Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Съдът спря новите, по-високи такси за имиграционни услуги

публикувано

на

Съд в Калифорния спря новите, по-високи такси за имиграционните услуги на USCIS, които трябваше да влезнат в сила в петък, 2 октомври. Получаването на американско гражданство трябваше да скочи с 80%, разрешителното за работа с 55%. Таксата за зелена карта (чрез I-485) трябваше да поевтинее с 10 долара, но се въвеждаха допълнителни такси за разрешителните за работа и пътуване извън САЩ и така поскъпваше с близо 1,100 долара.

Тръмп вдига таксите за визи, гражданство и промяна на статут

Съдия Джефри Уайт в районния съд за северния район в Калифорния обаче удовлетвори спешната молба на 8 имигрантски организации за спиране на новите такси да влязат в сила. Една от причините е, че съдията е преценил, че ищците ще имат успех при евентуално дело. Другата е, че и.д, министър на националната сигурност в кабинета на Тръмп Чад Уолф и заместникът му Кен Кучинели всъщност нямат право да заемат тези постове, както установи проверка на Службата за правителствена отчетност през август. А това прави техните решения уязвими в съда, макар че няма процедура как те бъдат отстранени от длъжност.

USCIS разчита на приходите от събраните такси, за да се издържа. Администрацията на Доналд Тръмп направи тяхната работа по-трудна с допълнителни и ненужни проверки с цел да забави легалната имиграция – един от приоритетите на Белия дом. В резултат имиграционните услуги започнаха да се бавят все повече и повече, а агенцията да има нужда от повече хора и приходи, за да изпълни допълните политически изисквания.

Администрацията на Тръмп отказва имиграционни молби заради празни полета във формулярите

С новата наредба са таксите се въвеждаха такси за разрешително за работа за търсещите убежище както и се ограничаваше възможността те да бъдат опростени за хора с ниски доходи. Според съдия Уайт новото правило „ще попречи на най-уязвимите кандидати и тези с ниски доходи да кандидатстват за имиграционни услуги, ще блокира достъпа до хуманитарни защити и ще постави тези хора в допълнителна опасност.“

Решението е победа за имигрантите и имиграционните адвокати, които виждаха драматичния скок на такстите като пореден начин на администрацията на Тръмп да ограничи легалната имиграция.

Сега USCIS ще обжалва решението пред Девети окръжен съд, но не е ясно нито кога ще излезе решението, нито какво ще е.

Тръмп намали легалната имиграция наполовина. И няма да спре дотам

Заместник-шефът на агенцията Джозеф Едлоу заяви: „Безпрецедентното решение оставя USCIS без милиони долари приходи всеки ден, в който това решение на съда е в сила. За разлика от повечето държавни агенции, USCIS се издържа от такси“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

МВнР започна подготовка по организирането на изборите в чужбина

Очаква се редица държави да ограничат допълнително придвижването и социалните контакти с оглед почивните дни около католическия Великден

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Министерството на външните работи вече започна подготовка по организирането на парламентарните избори в чужбина. За целта от вицепремиера Екатерина Захариева е създадена работна група, която трябва да  гарантира на максимален брой наши сънародници в чужбина да упражнят правото си на глас.

Ръководителите на задграничните ни мисии вече получиха указания:

да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори и за разкриване на секции както на територията на дипломатическите и консулските ни представителства, така и извън тях. Такива искания да бъдат отправени във всички страни, в които е акредитиран съответният ръководител на посолство;

Президентът насрочи изборите за 4 април (ВИДЕО)

да изпратят незабавно отговорите на съответните държави в МВнР, което ще информира за тях Централната избирателна комисия и обществеността.

Работната група в МВнР получи задача да изготви проект на бюджет за провеждането на изборите в чужбина.

Той трябва да предвиди необходимите средства за дезинфекция и защита на здравето на гласоподавателите и на членовете на изборните комисии, средства за командировка за изпращаните от България членове на секционни комисии.

Те трябва да са съобразени с изискванията на някои държави за задължителен PCR тест и/или карантина, както и обезпечаване с материали, които да гарантират стриктното прилагане на санитарния протокол, който предстои да бъде въведен от Министерството на здравеопазването.

На сайта на МВнР е разкрита рубрика „Избори“, където ще се публикува важна информация, свързана с гласуването в чужбина. Нашите сънародници може да се информират за специфичните условия за гласуване и от сайтовете на съответните дипломатически мисии, и от техните профили в социалните медии.​

Представителите на МВнР проведоха среща и с Централната избирателна комисия, на които бяха обсъдени всички предизвикателства пред организирането на изборния процес в чужбина, особено съвпадението на датата на изборите, определена от държавния глава, с католическия Великден, когато се очаква редица държави да ограничат допълнително придвижването и социалните контакти с оглед почивните дни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

В първия ден – Байдън предлага зелени карти за имигрантите без статут

Близо 11 милиона души без статут ще получат път към зелена карта и американско гражданство

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

В едно от първите си действия като президент Джо Байдън ще предложи имиграционна реформа с по-голям достъп до зелена карта. Тази промяна ще засегне около 11 милиона имигранти в цялата страна.

Очаква се Байдън да обяви плана си за имиграционна реформа още в първия си работен ден в Белия до – веднага след като положи клетва като 46-ия президент на САЩ.

Въпреки това не е ясно колко бързо ще се гласува законопроекта, тъй като пандемията и икономиката също са приоритети за администрацията на Байдън. Барак Обама също обеща имиграционен законопроект още през първия си мандат, но не успя да работи по проблема до второто си преизбиране. Този казус разделя и републиканци, и демократи.

Планът на Байдън е пълна противоположност на политиката на Тръмп, който чрез президентската си кампания през 2016 г. успя да наложи обещания за ограничаване и опит за спиране на нелегалната имиграция.

Демократите са готови за имиграционна реформа още в първите дни на Байдън

„Това е историческа промяна. Тъй като самата антиимигрантска кампания на Тръмп до последно преследваше всички имигранти без документи“, споделя Мариелена Хинкапи, изпълнителен директор на Националния закон за имиграция.

Ако планираният законопроект на Байдън бъде успешно приложен то той ще бъде най-големият ход за предоставяне на статут на незаконно пребиваващи имигранти. Припомняме, че по времето на управлението на президента Роналд Рейгън през 1986 г. той дава амнистия на близо 3 милиона души.

Рон Клейн, началникът на кабинета на Байдън заяви, че новият президент на САЩ ще изпрати законопроектът за имигрантите до Конгреса още „в първия си ден на поста“. През изминалите дни адвокатски групи бяха информирани за общите точки от законопроекта от Естер Оливария, заместник-директор по имиграцията в Съвета за вътрешна политика в бъдещата администрация.

Доминго Гарсия, бившият президент на Лигата на гражданите на Латинска Америка пък каза, че Байдън е заявил пред адвокати на среща в четвъртък, че процесът за импийчмънт на Тръмп в Сената може да забави разглеждането на законопроекта и че не трябва да се разчита на приемането му в рамките на 100 дни. „Бяхме приятно изненадани, че ще предприемат бързи действия. Защото такива обещания получихме и от Обама, който беше избран за президент през 2008 г.“, допълни Гарсия.

Пенс призовава Байдън да се "изправи" срещу Китай

Али Ноорани, президентът на Националния имиграционен форум и един от информираните за срещата в четвъртък пък сподели, че имигрантите ще бъдат поставени пред осемгодишен път към гражданството. Ще има и по-бърза процедура за тези, които пристигат в детска възраст. Хората, пристигнали като по-невръстни в страната ще бъдат с особена протекция от депортация.

Вицепрезидентът Камала Харс пък подсказа, че притежателите на DACA и TPS ще получат „автоматично зелени карти“, докато други ще трябва да изминат осемгодишния път към гражданството.

По-доброто отношение към имигрантите може да бъде в полза на Байдън. Проучване на Галъп от миналата година установи, че близо 34% предпочитат повече ивигразия спрямо 21% през 2016 г.

Невъзможно е да се извади статистика колко са хората без статут в страната. Изследователският център на Pew изчислява, че през 2017 г. те са били около 10,5 милиона в сравнение с рекордните 12,2 милиона през 2007 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Демократите са готови за имиграционна реформа още в първите дни на Байдън

Планът на Байдън ще даде право на близо 11 милиона имигранти шанс за гражданство

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: AP/БТА

В подготовка за първите дни на власт на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън се обсъжда и новият законопроект, който засяга имигрантите, които искат американско гражданство. Демократите и защитниците на Конгреса изготвят закон, който ще помогне в битката на имигрантите пребиваващи в Щатите без документи. Байдън е категоричен – незабавно ще въведе промени в законите свързани с тях. Най-популярните латиноамерикански и имигрантски служби пък заявиха, че са приятно изненадани от смелостта на Байдън и готовността му с план.

На 14 януари новоизбраният президент, както и вицепрезидентът Камала Харис, техни политически съветници и трима кандидата за латино кабинета се срещнаха с адвокати, за да обсъдят предстоящия законопроект.

По време на срещата Сюзън Райс, която ще ръководи Съвета за вътрешна политика на Байдън бе категорична, че предстоящите промени в администрацията са техен приоритет.

Пенс призовава Байдън да се "изправи" срещу Китай

„Бяхме напълно обезсърчени от имиграционния план и нивото на информираност“, допълни още тя.

Доминго Гарсия, президент на Лигата на обединените граждани на Латинска Америка сподели, че екипът на Байдън е казал на присъстващите на срещата, че законопроектът ще даде право на 11 милиона имигранти без документи шанс за гражданство с осемгодишно изчакване с документи като постоянно пребиваващи.

Междувременно Хоакин Кастро, подкрепен от десетки работнически и имигрантски групи заяви, че планира да въведе законодателство, което да позволи на безработните хора, които нямат документи да кандидатстват за постоянно пребиваване. Според законопроекта тези лица ще могат да кандидатстват за гражданство след пет години. В пресконференция в петък сенаторът на Калифорния Алекс Падила заяви, че имигрантите без документи, които работят на първа линия срещу COVID-19 заслужават не само защита, но и гаранция, че ще получат така желаното гражданство.

Байдън обеща да подпише серия от укази още през първия си ден като президент

„Надявам се Конгресът и цялата нация ще признаят, че имигрантите положиха усилия, когато Съединените щати имаха най-голяма нужда от помощ. Всеки ден те се излагаха на опасност, работейки на фронтовата линия по време на тази смъртоносна пандемия“, допълни той.

Вероника Ескобар пък заяви, че подходът „парче по парче“ не е адекватна опция. „Администрацията има много ограничени възможности. Трябва да направим всичко с един замах“, категорична е тя.

Сенатор Боб Менендес също е съгласен с Вероника – приемането на закони поетапно може да е голям риск за голяма част от имигрантите без документи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Губернаторът на Тексас ограничи местата за пускане на бюлетини по пощата

Губернаторът на Тексас Грег Абът, който е републиканец, нареди на окръзите в неговия щат да имат само по едно място...

Затвори