Открийте ни и в

България

Създадоха наръчник за адаптацията на украински деца в българските училищa

Наръчникът е полезен ресурс за образователните институции, които искат да подкрепят адаптацията на украинските деца

публикувано

на

Създадоха наръчник за адаптацията на украински деца в българските училищa

Безплатно издание събира опита на един от най-големите дневни центрове за деца в контекста на бежанската вълна от Украйна, съобщиха от платформата Преподаваме.бг.

Той вече e достъпен за училищата и неправителствени организации от цяла България. Изданието може да бъде изтеглено свободно от сайта на платформата.

Този първи по рода си ресурс стъпва на практиката в целодневния център за деца бежанци от Украйна, който функционира в “Музейко” от пролетта на 2022 г. В наръчника са залегнали още съвети и идеи от 12-годишния опит на фондация “Заедно в час” в организирането на летни академии за ученици, отбелязват създателите му.

Българчета от цял свят участваха в международен конкурс

По данни на единния правителствен портал ukraine.gov.bg в последните 6 месеца в България са пристигнали около 39 хиляди деца от Украйна. Близо хиляда от тях са започнали обучението си в български училища през учебната 2021/2022 година. В началото на новата учебна година се очаква значително повече училища да имат нужда от работещи практики за обучение и работа с деца бежанци.

Наръчникът е полезен ресурс именно за образователните институции, които искат да подкрепят адаптацията на украинските деца с допълнителни занимания и обучение в началото на новата учебна година. Споделените ресурси са полезни и за всяко училище, което иска да организира лятна академия с ученици преди официалното начало на учебната година (например за адаптация за ученици от първи или пети клас в нов етап).

“Организирането на дневен център и лятна академия се различава от типичната работа в едно училище. Необходими са специфични дейности по набиране на екип и негово управление, както и подбор на образователното съдържание. Затова събрахме на едно място всички ресурси, идеи и стратегии, които използвахме ние и се надяваме те да помогнат на училища в страната или на доброволчески организации, които тепърва ще търсят начини да организират работата си с деца бежанци”, отбелязва Мариян Ранков, автор на наръчника и ръководител “Образователни проекти” във фондация “Заедно в час”.

3 от 4 младежи в 92 страни нямат необходимите умения за работа

В него са включени и насоки в няколко области: от какви хора имате нужда, как да ги подберете и да разпределяте задачите им; подробно са описани стъпките от търсенето на място за провеждане, през създаване на програма за обучение до административни въпроси като сключването на договори и намирането на спонсори; готови примерни дневни и седмични програми – идеи за структура на деня и подбрани стратегии за работа с децата;инструмент и насоки за създаване и изпълнение на бюджет; готови бланки, които могат да се разпечатат и ползват.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено