Открийте ни и в

България

Съдът запорира имуществото на Миню Стайков-Апаша

Близкият до БСП и до бившия президент Георги Първанов алкохолен бос изглежда напълно е изпаднал в немилост
Avatar

публикувано

на

Стайков (вляво) в задълбочена дискусия с бившия президент Георги Първанов, който често му гостуваше във „Винпром Карнобат“

Имущество на собственика на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков бе запорирано по искане на Специализираната прокуратура от Специализирания апелативен съд. Наложен е запор над дружествените дялове и банкови сметки на бизнесмена, известен в миналото и с прозвището си Апаша. Има възбрана и над множество негови недвижими имоти в цялата страна – земеделски земи, жилища, сгради. Специализираната прокуратура поиска това от съда, за да се обезпечи предвидената в закона конфискация (по реда на чл. 72 от НПК) за престъпленията, за които Стайков е обвинен – ръководене на организирана престъпна група за продажба на цигари без акцизен бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

Контролните органи и полицията винаги са имали съмнения за бандеролите и начина, по който се произвежда алкохолът във „Винпром Карнобат“, но никога досега не е имало политическа воля за атака срещу империята на Апаша

Миню Стайков, синът му Стайко Стайков и още шест души бяха привлечени под наказателна отговорност на 6 септември 2018 г. Часове по-късно Специализираната прокуратура представи на съда доказателства за това, че групата е организирала производството на цигари в нелегални фабрики и ги е разпространявала на черния пазар. Според обвинението те са избегнали и плащането на ДДС и са възстановили неследващ се данъчен кредит в размер на 1,016,139 лева при търговска дейност. По отношение на Миню Стайков съдът прие като обосновано предположение, че участвал в схема за пране на пари. От септември Апаша и още двама от участниците в групата са в ареста. Синът му Стайко обаче успя да се укрие и все още се издирва.

Засега Стайков се разследва само за нелегално производство на цигари. Тепърва обаче предстоят проверки и на алкохолния му бизнес

Преди около 15 години Апаша бе пак клиент на прокуратурата, след като преби младо момче в Карнобат, което почина по-късно от травмите си. Делото бе гледано само на една инстанция – в Бургаския окръжен съд, който оправда Апаша. Прокуратурата тогава отказа да изпълни законовите си задължения и да обжалва на по-горна инстанция. По-късно стана ясно, че Стайков е посетил майката на починалия и й заплатил крупна сума, с което си е купил мълчанието й.

Дълги години Стайков парадираше с близки връзки с БСП, и по-конкретно с бившия й лидер, а впоследствие и български президент – Георги Първанов. Той успяваше да се справя и при управлението на ГЕРБ. Но от момента, в който ДПС реши, че е време да събаря правителството, прокурори, близки до партията на почетния председател Ахмед Доган, чевръсто се задействаха в серия от шумни дела, едно от които бе и това на Стайков.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

България

Муки: Стоянка искаше да си отиде, беше много уморена

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: Булфото

За мен беше един нестандартен човек, една необикновена майка, една майка, която беше артистична и вкъщи. Аз имах такава силна връзка с нея и ще продължавам да я имам. Това заяви пред bTV Мария Грубешлиева – Муки – дъщерята на покойната Стоянка Мутафова.

„Все едно че ми отиде половината от мен“, каза тя с разтреперан глас.

„Стоянка беше много интересна личност, много интелигентна. Безумно обичаше театъра, театърът за нея беше всичко“, сподели Грубешлиева.

Муки се чувствала пренебрегната като малка, но пък била щастлива, че майка ѝ е Стоянка Мутафова.

„Всеки ден ходех с нея в театъра. Израснах между едно много голямо съзвездие от актьори – Калоянчев, Невена Коканова, Славчо Пеев. „Како“ ѝ викаха, защото беше най-голямата в театъра“, спомня си Грубешлиева.

Според нея, Невена Коканова била най-голямата приятелка на Мутафова. „Невена сякаш успяваше да я приземи. Въпреки че беше много по-млада, Сякаш тя беше по-голямата от двете, по-разумната“, разказа Грубешлиева.

Прощаваме се със Стоянка Мутафова на 9 декември

В един момент актрисата пътувала много и със Стефан Данаилов. Тя споделила с дъщеря си: „Просто не мога да му се нагледам. Боже. И през цялото време викам: „Стефане, Стефане, много си красив“.

„Стоянка си отиде много достойно, защото тя изживя един много бурен живот. И изведнъж тя просто остаря. Тя не искаше да се превърне в старица. И си го пожела“, смята Грубешлиева.

„Последния път когато бяхме в болницата ми каза: „Муки, да знаеш, този път ще умра“, сподели тя. „След операцията ми каза: „Обичам те“. Това бяха последните думи които чух от нея. Повече нищо не чух, защото сложиха тръба. Два месеца се измъчи в болницата“, добави Грубешлиева.

„Претърпя три операции. Тя ги издържа, но следоперативния период…“, каза тя. „Напоследък нищо не я правеше щастлива. Беше уморена от живота. Искаше да отиде при Нейчо. Тя страшно много обичаше чичо Нейчо. Тя цял живот заради него не погледна никого. Аз също много го обичах, защото той ме отгледа“, заяви с тъга Грубешлиева.

Тя не можа да сдържи сълзите си на въпроса как иска хората да запомнят майка ѝ. „Искам да я запомним емоционална, артистична, с много качества“, каза тя и се разплака.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Чужденци убиха охранител в пловдивско заведение

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: Plovdiv24.bg

Млад мъж е бил убит тази нощ при масов бой в квартал Капана, съобщи „Марица“.

Той е охранител от частна фирма, която е отговаряла за реда в заведение. Двама чужденци са буйствали и са били изведени от гардовете. На излизане единият от тях е ударил с чаша по главата едното момче, а другото е издъхнало от инфаркт.

Младежи, които са били студенти по медицина в Пловдив, са успели да реанимират ударения до идването на линейка и животът му е бил спасен.

Според източници на Plovdiv24.bg агресорите са били руснаци.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Главният прокурор си назначава по-главен, за да го надзирава

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

С промени в Наказателно-процесуалния кодекс се създава фигура на „независим прокурор“, който да разследва сигнали и данни за извършено престъпление от главния прокурор, без да му докладва на нито един етап от разследването.

Назначаването на новата фигура ще стане през прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която включва именно главния прокурор. Така на практика Иван Гешев ще си избере кой да го разследва.

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор

Освен това с промените ще се въведе и по-голяма отчетност – главният прокурор ще трябва да се отчита не само с годишен доклад пред парламента, както е в момента, но се предвижда да бъде изслушван на всеки три месеца. Ще има и възможност всяка парламентарна комисия да го кани на изслушване, ако има въпроси към него.

Промените бяха накратко обявени от премиера Бойко Борисов и министъра на правосъдието Данаил Кирилов по време на свиканото в събота извънредно заседание на Министерския съвет.

Поводът за скоростните промени, е становището на Венецианската комисия, както и резолюцията на Комитета на министрите към Съвета на Европа и Венецианската комисия, които излязоха вчера и разкритикуваха остро проектозакона на министъра на правосъдието Данаил Кирилов по един от най-съществените проблеми на българската съдебна система – безконтролността и безнаказаността на главния прокурор и намесата му в кадровата дейност на съда.

Разпънаха Гешев в ЕП – питат го за Апартаментгейт, за избора му и протестите

„Желанието ни е да се съобразим с препоръките на Венецианската комисия. Веднага след решението ще изпратим на заинтересованите комисари нашето решение. Имам ангажимент да бъде подкрепен, за да стане максимално бързо“, обяви Борисов на извънредното заседание.

„Нашето предложение беше „тримата големи“ да имат еднаква подсъдност. Те смятат, че това би накърнило правата, съобразяваме се и оставяме само това да се търси наказателна отговорност само на главния прокурор“, добави Борисов.

„Досега, ако имаше сигнал срещу главния прокурор, негов подчинен го разследваше и му докладваше. Създаваме ново звено – независим прокурор, разследва и не докладва на обвинението, нито в хода на разследването. Той не е зависим от главния прокурор“, каза още премиерът.

„Въвежда се изслушване на главния прокурор в парламента – освен годишните отчети ще има и на всеки 3 месеца. Благодаря на комисията, че ни дава възможност да се съобразим с Конституцията“, допълни още Борисов.

„Вече и съдиите, и прокурорите трябва да се успокоят, да си вършат работата и да не се занимават с партийни дела, за това си има политически партии“, заяви премиерът.

„Предложените промени са изцяло в конституционната рамка. Създава се фигура, която има независимост и провежда разследване. Предвидено е и изслушване на главния прокурор в парламента – освен годишен отчет, да бъде изслушван и пред всяка парламентарна комисия, която има желание за това“, обясни министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada