Открийте ни и в

България

Създават българо-македонска историческа комисия в сянка, която да търси решения на споровете

Новото звено за решаване на историческите спорове ще търси повече конструктивност и по-малко конфликти

публикувано

на

Ще бъде създадена смесена българо-македонска историческа комисия в сянка, която да работи паралелно и да отпуши процеса на преговори между София и Скопие. Това съобщи пред БНР историкът Стефан Дечев от новоучредения на 19 април Клуб за българо-македонско приятелство.

“Ще имаме и собствен дневен ред, собствен календар, собствени събирания. Ще се опитаме да покажем, че не е задължително след всяка среща да има скандали. Нашата комисия ще бъде едно предизвикателство пред другата комисия”, посочи той.

Стефан Дечев изрази надежда участниците в комисията в сянка да са готови “на отворен диалог”.

“Запознати са и едните, и другите с публикациите на отсрещната страна. Виждат, че има точка на приближаване, на пресичане на някои от тезите”, отбеляза историкът, допълвайки, че ветото наложена над Скопие едва ли ще бъде вдигнато през юни.

“Подхождаме реалистично”, заяви Дечев и допълни, че за миналото трябва да се говори по съвременен начин, за да не бъде “взривен” процесът на подобряване на отношенията между двете страни.

“Когато говорим за история, не е Румен Радев, който ще ни каже как стоят нещата с историята”, коментира Стефан Дечев в предаването “Преди всички” във връзка с изявления на президента през седмицата по темата за преговорите за членство на РСМ.

Той допълни, че българската позиция се сменя непрекъснато, а е нужно формулирането на единно становище с ясни и устойчиви акценти.

“Като погледнете медиите в София и Скопие, разбирате, че те създават една среда, атмосфера, която не предполага в краткосрочен план промяна на позициите”, отбеляза още Дечев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено