Открийте ни и в

Здраве

Създадоха ваксина, която ще спасява живота на 100 хиляди новородени всяка година

Респираторно-синцитиалният вирус е един от най-честите патогени, причиняващ бронхит и пневмония при деца

публикувано

на

Създадоха ваксина, която ще спасява живота на 100 хиляди новородени всяка година

Международен екип от биолози разработи първата детска ваксина срещу респираторно-синцитиалния вирус (RSV) – известен и като ортопневмовирус, причинител на опасна респираторна инфекция и я тества успешно върху новородени мишки, съобщават от Детската болница в Бостън, цитирана от ТАСС.

“В близко бъдеще планираме да оптимизираме състава на ваксината, за да я тестваме върху по-големи животни, което е необходимо за стартиране на клинични изпитания. Надяваме се, че избраната от нас комбинация  ще даде възможност за ваксиниране не само на кърмачета срещу RSV, но също и срещу коронавирус, грип и други остри респираторни вирусни инфекции“, каза изследователят от Детската болница Офер Леви.

"Франс прес": България се бави с ваксинацията

Респираторно-синцитиалният вирус е един от най-честите патогени, причиняващ бронхит и пневмония при деца и възрастни хора, както и различни форми на обикновена настинка при възрастни.

Към днешна дата лекарите нямат никакви лекарства или ваксини, които могат да предпазят човек от инфекция с RSV, от която всяка година умират около сто хиляди новородени и малки деца.

Както отбелязват Леви и колегите му, липсата на ваксинации срещу RSV се дължи на факта, че разработването на педиатрична имунизация срещу това респираторно заболяване е спряно през 1966 година след смъртта на няколко непълнолетни пациенти. Експерименталната ваксина не само не успява да ги предпази от развитие на SARS, но също така увеличава инфекцията.

„Европа говори“: 62% от българите са против задължителната ваксинация

Разработената от Леви и колегите му от болницата и от Датския серумен институт първа педиатрична ваксина срещу RSV е доказано безопасна при новородени мишки. Основата за създаването й е комбинация от две специални вещества, които засилват ефекта на ваксините, открити от изследователи през 2016 г. по време на експерименти с имунните клетки на новородени деца.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА