Открийте ни и в

Любопитно

Съд призна веганството за философско убеждение

публикувано

на

Британски съд призна избора на веганство по етични съображения за “философско убеждение”, което подлежи на защита от закона срещу дискриминацията, съобщи Ройтерс.

Съд в Норич се произнесе по повод на жалба на зоолога веган Жорди Касамитяна, който твърди, че е уволнен от неправителствената организация “Лига срещу жестоките спортове” след спор за инвестициите на пенсионния фонд във фирми, които правят тестове върху животни. “Лига срещу жестоките спортове” пък твърди, че 55-годишният Касамитяна е уволнен заради сериозни пропуски в работата си.

Съд ще решава дали веганството трябва да се защитава като религия

Съдията по това първо по рода си дело обяви, че етичното веганство – начин на живот, който избягва да се наврежда на животните по какъвто и да било начин, е защитено от закона срещу дискриминацията от 2010 г. Съдът тепърва ще разглежда дали уволнението на Касамитяна е било правомерно.

“Решението на съда дава на веганите по-ясни права, като например им осигурява достъп до подходяща храна на служебни събития”, каза Меган Кембъл, преподавател по право в университета на Бирмингам. “То дава възможност и на други убеждения да получат защитен статут”, поясни тя и даде пример с активистите срещу климатичните промени.

Работниците и работодателите не бива да правят обобщения и да налагат нови правила в резултат на това съдебно решение, каза Сара Чилтън, партньор в правна кантора “Си Ем Мъри”. Според нея всеки случай трябва да бъде преценяван поотделно.

Веганите избягват всички храни с животински произход, включително яйца и млечни продукти. Няма точно определение за етичното веганство, но последователите му отричат всяка форма на експлоатация на животни и отказват да носят дрехи от вълна или кожа, както и да използват продукти, изпробвани върху животни.

Убежденията н Касамитяна надхвърлят избора на храна и засягат всички сфери на потреблението, се посочва в жалбата му. Той твърди, че се опитва да избягва събирания, на които се предлага невеганска храна, избягва да седи на кожени седалки и предпочита да върви пеша дълго, “за да избегне случаен сблъсък с насекоми или птици, които биха се блъснали в автобуса”, с който пътува.

Философските убеждения също като религията са защитени от британския закон срещу дискриминацията. За да бъде признато “философско убеждение”, то трябва да е свързано със “значима част от човешкия живот” и да “заслужава уважение в демократично общество”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено