Открийте ни и в

СВЯТ

Създават нов модел за борба с рака на гърдата

Изпълнението на проекта ще продължи до 30 април 2025 година

публикувано

на

Създават нов модел за борба с рака на гърдата
Сн.: БТА

Триизмерни модели и методология за проектиране на антропоморфни фантоми на гърдата ще бъдат разработени като средство за борба с едно от най-разпространените заболявания – ракът на гърдата. Създаването на 3D модели е част от проекта PHENOMENO, финансиран от програмата за научни изследвания „Хоризонт 2020“, съобщават от Областния информационен център-Варна.

Общият му бюджет е 772 800 евро. Консорциумът по проекта се състои от пет партньора от България, Гърция и Италия, с представители на академичните среди и частния сектор. Координатор е Медицински университет – Варна. Висшето училище е единствената българска организация, чиито проект е сред одобрените в конкурса RISE (Research and Innovation Staff Exchange), част от програмата.

Ракът на гърдата е най-често срещаната форма на злокачественото заболяване сред жените на възраст под седемдесет години. Ранната диагностика е фактор, който подобрява шансовете за оцеляване и възстановяване. Антропоморфните 3D модели на гърдата са необходими при изследване и откриване на увреждания на тъканите, обработка на изображения, създаване на алгоритми за представяне на реална гърда във виртуални клинични изследвания.

Целта на PHENOMENO е да създаде международна изследователска мрежа за разработване на цялостна технология за производство на физически модели на гърдата, базирани на изчислителен анализ. Проектът обединява усилията, експертизата и опита на инженери, анатоми, физици и специалисти по рентгенови изображения, за да се подобрят обучението и качеството на научните изследвания и да се даде възможност за трансфер на знания от изследвания към практика чрез международно сътрудничество и обмен на кадри. Консорциумът, работещ по PHENOMENO, притежава опит в технологиите за бързо създаване на прототипи, моделиране, валидиране и използване на антропоморфни фантоми, софтуер и хардуерен дизайн.

Очакваните резултати от изпълнението на проекта са свързани с проектирането и изработването на антропоморфни гръдни фантоми, нова методология за производство на материали и прототип на цялостно оборудване и технология за изработка на реалистични фантоми на гърдите, структури или части от тях. Планирано е и разработването на приложение за рентгенови изображения.

Изпълнението на проекта ще продължи до 30 април 2025 година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено