Открийте ни и в

Европа

Тих убиец на пътя не спира да взима жертви, а “черната” статистика расте

Това заболяване е далеч по-сериозно от просто дразнещо ухото и пречещо на околните хъркане

публикувано

на

Сънната апнея: Тихият убиец на пътя

Сънната апнея е заболяване, върху което през последните години се фокусират информационни кампании, насочени към обществото.

“Тихият убиец на пътя”,

така наричат апнеята по време на сън. Звучи доста страшно, но има своите основания, предупреждава пулмологът д-р Димитрина Стоянова от пловдивската денонощна клиника „Медикус Алфа“.

Това заболяване е далеч по-сериозно от просто дразнещо ухото и пречещо на околните хъркане.

Енцо Ферари: Жени се за проститутка, води паралелен живот и прави едни от най-добрите коли

„Тих“, защото често остава дълго време неразпозната, особено ако няма партньор, който да се оплаче от драматичното хъркане. „Убиец“, защото води до тежки проблеми със здравето и концентрацията на индивида, който имайки този проблем в много ситуации е опасен за себе си и околните.

Честотата на обструктивната

сънна апнея e около 20% от възрастната популация в световен мащаб. В България няма сериозна статистика в това отношение. Трудности има при установяване на проблема поради неглижиране на симптомите от страна на пациентите и търсене на лекарска помощ в доста късен етап.

Никой няма да отиде на война: Млад руснак застреля военен комисар (ВИДЕО)

В България изключително малък процент от пациентите с вече поставена диагноза, дори и тези с тежка форма на заболяването, не се лекуват поради финансови причини или предразсъдъци.

Като резултат от всичко това обструктивната сънна апнея влезе в “черната” статистика на пътнотранспортните произшествия, посочва д-р Стоянова.

Сънливостта зад волана

отнема животи, казва Стоянова. Най-честата причина за неадекватни реакции и необяснимо поведение на шофьорите на пътя е неустановена или нелекувана обструктивна сънна апнея. Факт е, че 30% от челните удари се дължат на заспиване. Тези обезпокоителни факти правят заболяването голям социален проблем, категоричен е пулмологът.

Д-р Димитрина Стоянова посочва и основните причини за колабиране на дихателните пътища и задушаване по време на сън: това са наднормено тегло, тесни дихателни пътища и мастни натрупвания в областта на шията, употреба на алкохол и тютюнопушене и др.

Убитият на пътя французин празнувал рожден ден в Банско

Често дневната сънливост и липса на енергия за ежедневни дейности пациентите си обясняват с „пролетна умора“, преумора и стрес, депресия. Те обаче могат да бъдат първите сигнали за наличие на проблем с дишането по време на сън и не трябва да бъдат пренебрегвани, съветва д-р Стоянова.

Категорични белези за търсене на заболяването са екстремна сънливост през деня, особено заспиване зад волана и по време на разговор със събеседник. Често ходене по малка нужда през нощта, сутрешно главоболие, задавяне по време на сън, наддаване на тегло, потене, неспокоен сън, шумно хъркане (съобщавано най-често от близкото обкръжение на пациента), липса на концентрация, понижена памет, раздразнителност, сухота и лош дъх от устата са също алармиращи симптоми. Вече има начин за прецизно диагностициране на заболяването – като вид и степен.

Това, което може да направи пациентът,

е да остане една нощ за извършване на кардиореспираторен мониторинг по време на сън. Лечението е като при всяка хронична болест, казва д-р Стоянова. На първо място е промяна на начина на живот – като редукция на тегло и лечение на придружаващите заболявания. В домашна обстановка болните могат да ползват CPAP апарати /т.нар. ципап апарати/, специално настроени за конкретния пациент и стадий на болестта.

Номерът на украинката: Как Ирина отмъкна $250 000 на Джеймс

Важно е хората да познават симптомите и последствията за собственото здраве от обструктивната сънна апнея. Още по-важно е обаче да се проумее отговорността към близките и околните, особено на пътя, където от адекватността на шофьора зависи неговият живот и живота на останалите участници в движението.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено