Открийте ни и в

Хай-тек

Тайният бутон на новия iPhone

От Apple са приготвили приятна изненада на потребителите си

публикувано

на

Всеки, който е имал щастието да се обзаведе с новия iPhone 12, със сигурност ще остане приятно учуден. И не само заради новата лъскава придобивка, която със сигурност е последен писък на модата в мобилните телефони. Но и заради друго.

Последната серия флагмани изглежда имат само два странични бутона – един за контрол силата на звука и един, чрез който устройството се спира или рестартира, нали така?

Всъщност iPhone 12 има и трети, „таен“ бутон.

Както посочват от The Verge, напълно възможно е голям брой от купувачите на новия смартфон на Apple въобще да не са забелязали за наличието на подобна

допълнителна екстра

Защото на пръв поглед iPhone 12 си е типичен представител на флагманите на бранда – красив, изчистен дизайн, класически линии, нищо излишно, нито пък някакви допълнителни копчета.

Потребителите обаче няма нужда да се взират твърде много в скъпото си устройство в търсене на някое миниатюрно копче, което не са видели при закупуването, пише webcafe.

Тайната се крие в новата версия на операционната система iOS. 14-тият вариант на софтуера предлага някои приятни подобрения като подредба на приложенията в тематични папки, минимизиране на лентата, която показва входящо обаждане, и така нататък.

Освен това с леко почукване по гърба на iPhone 12 можете да правите редица други неща.

Именно тази функция технологичните издания определят като „скрит“ или „таен“ бутон, който се активира от менюто с настройките. Целта е потребителите да чувстват

още повече контрол

върху устройството си и да могат да го контролират по още един допълнителен начин.

Повечето неща, които има възможността да се управляват с „тайния“ бутон, са съвсем банални – да се покажат настройките, да се активира Siri, да се направи скрийншот. С малко повече изобретателност могат да бъдат добавени и други функции.

Това важи и за по-старите модели телефони на Apple, за които е валиден ъпдейтът към iOS 14.

Ключово е само какво ще избере самият потребител, стига да знае къде да открие опцията. В противен случай „скритият“ бутон остава невидим за окото и просто фигурира някъде там из менютата с настройки.

Ясно е, че е въпрос на време конкуренцията да последва примера на Apple.

The Verge имат информация, че от Google експериментират с подобна възможност при последния ъпдейт на Android OS.

Проблемът е, че операционната система на Google се предлага на широка гама от смартфони, всеки от които има различни параметри, които биха могли да улеснят или усложнят въвеждането на „таен“ бутон.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Китай изстреля апарат, който да донесе на Земята материал от Луната

Апаратът ще пътува до Луната три дни и на повърхността на Луната ще има малко време

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Китай изстреля с ракета носител Чанчжън-5 космическия апарат Чанъе-5, който ще донесе на Земята материал от нейния естествен спътник Луната, предадоха световните агенции.

В случай на успех мисията ще бъде първата за последните 44 години на страна, реализирала проект за транспортиране на геологически образци от повърхността на Луната.

Ракетата носител бе изстреляна в 4,30 ч. местно време (22,30 ч. българско време), както беше предвидено по график.

Откритие на НАСА: На Луната има много повече вода, отколкото се предполагаше

Ракетата с апарата, носещ името на китайската богиня на Луната, потеглиха от космическия център Вънчан в южната китайска провинция Хайнан. Според експерти китайската лунна мисия може да проправи път и за донасяне на проби от Марс и дори за лунна мисия с хора.

Целта на мисията на Чанъе-5 е да достигне със сонда на 2 метра под лунната повърхност и да загребе около 2 килограма скали и други отломки, които да бъдат върнати на Земята. За целта апаратът включва четири модула – за пребиваване в орбита, за кацане, за излитане и за връщане на Земята.

Китайски космически апарати са кацали вече два пъти на Луната и това бяха мисиите Чанъе-3 и Чанъе-4.

НАСА ще изгражда 4G мрежа на Луната

Настоящата мисия Чанъе-5 беше отлагана на няколко пъти.

Апаратът ще пътува до Луната три дни и на повърхността на Луната ще има малко време. Той може да остане там само едни лунен ден или около 14 земни дни, тъй като на него липсват радиоизотопни отоплителни тела, които да му помогнат да преживее ледените нощи на естествения земен спътник.

Според говорителя на мисията Пъй Чжаоюй доставката на лунен материал може да стане до 23 дни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Дигиталната държава, в която интернетът е човешко право

Тя е вдъхновение за футуристичен скок и на други страни

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Старият град на столицата Талин. Снимки: Pixabay

Там има замъци и приказни водопади, там се намира най-старата аптека в Европа, най-високата сграда в света през 15 в. и най-старото готическо кметство в Северна Европа.

Но красотата на Естония отстъпва пред една друга слава, с която страната обикаля целия свят. Тя е първата дигитална република на планетата.

Твърдението на президента Тръмп, че гласуването по пощата в САЩ е довело до мащабна измама с гласовете, е объркващо за много от гражданите на Естония, пишат Имтиаз Кан и Али Шахааб за Singularity Hub. От 2005 г. естонците могат да гласуват онлайн от всяка точка на света. Те влизат в системата с дигиталната си лична карта и гласуват колкото пъти искат в периода за предварителен вот, като всеки глас отменя предходния. Това уникално технологично решение е предпазило естонските гласоподаватели от измами, използване на сила и други манипулации на дистанционното гласуване, от които много американски избиратели се опасяват в момента.

Гласуването онлайн е само началото. Естония предлага най-пълните правителствени онлайн услуги в света. В САЩ на средностатистическия данъкоплатец са му нужни осем часа, за да си подаде данъчната декларация. В Естония

това отнема само пет минути

Във Великобритания бяха похарчени милиарди лири за информационни технологии, но NHS, местната здравна каса, все още не успява да направи пациентските данни достъпни за различни организации. В Естония, въпреки множеството частни доставчици на здравни услуги, лекарите могат да събират и визуализират пациентски данни, когато и където е необходимо, със съгласието на пациентите – истинско благо в борбата с коронавируса.

Естония наистина е дигитална държава, тя е дигитализирала 99% от обществените си услуги. И в една ера, в която доверието към публичните услуги намалява в целия свят, Естония постоянно постига един от най-високите рейтинги на доверие към правителството в целия Европейски съюз, пише Investor. Естонското правителство твърди, че тази дигитализация на обществените услуги

спестява над 1400 години работно време

и 2% от нейния БВП годишно.

Основите на тази дигитална република датират от 1997 г. – време, когато само 1,7% от населението на света имаше достъп до интернет, стартъп, наречен Google, тъкмо беше регистрирал домейн със своето име, а британският премиер Джон Мейър отпразнува пускането на официалния уебсайт на „Даунинг Стрийт“ 10.

Междувременно правителството на новосформираната държава Естония предвижда създаването на дигитално общество, в което всички граждани ще бъдат технологично грамотни, а управлението ще е без хартия, децентрализирано, прозрачно, ефективно и справедливо. Младото постсъветско правителство решава да се откаже от всички наследени технологии от комунистическата ера и от неефективната структура на обществените услуги.

В рамките на радикален ход правителството, в което средната възраст е под 35 години, решава и да не използва западни технологии. Съседна Финландия предлага аналогова телефонна централа като подарък, но естонското правителство я отказва, предвиждайки комуникация по интернет, а не чрез аналогови телефони.

През 1997 г. правителството на Естония дава началото на проект, наречен Tiigrihüpe (Тигърски скок), като инвестира значително в развитието и разширяването на интернет мрежите и компютърната грамотност. В рамките на година от създаването му почти всички (97%) от естонските училища получават достъп до интернет, а до 2000 г. Естония е първата държава, която обявява достъпа до интернет за основно човешко право.

Безплатни Wi-Fi зони

започват да се изграждат през 2001 г., а сега покриват почти всички населени части на страната.

Блокчейнът е основната технология, свързана с криптовалутата биткойн. Технологията се разви значително от създаването си през 2009 г. и сега се използва за различни приложения – от вериги за доставки до борба с различни нередности.

Прилагането на блокчейн технология носи много ползи на естонците. В повечето други държави гражданите трябва да попълват множество формуляри с една и съща лична информация (име, адрес), когато имат нужда от достъп до обществени услуги от различни държавни институции. В Естония гражданите трябва да въведат личната си информация само веднъж. Блокчейн системата позволява съответните данни да станат незабавно достъпни на отделите, на които са нужни.

Това може да изплаши хората, които са притеснени за поверителността на данните. Но гражданите, не правителството,

притежават личните си данни

в Естония. Гражданите имат дигитална лична карта и одобряват коя част от информацията им може да се ползва и от кои обществени услуги. Естонците знаят, че дори властите не могат да достигнат до личната им информация отвъд това, което е одобрено лично от тях за някоя обществена услуга. Всеки неоторизиран опит за достъп до лични данни ще бъде идентифициран като невалиден. В Естония е престъпление държавни служители да получават достъп до такава лична информация. Този трансфер на собственост и контролът на личната информация на физическите лица се улеснява от блокчейна.

Това трябва да бъде вдъхновение за целия свят. Вярно е, че повечето страни нямат подобни обстоятелства като постсъветска Естония, която направи своя Тигров скок. Но е необходимо същото футуристично мислене за справяне с предизвикателствата на спадащото доверие.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Любопитно

Робот следи за носенето на маски и спазване на дистанция

Робовай, който бе поставен в японски магазин ще изпълня функциите си поне до края на месеца

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: pixabay

Робот бе поставен в японски магазин, за да следи клиентите да носят маски и да спазват дистанция заради пандемията от COVID-19.

Робовай (Robovie), е разработен от Института по авангардни телекомуникации в Киото. Неговата функция е да насочва клиентите в магазина на футболния отбор Середзо Осака. Когато регистрира с камерата си и триизмерна лазерна технология, че някой не носи маска или не спазва дистанция, го предупреждава.

Роботът е в изпитателна фаза, която ще продължи поне до края на месеца, като може да бъде продължена според ситуацията.

Pfizer иска да пусне ваксината си незабавно: очаква разрешение до дни

Припомняме, че в Япония има 120 000 регистрирани случая на новия коронавирус и 2000 загинали. Хората там обикновено спазват изискването да носят маски, но властите призоваха за бдителност, защото случаите се увеличават със застудяването.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в Apple, ewsletter_EU, iOS
Apple представи първите си компютри Mac със собствен процесор

Процесор без вентилатор и по-мощна батерия за новите лаптопи на Apple

Затвори