити да се спре лотарията за зелена карта се правят почти всяка година, въпреки това желаещи да опитат шанса си в „Страната на неограничените възможности“ не липсват.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ХОРОСКОПЪТ ЗА 2 ОКТОМВРИ: Телци, доверете се на интуицията си! Раци, вярвайте в силата на думите!

Ето какво ви съветват планетите

Затвори