Открийте ни и в

България

Съдът запорира имуществото на Миню Стайков-Апаша

Близкият до БСП и до бившия президент Георги Първанов алкохолен бос изглежда напълно е изпаднал в немилост

публикувано

на

Стайков (вляво) в задълбочена дискусия с бившия президент Георги Първанов, който често му гостуваше във „Винпром Карнобат“

Имущество на собственика на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков бе запорирано по искане на Специализираната прокуратура от Специализирания апелативен съд. Наложен е запор над дружествените дялове и банкови сметки на бизнесмена, известен в миналото и с прозвището си Апаша. Има възбрана и над множество негови недвижими имоти в цялата страна – земеделски земи, жилища, сгради. Специализираната прокуратура поиска това от съда, за да се обезпечи предвидената в закона конфискация (по реда на чл. 72 от НПК) за престъпленията, за които Стайков е обвинен – ръководене на организирана престъпна група за продажба на цигари без акцизен бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

Контролните органи и полицията винаги са имали съмнения за бандеролите и начина, по който се произвежда алкохолът във „Винпром Карнобат“, но никога досега не е имало политическа воля за атака срещу империята на Апаша

Миню Стайков, синът му Стайко Стайков и още шест души бяха привлечени под наказателна отговорност на 6 септември 2018 г. Часове по-късно Специализираната прокуратура представи на съда доказателства за това, че групата е организирала производството на цигари в нелегални фабрики и ги е разпространявала на черния пазар. Според обвинението те са избегнали и плащането на ДДС и са възстановили неследващ се данъчен кредит в размер на 1,016,139 лева при търговска дейност. По отношение на Миню Стайков съдът прие като обосновано предположение, че участвал в схема за пране на пари. От септември Апаша и още двама от участниците в групата са в ареста. Синът му Стайко обаче успя да се укрие и все още се издирва.

Засега Стайков се разследва само за нелегално производство на цигари. Тепърва обаче предстоят проверки и на алкохолния му бизнес

Преди около 15 години Апаша бе пак клиент на прокуратурата, след като преби младо момче в Карнобат, което почина по-късно от травмите си. Делото бе гледано само на една инстанция – в Бургаския окръжен съд, който оправда Апаша. Прокуратурата тогава отказа да изпълни законовите си задължения и да обжалва на по-горна инстанция. По-късно стана ясно, че Стайков е посетил майката на починалия и й заплатил крупна сума, с което си е купил мълчанието й.

Дълги години Стайков парадираше с близки връзки с БСП, и по-конкретно с бившия й лидер, а впоследствие и български президент – Георги Първанов. Той успяваше да се справя и при управлението на ГЕРБ. Но от момента, в който ДПС реши, че е време да събаря правителството, прокурори, близки до партията на почетния председател Ахмед Доган, чевръсто се задействаха в серия от шумни дела, едно от които бе и това на Стайков.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

България

Протестиращи блокираха Орлов мост

Целият Орлов мост беше блокиран от хиляди протестращи, които се бяха събрали пред президентството в подкрепа на президентската институция

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. 24 часа

Целият Орлов мост беше блокиран от хиляди протестращи, които се бяха събрали пред президентството в подкрепа на президентската институция.

Шествието спря пред Народното събрание, където протестиращите скандираха „оставка“ и „Пазите Доган“.

Президентът: Мутри, вън от управлението!

Пред сградата те изпяха и химна. Протестът, който тръгна от президентството в защита на Радев отново тръгна към Орлов мост.

В този час Орлов мост е вече блокиран.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Посланик Херо Мустафа чете „Родна реч“ в Народния театър за рождението на Вазов (ВИДЕО)

Американският посланик в България Херо Мустафа прочете емблематично стихотворение „Родната реч“ на Иван Вазов на 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Посолство на САЩ/Фейсбук

Американският посланик в България Херо Мустафа прочете емблематично стихотворение „Родната реч“ на Иван Вазов на 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература.

„Посланик Мустафа прие с радост поканата на Народен театър „Иван Вазов“ да се включи в тяхната инициатива „Препрочитаме Вазов“. Кой е Вашият любим цитат от Патриарха на българската литература?“, се казва в изявление на посолството.

Посолството на САЩ също така поздрави всички българи за 170-годишнината от рождението на Иван Вазов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Прокуратурата разпореди проверки на имота на Доган в парк „Росенец“

В бургаския парк се намира недостъпен за граждани хотелски комплекс, свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Биволъ

Върховната административна прокуратура сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министъра на околната среда и водите (МОСВ), министъра на туризма (МТ) и началника на Дирекцията за национален и строителен контрол да извършат незабавни проверки на място и по документи на планираните и извършени строежи в местността Аркутино на границата на община Созопол и община Приморско и в парк „Росенец“ край гр. Бургас.

Проверките са свързани с два различни казуса. В бургаския парк се намира недостъпен за граждани хотелски комплекс, свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Преди 2 дни активисти, водени от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов направиха опит да стигнат до плажната ивица до хотела, при което се стигна до сблъсък с охранители от НСО.

Край летния сарай на Доган: Христо Иванов в сблъсък с охранители заради недостъпен плаж

Статутът на имота е обект на множество спорове, последните – заради превръщането на улица в частно владение.

По отношение на Аркутино по-рано в четвъртък „Свободна Европа“ публикува разследване, което разкрива мащабни строителни планове около недовършен курортен комплекс от времето на социализма. Според публикацията гора и дюни в рамките на „Натура 2000“ ще се превърнат в истински „град“ от обществени сгради, хотели и ваканционни постройки на морския бряг. За целта има и одобрен ПУП – въпреки че няма никакъв законов начин на терените да се строи.

Град Аркутино на хоризонта. Как гора и дюни станаха урбанизирана територия

В хода на проверката трябва да се установи дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж. Ще се провери предприети ли са мерки за защитата й при нарушения, ограничен ли е свободният и безплатният достъп до морски плаж, попадат ли съответните имоти в защитени зони, има ли наличие в имотите на пясъчни дюни съгласно, извършени ли са строежи.

В хода на проверката следва да се установят и наличие на документите, изискуеми от екологичното законодателство и спазването на всички условия за законност на строителството съобразно Закона за устройство на територията и останалите изброени закони от рода на собственост и статут на земята, наличие на необходими предварителни договори, влезли в сила устройствени планове и т.н.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено