Открийте ни и в

България

Съдът отмени решението на РИК в Стара Загора да не регистрира „Демократична България“

На предишните избори ДБ пак са се регистрирали с електронен подпис

публикувано

на

Решението на Районната избирателна комисия, което оставяше „Демократична България“ без регистрация за предстоящите избори в Стара Загора, бе отменено от Старозагорският административен съд. Съдебното решение е окончателно.

От РИК – Стара Загора твърдяха, че „прилагат правото“ с отказа да регистрират листата на ДБ. Те били приели, че представените изборни документи – изборна книга и приложение 73 НС, което е предложение за регистриране на кандидатски листи на дадена партия или коалиция – на може да бъдат подадени като електронен документ.

Юристът на ДБ Надежда Йорданова поясни, че от коалицията не виждат в Изборния кодекс задължение за внасяне на документите със саморъчен подпис.

ГЕРБ: Никога не бихме попречили на сестринската ни ДБ да си регистрира листите

На предишните избори ДБ пак са се регистрирали с електронен подпис, но според Теодора Крумова, бивш председател на РИК – Стара Загора, тогава е имало една разлика – и двата пъти е дошъл пълномощник на ДБ, който си носеше надлежно подписано саморъчно, пълномощно.

В съобщение до медиите от ДБ подчертаха, че съдът е установил, че всички необходими документи и сигнатури са били налице:

“Съдът в Стара Загора установи еднозначно, че при подаването на документите от водача на листата Атанас Славов и Магдалена Овчарова в 16:15 часа на 12 октомври е била предоставена и флаш памет с оригиналите на пълномощно от съпредседателите Атанас Атанасов и Христо Иванов, подписано с квалифициран електронен подпис.

Според съда е абсолютно необосновано и несъответно на доказателствата твърдението на РИК „че предложението за регистрация и пълномощното не са подписани, а върху тях е поставена сигнатура, визуализираща електронно подписване на представените книжа“.

Съдът потвърждава това, което се казва в жалбата на „Демократична България“, а именно: че председателят на РИК е отворил файловете и е видял, че са подписани с електронен подпис.

ГЕРБ не искат коалиция с БСП и ДПС, ще търсят част от "Демократична България"

„След като е установено по несъмнен начин, че Предложението по чл.255, ал.1, т.1 от ИК (Приложение № 73-НС) и пълномощното по чл.255, ал.1, т.6 от ИК, са били представени и съответно получени в РИК – Стара Загора като електронни документи на технически носител, спорният по делото въпрос се свежда до това, спазени ли са изискванията на чл.255, ал.1 от Изборния кодекс за писмена форма и валидно подписване на изискуемите се документи“, се казва в решението на съда.

Съдът установява, че са спазени и всички останали закони и регламенти за използването на квалифициран електронен подпис, като не смята, че заявлението за регистрация в РИК е подвластна на по-особен режим.

Нещо повече – съдът постановява, че направените указания от член на РИК да бъдат изпратени документите по електронен път (което се случва в 18:02 часа по имейл) абсолютно не отговарят на изискванията за Закона за електронните документи и електронния подпис. Съдът приема, че оригиналът на пълномощното вече е бил предоставен на членовете на комисията на флаш памет в самото начало на казуса в 16:15 ч. ” – гласи съобщение на коалицията до медиите.

След решението на съда ДБ ще бъде представено във всичките 31 многомандатни района.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА