Открийте ни и в

САЩ

Съдът повдигна обвинения на заподозрения за стрелбата в Бъфало (СНИМКИ)

Той пледира невинен по обвинение за убийство от първа степен

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Съдът повдигна обвинения на 18-годишния бял младеж, заподозрян в извършването на расистка масова стрелба в събота в супермаркет в Бъфало. Съдебният състав на окръг Ери гласува за обвинителен акт срещу подсъдимия Пейтън Джендрон, „по отношение на жалбата за престъпление, подадена на или около 14 май 2022 г.“, се посочва в клетвената декларация.

Преди това той пледира невинен по обвинение за убийство от първа степен, като се очакват и други обвинения.

Обвинението беше обявено в четвъртък по време на кратко явяване в съда от Джендрон, когато той беше оставен в ареста. Младежът носеше оранжев гащеризон и бяла маска за лице и беше с белезници и окови, когато влезе в съдебната зала, заобиколен от полицаи.

Сн.: АП/БТА

Той беше задържан под стража за по-нататъшни действия от голямото жури и следващият път се очаква да се яви пред съда на 9 юни.

Джендрон ще отговаря за това, че е карал близо 350 км, за да убие 10 души и рани трима други при стрелба, която е била насочена към обществен център в квартал с преобладаващо чернокожи.

Властите разследват стрелбата като престъпление от омраза и акт на расово мотивиран насилствен екстремизъм.

От 13 застреляни жертви 11 са чернокожи.

В онлайн публикации на Джендрон в приложението за чат Discord и в документ от 180 страници, който разследващите смятат, че той сам е написал, младежът описва себе си като представител на върховенството на бялата раса, фашист и антисемит.

Заподозреният за стрелбата в Бъфало търсел град с чернокожи (ОБОБЩЕНИЕ)

Той пише, че се е насочил към супермаркета в Бъфало, защото там има най-висока концентрация на чернокожи хора в северната част на Ню Йорк и казва, че е последовател на „теорията на замяната“, теорията на конспирацията, която твърди, че кабала от елити се опитва да замени белите хора с небели имигранти.

Публикациите на заподозрения в социалните мрежи станаха централни доказателства за разследването, защото предлагат подробности за това как заподозрения е планирал атаката си и мотивите си.

В публикации, споделени първо в Discord, а след това по-широко в изпълнения с омраза онлайн форум 4Chan, Джендрон споделя, че е посетил хранителния магазин няколко пъти на 8 март, за да научи неговото разположение. Той отбелязва колко чернокожи и бели хора са пазарували по време на посещенията му и рисува карта на интериора на магазина, според публикациите му.

Сн.: АП/БТА

Заподозреният също започва да предава на живо стрелбата в сайта Twitch. Компанията заяви, че е свалила видеото за минути, но компаниите за социални медии се борят да овладеят разпространението му.

Докато заподозреният е зад решетките, служителите в Ню Йорк призоваха за по-нататъшно проучване как е успял да се сдобие с оръжие и как е съобщил за плановете си онлайн.

През юни Джендрон показал предупредителен знак за потенциално насилие, когато направил училищен проект за убийства-самоубийства, докато бил ученик в Централната гимназия на Susquehanna Valley в Конклин, Ню Йорк, казаха служители.

В училището била извикана полиция,а той бил отведен за оценка на психичното здраве и по-късно освободен.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА