Открийте ни и в

Войната в Украйна

Руснаците бягат от мобилизация със скорост 45 мъже в минута

Опитват се да се спасят, кой както може

публикувано

на

Със скорост: 45 мъже в минута
Сн.: ЕРА/БГНЕС

Над 261 хил. мъже са напуснали Русия след обявяването на частична мобилизация, обявена на 21 септември с указ на президента Владимир Путин. Това прави 45 души в минута.

Още в първите часове местата в полетите за държавите, неизискващи визи за руските граждани, бяха разграбени, а цените на билетите достигнаха космически стойности. Хиляди автомобили пък се струпаха по сухопътните граници на страната, най-вече с Грузия и Финландия, което доведе до обмисляне на нови крути мерки.

Така например Финландия обяви, че обмисля изграждане на ограда по границата срещу бягащите от мобилизация руски мъже, докато Кремъл размаха пръст на струпалите се в няколко километрова колона край граничните пунктове с Грузия, че ще им изпрати мобилен „военкомат“, пункт за регистрацията на военнослужещи. Опашката, която се изви на ГКПП „Верхий Ларс“, достига според някои руски издания 25 км. Заради наплива от желаещи да напуснат страната Грузия вече разрешава и влизане на пешеходци. Таксата за преминаването им е 50 000 рубли. Забраната за пешеходно преминаване, която действаше доскоро, пък създаде черен пазар за велосипеди и тротинетки. Стар велосипед струваше 50 000 рубли.

Освободен от руски плен: Намушкваха ме с нож и питаха - "красива или бърза смърт искаш"  

Близо 100 хиляди души са напуснали Русия и в посока Казахстан в първите дни след обявяване на мобилизацията. Страната ще приветства руснаците, бягащи от военна служба, каза президентът Касъм-Жомарт Токаев, демонстрирайки косвено осъждане на нападението на Москва срещу Украйна.

Заради масовото бягство в Москва вече сериозно обмислят затваряне на границите за мъже в наборна възраст, а дори и обявяване на военно положение.

Но онези, които останаха в родината си, намериха

други начини да се противопоставят

От комични напивания, през предприемчиви обяви за чупене на крайници до сериозни престъпления. Кой както успее.

Със скорост: 45 мъже в минута

Сн.: Twitter

Във военната комисия в Уст-Илимск (Иркутия) се стигна до стрелба, след като един от мобилизираните започнал да стреля по време на обучение, викайки „Никой няма да отиде на война“. Първоначалните съобщения гласяха, че военният комисар Александър Елисеев е убит в резултат на атаката, но по-късно стана ясно, че той е ранен.

Военкоматът в Урюпинск във Волгоградска област на Русия пък беше подпален. Подпалвачът е задържан. Ден по-рано сутринта избухна пожар и в сградата на селската администрация, военкомата, театъра и художественото училище на близкото селище Береславски. Министерството на извънредните ситуации се опитва да установи официалната причина за тези пожари, докато местните жители са сигурни, че става дума за умишлени палежи.

Има обаче и други начини да се избегне отиването на фронта и предприемчивите вече ги рекламират. В сайта за обяви „Авито“ вече се появи реклама за услуга, която очевидно позволява отклонение по медицински причини от постъпване в армията:

Номерът на украинката: Как Ирина отмъкна $250 000 на Джеймс

„Чупя ръце и крака, няма да боли“. Цената на услугата е 1500 рубли (25 долара), а целта – да не се влиза в редовете на армията и да се избегне пращане на фронта в Украйна. За съжаление на предприемчивия частник обявата му е била свалена скоро.

Обявяването на частична мобилизация предизвика вълна от сходни по смисъл

търсения в Гугъл

Сред най-популярните търсения на руснаците вече са: Къде да напусна Русия; Отсрочка от армията; Как да си счупя ръката или крака; Как да избегнем мобилизацията.

Други пък решиха да избегнат мобилизацията чрез пиянство. Клипове показаха пияни запасняци да се

бият помежду си на път за казармите

където трябва да ги облекат и обучат.

Запис показа руски солдати от запаса да се движат с неуверена походка към военен самолет, а един от тях вече лежи в тревата, заспал зад бяло пано.

На друг запис групата е голяма, за почивка са спрели четири автобуса, трезви мъже не са попаднали в кадър. „За к`во отиваме, ху* знае къде отиваме, е**л съм го“ – крещи операторът. „Където е нужно!“ – оптимистично отговаря почерпен на преден план.

 

Със скорост: 45 мъже в минута

Сн.: Twitter

Според публикации на руските официални медии може да се окаже, че пиянството и злоупотребата с алкохол може да се окажат един от начините за спасяване от мобилизация. Руският сайт „Лента“ разказва, че в петък сутринта във военното окръжие в Измайловския район на Москва са се явили двама мъже с повиквателни. Единият на 40, другият на 42 години. И двамата били здраво пияни. И на двамата била отказана мобилизация, а служител на комендатурата ги извел от сградата и ги предал на полицията.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено