Открийте ни и в

КРИМИ

Съд: Могат да депортират заради престъпления с марихуана

публикувано

на

Апелативен съд отсъди, че легализирането на марихуаната в щата Калифорния не предпазва имигрантите от депортация след престъпления, свързани с дрогата, извършени преди легализирането да е влязло в сила през 2016 г.

Девети районен съд в Сан Франциско отказа молбата на жена, която е била осъдена през 2014 г. за притежаване на марихуана с цел продажба.

Клаудия Прадо е в затвора в Ориндж каунти и очаква депортация. Щатът е променил углавната й присъда за дрогата на дребно престъпление, след като влезе в сила легализирането на марихуаната в щата. След това Прадо кандидатствала за политическо убежище в САЩ с мотива, че тя не подлежи на депортация, защото вече няма присъда за углавно престъпление.

Апелативният съд обаче отхвърли нейния иск с 3:0 гласа и постанови, че федералните имиграционни власти не са длъжни да признават промяната на присъдата на щатско ниво. Според тях това е станало в резултат на промяна в политиката на щата, но присъдата й не е била отменена или пък изчистена от нейното досие.

“Поради факта, че Прадо не оспорва валидността на нейната присъда, тя продължава да носи имиграционни последици”, пише в решението на съда.

Прадо е влязла в САЩ от Мексико заедно с родителите си през 1972 г., когато е била на 6 месеца. Тя получава зелена карта през 1980 г., но се очаква да бъде депортирана.

Легализирането на марихуаната в много щати създава объркване и може да доведе до сериозни проблеми със статута на много имигранти, както писа BG VOICE преди няколко седмици.

Дори работещите в легалната в 33 щата индустрия с канабис могат да получат

отказ за зелена карта или американско гражданство

Такава е съдбата на Освалдо Бариентос и Саманта, която идва от Европа и не иска да й споменаваме фамилията. Двамата са със зелени карти, но получават отказ на молбите им за натурализация за US гражданство.

Когато Освалдо отива на интервюто за гражданство, имиграционният служител неочаквано започнал да му задава въпроси, свързани с работата му в магазин за стоки от марихуана в Колорадо. Дрогата там е легална за медицински цели от 2000 година и за удоволствие – от 2014 г.

Според Освалдо въпросите били подвеждащи, а служителят не обяснил последствията, които могат да имат върху молбата му за американско гражданство. “Точно в тази секунда аз паднах в капана. Бях подведен да призная в интервюто, че съм нарушил закона и че съм знаел, че нарушавам закона”, казва Освалдо. Няколко седмици по-късно той получил отказ.

29-годишната Саманта, която имигрирала от Европа, разказва подобна случка. “Служителят беше много мил, с добро отношение. Попита ме – участвали ли сте някога в размяната на пари срещу стоки от марихуана, което е така, защото аз работя като касиерка в такъв магазин”, разказва Саманта. Няколко месеца по-късно тя също получава отказ в пощата с мотива – “липса на морални качества” заради работата й в тази индустрия.

“Много хора се объркват, че доста щати вече узакониха марихуаната и не осъзнават, че имиграционните процедури се регулират от федерален закон и това, че някои щати позволяват едно нещо, не го прави легално на федерално ниво и оттам идват проблемите”, обяснява имиграционният адвокат Кристина Крилчев, която практикува в Лас Вегас.

Невада, Колорадо и още 32 щата заедно с окръг Колумбия, Гуам, Пуерто Рико и американските Вирджински острови са узаконили марихуаната – на някои места за удоволствие, на други само за медицински цели. Но това не значи, че имиграционните власти от USCIS трябва да се съобразят с тези промени.

На федерално ниво марихуаната продължава да е забранен наркотик

Употребата, производството, разпространението и продажбата й са сериозни углавни престъпления, които са пречка за получаването на зелена карта и американско гражданство.

Все повече българи работят в тази индустрия, чийто бум наблюдаваме през последните няколко години с увеличаването на щатите, които легализират марихуаната.

“Имам много клиенти, които работят в тази индустрия. Често те ме питат – ако не използвам марихуана, а само работя във фирма, която само отглежда или продава марихуана, отговорът е – няма никакво значение. В очите на имиграционните ти участваш в дейност, свързана с марихуана, която за на федералните власти е незаконна”, обяснява още адвокат Крилчев. – “Дали ще е в магазин за стоки от марихуана, цех за пакетиране или стопанство за отглеждане – всяко нещо, което се занимава с тази дрога, се счита за незаконна дейност в очите на имиграционните власти, които са федерална служба.”

Тест за марихуана могат да ви направят и при задължителния медицински преглед, когато кандидатствате за зелена карта. Лекарите имат право и задължение да задават въпроса дали пушиш марихуана или употребяваш някакви други наркотици. “Те често го правят много приятелски и са длъжни да впишат това в заключението си, както и да направят кръвен тест за наркотици.” Резултатите се изпращат запечатани до имиграционните. Често имигранти и техните адвокати научават за това на интервюто за зелена карта и са с вързани ръце. “Изненадата може да е много голяма. Често се случва тук, защото работя в щат, в който марихуаната е позволена. Но хората не разбират – щатът не ви дава зелената карта, а федералното правителство. А на федерално ниво марихуаната е незаконна все още”, категорична е Крилчев.

КРИМИ

Ел Чапо – доскоро наркобос №1, сега чака доживотна присъда

публикувано

на

от

Дженифър Гонсалес Коварубиас, Франс прес

Той беше най-могъщият наркобос в света, но рискува да бъде осъден на доживотен затвор в САЩ: няколко дни преди обявяването на присъдата му в Ню Йорк, Хоакин Гусман, наричан Ел Чапо, вече е само своя бледа сянка.

След екстрадицията си в САЩ на 19 януари 2017 г. Ел Чапо – Дребосъка, прякор, който дължи на ниския си ръст от около 160 см – е загубил аурата си: изолиран в килията си 23 часа в денонощието, след като два пъти избяга в Мексико, той може да вижда само адвокатите си и седемгодишните си дъщери близначки. Дори на жена му не е позволено да го посещава.

След тримесечен процес, на който бяха описани екстремното насилие и корупция на картелите, през февруари 62-годишният Хоакин Гусман беше признат за виновен по 10 обвинения, включително, че в продължение на 25 години е бил един от ръководителите на могъщия картел “Синалоа”, отговарящ за износа на стотици тонове кокаин и други наркотици към САЩ.

Очаква се присъдата му да бъде обявена утре и, ако няма изненади, той ще получи доживотен затвор.

Продавач на портокали

Падението е тежко за човек, който в продължение на 25 години ръководеше един от най-могъщите картели на планетата, някогашен герой на свързаната с наркотиците субкултура и на “наркокоридос” – мексиканските балади за китара и тромпет, които разказват за шефовете на картелите.

Невероятните му бягства подхранваха легендата за него и му донесоха зловеща слава в цял свят, преди да бъде арестуван през 2016 г. и това да сложи край на десетилетното му преследване от властите.

Хоакин Гусман е един от наркотрафикантите, тръгнали от нулата: роден на 4 април 1957 г. в бедно семейство в планинско село в щата Синалоа, Северозападно Мексико, той работи от дете – продава портокали, карамелени бонбони и газирани напитки.
Както ще разкаже през октомври 2015 г. на актьора Шон Пен в интервю, което е трябвало да остане тайно, но което помогна за ареста му, поради липсата на алтернативи като юноша започнал да отглежда марихуана и мак.

“Единственият начин да имам пари, да купя храна, да оцелея, беше да гледам опиумен мак и марихуана, така че на тази възраст започнах да отглеждам и продавам”, споделя той с американския актьор.

Така го вербува шефът на картела “Гуадалахара” Мигел Анхел Фелис Гаярдо, смятан за кръстника на модерните мексикански картели.

След ареста на Гаярдо през 1989 г. Гусман заедно с трима съдружници основава картела “Синалоа”, който за няколко години ще превърне в империя с европейски и азиатски клонове.

“Доставям повече хероин, метамфетамини, кокаин и марихуана от когото и да било по света. Имам флотилии от подводници, самолети, камиони и кораби”, хвали се той в интервюто, дадено на Шон Пен, което беше публикувано в сп. “Ролинг стоун”.

Заради богатството, натрупано от картела, той за известно време влиза в списъка на сп. “Форбс” на най-богатите хора в света, преди да отпадне от него през 2013 г. поради големите разходи за адвокатите му.

Изобретателни бягства

Макар и да поддържаше образ на Робин Худ, който помага на бедните и се присмива на богатите, Ел Чапо водеше и изключително жестока борба срещу своите съперници, война между картелите, която опустошава и днес опустошава Мексико.
През 1993 г. при стрелба на летището в Гуадалахара загина кардинал Хуан Хесус Посадас Окампо, когото убийците объркали с Ел Чапо.

Месец по-късно шефът на картела е арестуван в Гватемала. Държан в строго охраняван затвор, той подкупва пазачите си и през 2001 г. избягва, скрит в кош с мръсно бельо.

На мексиканските власти им отне 13 години, за да го хванат отново, през февруари 2014 г. в курорта Масатлан. Той се криеше там заедно със съпругата си Ема Коронел – кралица на красотата, по-млада от него с 32 години – и техните дъщери близначки, родени в САЩ.

През 2015 г. историята се повтаря: Гусман успява да избяга през снабден с релси тунел, дълъг 1,5 км, стигащ до душа в килията му. Бягството му показва колко изобретателни са неговите хора и прави за смях мексиканските власти.
Скоро след това обаче е арестуван – през януари 2016 г. в Лос Мочис, на тихоокеанското крайбрежие в своето “феодално владение” в Синалоа.

Властите го откриват, прихващайки съобщения, изпратени до американската актриса от мексикански произход Кейт дел Кастильо. Актрисата, която играеше шефка на картел в сериала “Кралицата на Юга”, придружаваше Шон Пен за интервюто през 2015 година.
Преди да се ожени за Ема Коронел, Хоакин Гусман е бил женен най-малко два пъти.

Освен близначките има и други деца, най-малко двама синове, които американските власти са обвинили, че играят “важна” роля в картела му. Друг негов син, Едгар, беше убит през 2008 година.

Продължете по-нататък

КРИМИ

Пиян швед открадна такси в Несебър, после катастрофира

публикувано

на

от

Добре почерпен шведски турист ще прекара част от ваканцията си в несебърския арест, вместо на плажа.

Районната прокуратура в града го задържа за 72 часа, защото открадна таксиметров автомобил и го подкара пиян. Екшънът се е разиграл в събота.

Сигнал в полицията подал таксиджията, чиято собственост бил откраднатият автомобил. Малко по-късно колата била открита, а при проба с дрегер в кръвта на Кристофер А. са отчетени 1,74 промила алкохол. Докато е управлявал автомобила, шведът е катастрофирал и е причинил съществени материални щети на колата.

Предстои Районна прокуратура – Несебър да внесе в съда искане за налагане на мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо Кристофер А.

Това е втори криминален случай с шведски турист в България през последните години, стигнал до арест и по всяка вероятност до съдебна зала. На 3 юни 2017 г. Ралф Сундберг „се прочу“ след като изрита в главата камериерка от хотел в Слънчев бряг. На 26 септември с.г. Сундберг беше освободен от наказателна отговорност, а Районният съд в Несебър му наложи само глоба 4500 лева.

До санкцията се стигна заради чистото съдебно минало на шведа, липсата на нанесени материални щети и квалификацията на нараняванията на камериерката Дияна Петкова като “лека телесна повреда”.

Продължете по-нататък

КРИМИ

Ар Кели арестуван в Чикаго по 13 обвинения за сексуални престъпления (ВИДЕО)

публикувано

на

от

Певецът Ар Кели беше арестуван в Чикаго в четвъртък по 13 нови федерални обвинения за сексуални престъпления, включително детска порнография и възпрепятстване на правосъдието.

Прокуратурата в Чикаго разпространи изявление, в което се казва, че Кели е бил арестуван по обвинение в 13 точки. Кели е арестуван от нюйоркски детективи в Чикаго и
се очаква да бъде върнат в Ню Йорк.

Издателят на Кели потвъди, че клиентът му е бил арестуван по федерални обвинения за сексуални престъпления и е задържан в Чикаго. Той уточти, че е планирана пресконференция за петък сутринта относно обвиненията. Адвокатът на Кели не коментира последните обвинения срещу клиента му.

Не са известни подробности около последните повдигнати обвинения и няма яснота дали някои от тях са свързани с предишни сексуални обвинения срещу певеца.

През юни Ар Кели се върна в съда, за да пледира невинен по близо дузина точки за углавни сексуални престъпления, включително четири обвинения в сексуално насилие. А през февруари певецът не се призна за виновен по десет обвинения на тежко сексуално насилие срещу три момичета и една жена.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено