Открийте ни и в

САЩ

Съдът може да разкрие част от документа с основанията за обиск в имота на Тръмп

Според медиите, поискали разсекретяването, това ще покаже дали е имало основание за претърсването

публикувано

на

На снимката: сградата на федералния съд в Палм Бийч, Флорида, където са провежда изслушването
На снимката: сградата на федералния съд в Палм Бийч, Флорида, където са провежда изслушването

Съдия във Флорида изслуша лично аргументите на групата медии, които поискаха публикуване на декларацията с основанията, подкрепящи решението да се направи обиск в имението на бившия президент Доналд Тръмп във Флорида. Федералният съдия Брус Райнхард издаде нареждане на прокурорите в рамките на седмица да предадат копие, в което да предложат редакции на информацията, която искат да остане секретна – знак, че съдът е склонен да разкрие поне част от документа.

Магистратът каза, че ще прегледа въпросната редакция и може да се срещне с юристи на правителството, за да им даде възможност да изложат аргументите си защо определени данни трябва да останат засекретени.

Адвокатите от министерството на правосъдието твърдят в съдебните документи, че разследването на начина, по който Тръмп е съхранявал “строго секретни материали” е в ход и че документът с показанията съдържа чувствителна информация за свидетелите.

Полицейски патрул пред сградата на съда

На изслушването от министерството изясниха, че разследването дали Тръмп е съхранявал неправомерно документи в Мар-а-Лаго и дали е в нарушение на закона за шпионажа е “в начална фаза”. Джей Брат, изтъкнат прокурор от правосъдното министерство в сферата на националната сигурност, настояваше, че показанията под клетва трябва да останат скрити, защото публикуването им ще покаже “пътната карта” на разследването и ще разкрие следващите стъпки на следователите и обвинителите.

Той посочи, че е в обществен интерес разследването, включително разпитите на свидетели, да продължи необезпокоявано.

Главният прокурор Гарланд: Лично одобрих решението да се иска заповед за обиск

Адвокатът на обединилите се за случая медии, между които е и “Асошиейтид прес”, изтъкна, че публикуване на показанията би дало възможност на обществеността да прецени дали  министерството на правосъдието е имало законни основания за обиска или е част от вендета на администрацията на Байдън срещу Тръмп.

В свое изявление в Truth Social миналата седмица бившият президент призова за обнародване на основанията за обиск без редакции, в интерес на прозрачността.

Охранители пред резиденцията на Тръмп във Флорида, където бе извършен обискът

Агенти на ФБР претърсиха принадлежащия на Тръмп курорт Мар-а-Лаго във Флорида на 8 август. Те иззеха 11 комплекта класифицирани документи, като някои не само бях с гриф “строго секретно”, но и с указания да се съхраняват в хранилища за чувствителна информация, според инвентарния протокол, показващ какво е взето при обиска. Той бе публикуван в петък. Става дума за специална категория документи, които са предназначени ад опазят най-важните национални тайни и чието публично разкриване може да причини “изключително тежки” щети на интересите на САЩ.

В съдебните материали няма подробности за информацията, която тези документи биха могли да съдържат.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено