Открийте ни и в

България

Съпругът на Борислава Йовчева проговори: „Не ме занимавайте с тая“ (ВИДЕО)

На въпрос за отношенията му с Бойко Борисов бизнесменът заявява, че не го е виждал от 20 години и „затова, че съм играл пет пъти тенис с тоя, ме изядоха“

публикувано

на

сн. Периодико

Съпругът на манекенката Борислава Йовчева, чието име стана известно покрай скандала с къщата в Барселона и разследването на властите в Каталуня дали премиерът Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари, Йордан Христов проговори, съобщи „Дневник“. Христов е пълномощник на кипърската офшорка Palms Enterprises, инвестирала във фирмата, притежавала бутика в Барселона, който беше управляван от Йовчева докато затвори през февруари тази година. Той обаче отрича това финансиране и казва, че не знае нищо за магазина, освен че е имал големи загуби.

Всичко това се разбират от публикация на „Бюро за разследващи репортажи и данни“ (BIRD), чийто автори са журналистите от „Биволъ“ Димитър Стоянов и Атанас Чобанов. От екипа са успели да открият Христов пред негов хотел в Приморско и да разговарят с него.

Двамата са сключили брак на 16 февруари тази година – точно пет дни преди на 21 февруари испанският вестник „Периодико“ да публикува за разследването. Няколко месеца по-късно Христов определя този брак като „грешка“ без да обясни какво има предвид. На въпрос фиктивен ли е бракът му той отсича: „Не ме занимавайте с тая“.

Публикацията изяснява още детайли за отношенията Христов – Йовчева. Това са лични събития и връзки, но те предизвикват обществен интерес, защото историята е свързана с разследване за пране на пари в Испания, намесено е името на премиера, хората около Йовчева са най-малкото познати на Борисов и освен това всички отричат или избягват да говорят по темата, отколкото спокойно да отговорят на въпроси по нея.

И седем месеца след публикациите в испанската преса не се разбира откъде семейството на Йовчева е имало средства за живота и инвестициите в Барселона и как става партньор с някогашните партньори по тенис на Борисов.

Христов коментира пред журналистите и отношенията си с Борисов, и малко за своя бизнес, но основно ги атакува защо се занимават с него и тази история.

BIRD публикува удостоверение от Агенцията по вписвания, което показва, че от 6 февруари 2020 г. Борислава Йовчева вече е г-жа Христова. А режимът на имуществените отношения между нея и съпругът й е „законов режим на разделност“ (това означава, че всеки от тях става собственик на имущество, което е придобил на свое име по време на брака – напр. ако Христов построи нов хотел като своя собственост, съпругата му няма да може да има претенции към него).

От думите на Йордан Христов с журналистите на бюрото се е разбрало още, че двамата не живеят заедно и няколко месеца по-късно той определя брака като грешка.

Христов отрича пред изданието да е инвестирал в модния бизнес на Йовчева в Барселона, защото това е било преди него, но знае, че загубите са големи – над 600 000 евро. За това писа и „Периодико“ – че компанията, която го е управлявала е „почти фалирала“. Магазинът затвори едновременно с публикацията във вестника, а изданието отрази на следващия ден как вече се дава под наем.

„ЕMA BGS SL е собственик на магазин за луксозно облекло на Paseo de Gràcia. Каталунската полиция смята, че тази компания е получила финансова инжекция от поне 2.3 млн. евро от друга фирма, регистрирана в Кипър. Адресът на EMA BGS SL, в която бившият модел и баща ѝ също са участвали, съвпада с този на вилата“, писа през февруари изданието.

Другата фирма е Palms Enterprises, регистрирана в Кипър и представлявана от Христов. През 2015 г. това дружество и бащата на Йовчева – Георги внасят на два пъти общо всеки по 875 000 евро в капитала на EMA BGS SL.

Заради това и Христов е обект на интерес от каталунската полиция и е посочен в материала на „Периодико“.

„Цялата история там е приключила! И лично е дал испанския аз не съм там, но всички други са аут, лично главния (вероятно прокурор), който вкара“

BIRD цитира тези непълни обяснения на Христов, който пред тях твърди, че разследването в Испания е приключило.

Припомня се и публикация на „Сега“ от юни месец, когато говорител на каталунската полиция беше коментирал, че „разследването не е приключило, има много данни, които продължаваме да разследваме. С обичайните контакти и регламентирани канали. Не можем да дадем повече подробности, тъй като става въпрос за класифицирана информация.“

Родената през 2012 г. дъщеря на Йовчева също е обсъждана всеки път в публикациите по темата. „Периодико“ описва майката като „бивш модел от България, чиято евентуална връзка с Борисов се проверява внимателно“ и че тя с родителите си и детето живее в къщата в Барселона (също проверявана от местните власти, а преди няколко месеца тя беше обявена за продажба. И около самата къща и собствеността имаше противоречиви обяснения – като това, че Йовчева живее там под наем).

„Периодико“ писа през февруари, че според местната полиция „единственият попечител на детето е Борислава Йовчева и в документите няма вписан друг родител.“

Досега Борисов избягва да коментира темата с манекенката, приписа публикацията в испанската преса на атака от Русия и президента Румен Радев и затваряше темата с твърдението, че няма къща в Барселона (никой досега не е твърдял или намерил доказателства, че къщата е негова, а се проверява дали има влияние в осигуряването на покупката и как е свързан с хората, които са я купили, както и са финансирали магазина).

През февруари на въпрос за Йовчева, той каза „Не се занимавам с личния живот. Това да познаваш някого или не не те прави замесен в каквото и да е. Не хубаво един мъж да коментира кой кого познава, че стават бели“.

В събота, при посещението му в Кърджали, кореспондентът на „Биволъ“ Вилдан Байрямова попита премиера Борисов – „Имате ли дете от Борислава Йовчева“. Той реагира с „Не. Абсурд, глупости не ме питайте“ и не коментира повече.

Пред BIRD Христов е казал, че детето на Йовчева не е негово. Той не отговаря къде живее съпругата му.

На въпрос за отношенията му с Бойко Борисов бизнесменът заявява, че не го е виждал от 20 години и „затова, че съм играл пет пъти тенис с тоя, ме изядоха“.

„Това, че на времето съм играл тенис с него само ми вреди Ти искаш на всяка цена да ти кажа, абе Бойко Борисов, той ми е пръв приятел и аз съм такова ми всеки прави грешки да речем! Ти не правиш ли грешки? От Бойко Борисов, от него само ядове съм имал, знаеш ли колко ме интересува?“, цитира BIRD Христов.

Бизнесменът е партньор със свързвания с Борисов при учредяването на ГЕРБ Иван Саздов. Palms Enterprises e съсобственик с община Приморско в дружеството „Спортни имоти Приморско“ АД, в чието управление от 2008 до 2011 г. е бил Саздов.

Борисов също твърди, че с Христов играл тенис преди 100 години. „Нямам нищо общо с тези фирми. Подбрани са хора, които не съм виждал 10, 15, 20 години. Иван Саздов го знам като шеф на комсомола в Банкя. Ще кажат: „А, познава го.“, коментира премиерът през февруари след публикациите.

BIRD пише и за друг партньор на Христов, чиято партньорка е станала представител на EMA BGS SL. след първи публикации за Йовчева – става дума за Илиян Пенев – Мацола (свързван с някогашната групировка СИК в Русе) и Миглена Николова.

Според проверка на Бюрото за разследващи репортажи и данни Йордан Христов е свързан с редица фирми, получили над 7 милиона лева финансиране по европейски проекти, както и спечелени обществени поръчки за близо 16 млн. Лв. На въпрос на репортер Христов отрича това да е заради отношенията му с Борисов и посочва, че преди години дори се е оплакал лично на министъра на икономиката Божидар Лукарски (по време на втория кабинет на Бойко Борисов той е министър от „Реформаторския блок“/СДС), защото бил изнудван за европейски проект.

По случая с финансирането на къщата в Барселона и бутика бе образувана проверка и от българската прокуратура, (беше сезирана и НАП) но по информация на „Сега“ през май държавното обвинение се е отказало да образува разследване.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Руските дипломати, обвинени в шпионаж, напуснаха България

Двамата трябваше да си заминат в събота, но са излетели още днес

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Архив

Двамата руски дипломати, които бяха обявени за персона нон грата, излетяха от страната.

На 23 септември българското Министерството на външните работи обяви за персона нон грата двама руски служители от руското търговско представителство в София заради събиране информация, представляваща държавна тайна.

Изгонените руски дипломати са от търговското представителство

В МВнР бе получено писмо от Прокуратурата на Република България с постановление за спиране на досъдебно производство спрямо двамата дипломати, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация, което е престъпление.

Те са събирали разузнавателна информация за военната техника на нашата армия, а им помагали български граждани.

Главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

Действията на МВнР са съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Те имаха срок от 72 часа да напуснат страната заради обвинения в шпионаж.

От Руското посолство по-рано съобщиха, че двамата руски дипломати ще напуснат страната ни в посочения срок. Руската страна си запазва правото за ответни „огледални“ мерки, се посочва в съобщението. Изразява се и съжаление, че изгонването на двамата, уличени в шпионаж, „не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Повдигат второ обвинение на съпругата на Божков

Eлeнa Динeвa e в cлeдcтвeния aрecт пo oбвинeниe зa учacтиe в oргaнизирaнa прecтъпнa групa, нaчeлo нa кoятo, cпoрeд oбвинитeлитe

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Прoкурaтурaтa щe пoвдигнe втoрo oбвинeниe нa cъпругaтa нa бизнecмeнa Вacил Бoжкoв – Eлeнa Динeвa, съобщи „Нoвa тeлeвизия“, пoзoвaвaйки ce нa cвoи изтoчници cрeд рaзcлeдвaщитe.

Eлeнa Динeвa e в cлeдcтвeния aрecт пo oбвинeниe зa учacтиe в oргaнизирaнa прecтъпнa групa, нaчeлo нa кoятo, cпoрeд oбвинитeлитe, cтoял Бoжкoв.

Сред обвинените по същото дело са още деветима души, сред които бившият акционер в Левски – Георги Попов и двама от бившите председателите на Комисията по хазарта – Огнемир Митев и Александър Георгиев.

Oт прoкурaтурaтa cмятaт oщe, чe тя билa зaпoзнaтa в дeтaйли cъc cдeлкитe oкoлo хaзaртния бизнec нa cъпругa cи. Caмaтa Eлeнa Динeвa oтричa и кaзвa, чe e билa в упрaвaтa нa двe фoндaции, cвързaни c изкуcтвo.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Отровното трио: Гешев живее в резиденция „Бояна“, ремонтът му струвал 300 хиляди лв. държавни пари

Освен всичко друго, Отровното трио подозират, че обществената поръчка за ремонта е нагласена, за да бъде спечелена от точно определена фирма

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. БТА

Организаторите на протестите срещу властта, т.нар. „Отровно трио“,  адвокат Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков и Арман Бабикян, започнаха 79-тия ден на протест с разкрития за ремонта на правителствената вила, в която живее главния прокурор Иван Гешев в Бояна.

Според информацията, с която твърдят, че разполагат, сградата е двуетажна, със сутерен и тавански етаж и застроена площ от 320 кв. м. Разгъната застроена площ пък е 960 кв. м, което е почти 1 декар. Хаджигенов обясни, че прогнозната стойност на поръчката за ремонта е била 252 000 лева без ДДС (302 400 с ДДС), а срокът за изпълнение – 20 дни

В състезанието са участвали известната „Главболгарстрой“ и не толкова известната Жи Пи груп – „да не се бърка с „“Джи Пи Груп“, подчертаха от триото. Те намекнаха, че резиденцията на главния прокурор може би ще се оборудва с много екстри – телевизор във всяка стая, фитнес зала, билярд и т.н. С подробностите, които разказа триото за ремонта, може да се запознаете във видеото, но особено странно е участието на 20-годишния Венцислав Манчовски от село Горна Кремена, Мездренско.

Негова е въпросната „Жи Пи груп“, регистрирана в началото на 2020 г. с 10 лева капитал, която се е явила конкурент на ГБС в обществената поръчка и кандидат да ремонтира боянските покои на главния прокурор. Впоследствие „Жи Пи Груп“ се е отказала“.

20-годишен шеф на строителна компания в Мездра иска акциите на "Левски"

Манчовски нашумя покрай скандала с акциите на“Левски“, когато премиерът отказа да ги получи от Васил Божков. Тогава новоизлюпеният предприемач от Горна Кремена обяви с открито писмо, че е готов да вземе акциите, като ги плаща с 80% от печалбата на фирмата си, която си докарвала милиони със строително-ремонтни работи?!.

Манчовски е голям фен на ГЕРБ и обича да се снима със знакови лица на партията, вкл. и бивши като Цветан Цветанов.
Обществената поръчка е опорочена и нагласена, смятат от Отровното трио.

Момчето от Мездренско е типично подставено лице, което се включва, за да не се говори, че има състезание с един кон и изборът е предрешен, обясни адв. Хаджигенов.

„Купувани ли са италиански мебели за обзавеждане? Известно е, че стойността на обзавеждането надвишава стойността на ремонта. Купувана ли е билярдна маса, фитнес-уреди и всички други мебели? Има ли телевизори във всяко едно помещение, колко са големи и на каква стойност са? Как са купувани, от кого са платени?“, попита юристът.

Според него номерацията в алгоритъма на регистъра на обществените поръчки е разместена, което дава основания за съмнения дори и за ръчна манипулация.

„Дотук сме стигнали, ще продължим и нататък. Никой да не си прави илюзиите, че няма да установим и останалите суми, изразходвани за съвета, даден от всички служби в България главният прокурор да живее на това място, а не на обичайните места за всички останали главни прокурори на България“, заяви пиар експертът Арман Бабикян.

Още на ден 47 от протестите триото обяви, че иска от Министерския съвет и държавното обвинение отговори на въпроси, сред които:

Живее ли главният прокурор Иван Гешев в държавна резиденция „Бояна“ и по силата на каква нормативна уредба е разрешено обитанието му на Дом № 5?; Имал ли е друг главен прокурор с подобна привилегия? Извършен ли е ремонт на Дом № 5 и на каква стойност?; Проведен ли е търг за ремонта и ако да – кой го е спечелил?; Охраняван ли е Иван Гешев от служители на Бюрото за защита на свидетели на територия, която се охранява от Националната служба за охрана?; От бюджета на прокуратурата ли е платен ремонт на Дом № 5?

Въпросната триетажна сграда от комплекса е с разгърната застроена площ от 960 кв. м. Но не е ремонтирана и обитавана от времето на Живков, казват от Триото.

Самият Гешев тогава – сред като бяха зададени въпросите, реагира чрез ефира на Нова тв, където даде кратко интервю. В него не потвърди и не отрече информацията, че новият му дом е в една от вилите в държавната резиденция на властта, строена още по времето на Тодор Живков. Там в различни имоти от комплекса живеят президентът, премиерът, помещава се Националният исторически музей и т.н. Главният прокурор тогава заяви:

„Живея в държавен имот по препоръка на всички служби за сигурност. Казвам – всички български служби за сигурност, включително и НСО, като семейството ми плаща наем на пазарни цени и мисля, че това е достатъчно. Под този храст няма да излезе заек”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в featured, Барселона, Бойко Борисов, Борислава Йовчева, Йордан Христов
Едва 27 заразени за денонощие, направените тестове под хиляда

За последните 24 часа са починали 3-ма души, а 9 са се излекували

Затвори