Бойци на талибаните използваха бичове и пръти срещу група жени, които протестираха в Кабул в сряда след обявяването на харлайнерското изцяло мъжко правителство на страната.

Протестиращите жени скандираха: „Да живеят жените на Афганистан!“.

Някои носеха плакати с надписи „Никое правителство не може да отрече присъствието на жените“ и „Ще пея за свобода отново и отново“.

Имаше и такива, които носеха плакати с портрет на убитата преди няколко дни бременна бивша полицайка. Талибаните отричат да са замесени в смъртта й, но започнаха разследване, а синът й посочи техни хора като извършители.

По време на протеста бойците биха и някои журналисти, дошли да отразят събитието. Това бе потвърдено пред западни медии от свидетели.

Демонстрацията е поредната изява на жени-активисти, който отправят смело и публично предизвикателство към управлението на талибаните.

Жени в хиджаб се присъединиха към протест в Кабул във вторник и се получи най-голямата демонстрация, откакто талибаните взеха властта в страната миналия месец.

През уикенда малка група протестиращи жени също излязоха на улицата в афганистанската столица с искания за равни права. Това бе един от общо трите малки протеста, които се проведоха през миналата седмица.