Открийте ни и в

Любопитно

С водородни резервоари самолети могат да изпълняват четири пъти по-дълги полети

Airbus обяви, че до 2026 г. ще оборудва Airbus A380 с водородна мощност

публикувано

на

Калифорнийската компания HighPoint разработва иновативен криогенен дизайн на резервоара, който може значително да увеличи обхвата на водородните самолети. Това е изключително лек резервоар в сравнение с традиционния, който може да помогне на авиокомпаниите да летят на четири пъти по-дълги разстояния от традиционните пътнически самолети.

Например De Havilland Canada Dash-8 може да превозва от 50 до 56 пътници и има обхват от около 1558 км при използване на традиционно гориво.

Ако същият самолет беше задвижван от горивни клетки и нов резервоар, обхватът би бил 4488 км.

„Това е разликата между високовъглеродния полет от Ню Йорк до Чикаго и полет без въглерод от Ню Йорк до Сан Франциско“, каза съоснователят на HighPoint Сергей Шубенков.

HighPoint наскоро подписа споразумение с GTL за разработване на ултралеки криогенни резервоари, изработени от композити от графитни влакна и други материали. Тези резервоари имат огромно намаление на теглото от 75 процента в сравнение със съвременните крио-резервоари, метални или композитни.

Резервоарът GTL с дължина 2,4 метра и диаметър 1,2 метра тежи само 12 килограма и може да побере повече от 150 килограма водородно гориво.

Огромното намаляване на теглото може да позволи на авиокомпаниите да летят четири пъти по-дълго от традиционните реактивни самолети, като намалят оперативните разходи с около 50 процента, като същевременно елиминират напълно въглеродните емисии.

Въпреки това, остава много да се направи, за да се приеме водород в голям мащаб, включително тестови полети и масивна инфраструктурна работа.

Но всичко това се вписва в усилията на авиационната индустрия да намали въглеродния си отпечатък, който представлява повече от 2 процента от всички емисии, причинени от човека.

Други големи компании също участват в това действие, включително Airbus, който обяви, че до 2026 г. ще оборудва Airbus A380 с водородна мощност.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА