Открийте ни и в

САЩ

Съдът в Тексас временно ограничи забраната за аборти

Това ще е възможно до шест седмици от началото на бременността

публикувано

на

Съдът в Тексас временно ограничи забраната за аборти

Съдът в Тексас издаде заповед, с която временно ограничава забраната за аборти в щата. Щаповедта ще позволи на някои болници да прекъсват нежелана бременност поне за кратък период от време.

Това ще е възможно до шест седмици от началото на бременността.

Законът, забраняващ абортите, ще влезе в сила през следващите няколко седмици. През това време жените все пак ще могат да прекъсват нежелана бременност.

Временното ограничение на решението на върховните съдии, които взриви САЩ, ще продължи до 12 юли, твърдят от прокуратурата на окръг Харис.

Протестите в подкрепа на правото на аборт прераснаха в сблъсъци в Аризона (ВИДЕО)

Здравни служители вече заведоха дело в понеделник, с което искат да накарат прокурорите, в чиито юрисдикции влизат клиниките и болниците в щата, да отменят забраната.

„Всеки час, в който абортът е достъпен в Тексас, е победа“, каза Марк Херон, старши съветник в Центъра за репродуктивни права в Тексас.

Съдия от Луизиана също издаде временно запрещение на действието на закон, забраняващ абортите в щата, което доведе до незабавното им възобновяване. Магистратът от гражданския районен съд на община Орлиънс Робин Джиярусо удовлетвори молбата на ищците Hope Medical Group For Women и Medical Students for Choice.

В петък Върховният съд на САЩ отмени 50-годишно свое решение, на базата на което правата на жените на аборт бяха гарантирани. Повече от дузина щати имаха приготвени “на изчакване” закони, забраняващи абортите или ограничаващи ги много силно и очакваха само падането на прецедента Roe v. Wade, за са ги вкарат в действие.

От петък предоставящите услуги за аборти ги преустановиха в Луизиана, тъй като поради неяснотата на закона не бяха сигурни, че още са разрешени.

Джени Ма, старши адвокат на личния състав в Center for Reproductive Rights, която внесе иска от името на ищците, приветства съдебната решение и каза в свое изявление, че макар и борбата да е далече от края си, “ще направим всичко по силите си да запазим достъпа до аборти в Луизиана и страната”.

Губернаторът на щата Джон Бел Едуардс още не е коментирал развитието на случая. В петък обаче той каза, че макар и да е “неотклонно за живота и против абортите”, иска някои промени в закона, тъй като той не прави изключения в случаи на изнасилване или кръвосмешение. Той смята, че в случай на бременност след “криминален акт”, жената трябва да решава дали да продължи бременността.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА