Открийте ни и в

Войната в Украйна

С молитва за здраве за втория след Сталин: Агресорът Путин навърши 70 години

Той е най-дългогодишния върховен ръководител на Русия след Йосиф Сталин

публикувано

на

Руската православна църква иска забрана на операциите за смяна на пола

Президентът на Русия Владимир Путин навърши 70 години сред поздравления от подчинените си и апел от православния патриарх Кирил всички да се молят за здравето на най-дългогодишния върховен ръководител на Русия след Йосиф Сталин.

Агресорът Путин е изправен пред най-голямото предизвикателство по време на своето управление, след като нахлуването в Украйна предизвика най-сериозната конфронтация със Запада след Кубинската криза през 1962 г. Руската армия е в криза след поредица поражения през последния месец.

Официални лица приветстваха Путин

като спасител на съвременна Русия,

а патриархът на Москва и цяла Русия призова страната да отправи двудневни специални молитви, за да може Бог да дари Путин със “здраве и дълголетие”.

Къща, обитавана от зли духове, сее смърт и пустее празна

“Ние се молим на теб, Господи, Боже наш, за главата на руската държава Владимир Владимирович и Те молим да го дариш с богатата си милост и щедрост, да го дариш със здраве и дълголетие и да го избавиш от всички съпротиви на видими и невидими врагове, да го утвърдиш в мъдрост и духовна сила, за всички, Господи, чуй и помилуй”, каза Кирил.

В Сърбия почетоха празника на Путин с билборди. Сн.: БГНЕС

Путин, който се зарече да сложи край на хаоса, обхванал Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., е изправен пред най-сериозната военна криза, с която се е сблъсквал който и да било ръководител в Кремъл от поне едно поколение – от войната в Афганистан от 1979-1989 г.

Шест куршума за адвокат от Кентъки, карал приятелката си да пере

Опоненти като лишения от свобода опозиционен лидер Алексей Навални твърдят, че

Путин е повел Русия по задънена улица към разруха,

изграждайки крехка система от некомпетентни подмазвачи, която в крайна сметка ще се срине и ще остави след себе си хаос.

Поддръжниците му казват, че Путин е спасил Русия да не бъде унищожена от арогантния и агресивен Запад.

“Днес нашият национален лидер, една от най-влиятелните и изключителни личности на нашето време, патриот номер едно в света, президентът на Руската федерация Владимир Владимирович Путин, навършва 70 години!”, каза чеченският лидер Рамзан Кадиров.

"Искам да живея": Как мобилизираните руснаци се предават на Украйна

“Путин промени глобалното положение на Русия и принуди света да се съобрази с позицията на нашата велика държава”, добави той.

Минусите на войната

Войната в Украйна обаче заличи огромни количества политически, дипломатически и военен капитал на Путин.

Повече от седем месеца след началото на инвазията Русия претърпя колосални загуби на хора и оборудване и беше отблъсната на няколко фронта през последния месец, като армията на Путин залита от едно унижение към следващото.

Путин прибегна до обявяване на анексирането на територии, които са само частично под руски контрол – и чиито граници според Кремъл все още не са определени – и заплашва да ги защитава с ядрени оръжия.

Частичната мобилизация, обявена от президента на 21 септември, се разви толкова хаотично, че дори Путин беше принуден да признае грешки и да нареди промени. Стотици хиляди мъже избягаха в чужбина, за да не бъдат призовани в редиците на войската.

Дори обичайно лоялни съюзници на Кремъл осъдиха провалите на военните – макар че досега не са критикували самия президент.

Путин се сблъсква с възраждащата се, обединена и разширяваща се НАТО, въпреки настояването му, че “специалната операция” в Украйна има за цел да наложи руските “червени линии” и да попречи на алианса да се приближи до руските граници.

Байдън: Има риск от ядрен Армагедон. За първи път след Кубинската криза

Признаци на безпокойство се появиха от страна на Китай и Индия, на които Русия все повече разчита като геополитически и икономически партньори след поредните вълни от западни санкции.

По повод рождения ден на Путин руският политолог Абас Галямов заяви: “На годишнина е прието да се обобщават резултатите, но резултатите са толкова плачевни, че би било по-добре да не се обръща прекалено голямо внимание на годишнината.”

Уроци по история

Путин доминира в Русия от близо 23 години, след като беше избран от президента Борис Елцин за негов наследник с изненадващо съобщение в новогодишната нощ на 1999 г.

Промените, приети в конституцията през 2020 г., му проправиха пътя да управлява потенциално до 2036 г. и няма очевиден фаворит за негов наследник.

Той поддържа пълен график от срещи и публични събития и неизменно изглежда, че контролира нещата, като провежда дълги видеоконференции по различни теми – от енергетиката до образованието. Кремъл отрича повтарящите се спекулации за предполагаеми здравословни проблеми.

С напредването на възрастта Путин изглежда все по-загрижен за своето наследство. През юни той сравни действията си в Украйна с кампаниите на цар Петър Велики, намеквайки, че и двамата са участвали в исторически походи за връщане на руски земи.

Българските заведения в Чикаго няма да работят на Нова година

Путин все по-често цитира руския философ Иван Илин, който твърди, че Русия има изключителен мистичен и свят път, който трябва да следва и който в крайна сметка ще възстанови реда в един несъвършен свят.

По време на телевизионна среща с учители тази седмица Путин прояви жив интерес към друг епизод от историята – селски бунт от 18-и век срещу императрица Екатерина Велика – за който той обвини “слабостта на централната власт в страната”.

Човекът, който доминира в Русия повече от две десетилетия, сякаш си е взел поука: изправен пред възможността за бунт, владетелят трябва да бъде едновременно силен и бдителен.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено