Открийте ни и в

Здраве

С няколко трика: Покажи на твойто тяло кой е шефът!

публикувано

на

Със сигурност ти се е случвало – боли те зъб и не знаеш как ще изтърпиш болката. Или се схващаш след тренировка? Ставаш трудно сутрин и не знаеш как да пребориш килограмите? Спокойно, има решение за всичко! Ето няколко прости трика, които могат да покажат на тялото ти кой е шефът.

Иглички

Ако ръцете ти изтръпнат заради странната поза, в която са били, наклони главата си наляво и надясно няколко пъти. Това безболезнено ще намали изтръпването и игличките за по-малко от минута. Изтръпването в ръката и рамото често е резултат от притискане на нерви във врата ти. Отпускайки мускулите на врата, ще намалиш напрежението.

Ако пък се случва да усетиш бодежи, също не се панирай. Ако си като повечето хора и тичайки издишваш, когато десният ти крак стъпи на земята, знай, че това напряга черния ти дроб (който се намира от дясната ти страна), което придърпва диафрагмата ти и създава дразнещ и болезнен бодеж. Решението – издишвай, когато левият ти крак докосне земята.

Зъбоболът може да е ужасен, но и за него има трик. Потъркай с кубче лед дланта, на ципестото място, където започват пръстите. Това може да намали болката с 50%, защото нервните окончания в тези зони стимулират зоната в мозъка, която блокира сигналите от лицето и ръцете.

Синини

Искаш да си облечена с къса пола, но имаш синина на крака? Потопи памучно или вълнено парче плат във винен бял оцет, след това притискай нежно върху синината за един час. Оцетът ще облекчи болката и ще намали синката.

И борбата с килограмите също може да се подобри. Усъвършенствай тренировките си, като изненадаш тялото си. Понеже мускулите ни лесно се адаптират към упражненията, сменяй програмата си най-малко на шест седмици, съветват инструкторите по фитнес. Предизвиквай тялото си!

Ако пък паметта ти изневерява, а имаш изпит на сутринта – прегледай най-важното, преди да заспиш. Тъй като повечето процеси на запаметяване се случват по време на сън, всичко, което прочетеш преди лягане, е по-вероятно да се съхрани в дългосрочната ти памет.

Не чуваш?

Мъчиш се да чуеш какво ти говорят на шумен купон? Приведи се с дясното си ухо към говорещия – то има по-добро чуване от лявото, казват изследователи от Университета на Калифорния. Ако пък си в магазин и се опитваш да доловиш приглушената музика, която се чува отзад, обърни лявото си ухо към звука. Лявото по-добре улавя музикалните тонове.

А случвало ли ти се е да се схванеш след тренировка? Сигурно. Има просто и доста странно решение. Отваряй хладилника. Вземи буркан кисели краставички и отпий, след това вдишай няколко пъти дълбоко. Гадно звучи, ясно е, но комбинацията от сол и киселина отпуска стегнатите мускули. Все пак всичко е по-добре от това да виеш от болка, нали? След това пий вода, за да си и хидратирана.

И за пърхота има решение. Масажирай скалпа, за да се омазни кожата, освобождавайки естествена мазнина, която ще задържи пърхута на главата. След това разтръскай главата си нагоре и надолу, за да се отървеш от останалия пърхут.

Дразнещи пъпки

Използвай противовъзпалителната сила на меда и постави малко на мястото, преди да си легнеш. Покрий с лепенка, за да не ти лепнат след това чаршафите!

А изпитваш ли безпокойство? Забави учестения си сърдечен ритъм, като духаш на палеца си. Понеже палецът си има собствен пулс, ако можеш да успокоиш него, ще помогнеш също и на сърцебиенето.

Не можеш да се отлепиш от леглото? По-лесно е да станеш рано, отколкото си мислиш. Постепенно се събуждай с няколко минути по-рано в продължение на седмица. Така, когато дойде време да тръгнете на палатка в 6 ч. сутринта, няма да е проблем.

 

Здраве

Учени откриха как да се подмладява стария мозък

публикувано

на

от

В рамките на експерименти с плъхове специалисти от Кембриджкия институт за изследвания със стволови клетки обърнаха в обратна посока стареенето на главния мозък, съобщи сайтът MedicalXpress.

Учените са изследвали централната нервна система у млади и стари гризачи, за да определят влиянието на увеличената нееластичност на мозъка върху функциите на клетки предшественички на олигодендроцитите – мозъчни клетки, които изолират аксоните (дългите израстъци на невроните), създавайки миелинова обвивка и увеличавайки скоростта на преминаване на импулсите. Известно е, че миелиновата обвивка се уврежда при множествена склероза.

Биолозите трансплантирали клетки предшественички на олигодендроцитите от стари плъхове в мозъците на млади гризачи. Оказало се, че клетките се върнали към младия фенотип. Учените освен това създали материали, имитиращи младия и стария по-нееластичен мозък.

В клетки предшественички на олигодендроцитите бил отделен протеинът Piezo 1, който сигнализира дали средата е еластична или нееластична. При липса на въпросния протеин клетките вземали дори нееластичната материя за еластична и възстановявали предишната си способност за регенериране.

Специалистите се надяват, че получените резултати ще допринесат да се разработят нови методи за лечение на пациенти, засегнати от множествена склероза.

Продължете по-нататък

Здраве

Домати срещу рак при мъжете

публикувано

на

от

Благодарение на антиоксиданта ликопен, доматите действат добре на мъжката полова система, пише в. “Мирър”.

Мъжете, които консумират домати 10 пъти седмично, са с 18 процента по-малък шанс да развият рак на простатата. Същото важи и за приема на други червени плодове, съдържащи ликопен, като дини, ягоди, малини и вишни. Споменатото вещество е един от най-силните антиоксиданти. То ограничава растежа на туморите при рак на простатата и на гърдата.

За мъжете с проблеми с плодовитостта консумацията на домати също е препоръчителна. Големи количества от този зеленчук, включени в хранителния режим, подобряват качеството на спермата с 8-10 процента.

Антиоксидантът ликопен спомага за по-добро кръвообращение и вследствие на това могат да се получат по-пълноценни ерекции за хората, страдащи от еректилна дисфункция.

Продължете по-нататък

Здраве

И в САЩ слагат плашещи снимки на кутиите с цигари, както в България

публикувано

на

от

Американската Администрация по храните и лекарствата (FDA) в четвъртък издаде правило, според което компаниите за производство на цигари трябва да поставят и снимки, онагледяващи заболяванията, които може да причини тютюнопушенето, заедно с предупрежденията за опасностите, подобно на тези в България.

До момента са одобрени 13 предупредителни картинки, които включват обяснителен текст към снимката със съответното заболяване.
“Докато повечето хора допускат, че обществото знае за вредите от тютюнопушенето, съществува изненадващ брой по-малко запознати с рисковете сред младите и по-възрастните пушачи, които не осъзнават, че пушенето причинява рак на бъбреците, диабет и състояния, които могат да причинят слепота,” обяснява д-р Нед Шарплес, от FDA.
“С новите предупреждения на кутиите на цигарите, ние имаме огромна възможност да повишим общественото разбиране за сериозните отрицателни последици от тютютнопушенето,” обяснява той.
Компанията R.J. Reynolds Tobacco, която е сред тези, които трябва да приложат новото правило, заявиха в изявление в четвъртък, че се запознават с изискванията на FDA.
“Ние твърдо подкрепяме общественото осъзнаване на вредите от тютюнопушенето, но начинът, по който тези съобщения се поставят не може да бъде одобрен заради протекциите в Първата поправка, които са приложими за всички производители на цигари,” заяви Кайлийн Холън, говорител на Reynolds American Inc.
Това е първата най-мащабна смяна на етикетите на цигарите в САЩ за последните 35 години.
Така Америка се присъединява към други 120 държави, сред които и България, които финализираха изискванията за поставяне на плашещи картинки на кутиите с цигари.
Очакванията в САЩ са с новите кутии тютюнопушенето да бъде намалено с 5% в краткосрочен и с 10% в дългосрочен план.
В момента над 40 млн. американци в САЩ пушат, а около 4.7 млн. ученици също употребяват различни тютюневи продукти, сред които и електронни цигари.

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама