Открийте ни и в

България

Създават българо-турски проект срещу наводненията

Според статистическите данни от 1975 г. досега в Турция са станали над 2 600 наводнения

публикувано

на

Създават българо-турски проект срещу наводненията
Сн.: БТА

Съвместен проект на стойност 2,751 милиона евро, който ще се изпълнява от Турция и България, ще създаде система за управление на риска от наводнения в басейна Марица-Ергене. Проектът се реализира в рамките на Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП) на ЕС за Турция.

Планът, чиято цел е премахване на щетите от наводненията в Тракийска област, причинявани на Турция и България, е да бъде завършен през месец март 2025 година, съобщи директорът на проекта от турска страна Рифат Юнал Сайман на съвместна среща, в която участваха валията на Одрин Кюршат Кърбъйък, кметът на Одрин Реджеп Гюркан, генералният консул на България в Одрин Борислав Димитров и други представители на двете страни.

В рамките на проекта ще бъдат изготвени карти на местата, застрашени от наводнения и на предпазните мерки, които ще бъдат въведени. Освен това ще бъде изградена система за прогнозиране на наводненията, както и такава за централно предупреждаване на риска от наводнения в басейна Марица-Ергене.

“Надяваме се, че този проект ще обогати капацитета на нашата страна в съответствие с практиките на Европейския съюз и други страни и в този контекст за нас е важно сътрудничеството с България, а също така и че Гърция е включена в проекта. Река Марица протича както през България, така и през Гърция, така че изпълнението на този проект ще допринесе полза за нашите три страни”, посочи още директорът на проекта.

По данни на генералната дирекция по водите към турското Министерство на водите и горите от 2011 г. са получили 19, 822 милиона евро финансова подкрепа от ЕС за 11 проекта, които са реализирани по програмата ИПП-1 и още 13,758 милиона евро за други 3 проекта, които са реализирани по програмата ИПП-2.

Според статистическите данни от 1975 г. досега в Турция са станали над 2 600 наводнения, при които са нанесени щети на над 990 000 хектара земи за над 4 млрд. долара.

Над 900 души са станали жертви на наводненията през тези години.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА