Открийте ни и в

Близък изток и Азия

Талибаните забраниха на жените разходките в паркове

Фитнес центровете също вече са територия само за мъже

публикувано

на

СН.: ЕРА/БГНЕС

Талибаните забраниха на жените да използват паркове и фитнес зали, съобщи официален служител в четвъртък. Това е поредният указ на религиозната група, накърняващ правата и свободите на жените, откакто екстремистката групировка пое властта преди повече от година.

Досега талибаните са забранили на момичетата да посещават средно училище и гимназия, въпреки първоначалните обещания към страната, ограничиха жените в повечето сфери на заетостта и им наредиха да носят дрехи от главата до петите на публично място.

Говорител на Министерството на добродетелта и порока каза, че новата забрана се въвежда, защото хората пренебрегват заповедите за разделяне на пола и, че жените не носят задължителния хиджаб или покривало за глава.

Отведоха Иванчева към затвора в Сливен: Социалните ще ми вземат детето (ВИДЕО)

Мохамед Акеф Мохаджер, назначен от талибаните говорител на Министерството на порока и добродетелта, каза, че групата е „направила всичко по силите си“ през последните 15 месеца, за да избегне затварянето на паркове и фитнес зали за жени, нареждайки достъп в отделни дни от седмицата за мъже и жени или налагане на сегрегация по пол.

„Но, за съжаление, заповедите не бяха спазени и правилата бяха нарушени и трябваше да затворим паркове и фитнес зали за жени“, каза Маджер. „В повечето случаи сме виждали и мъже, и жени заедно в парковете и, за съжаление, хиджабът не беше спазен. Така че трябваше да излезем с друго решение и засега наредихме всички паркове и фитнес зали да бъдат затворени за жени.”

Екипи на властта на талибаните ще започнат да наблюдават заведенията, за да проверят дали жените все още ги използват, каза той.

В увеселителен парк в Кабул, включващ атракциони като колички и виенско колело, свидетели на Ройтерс забелязаха как няколко жени не бяха допуснати от служители на парка, под наблюдението на агенти на талибаните.

Твърдолинейните изглежда имат власт в ръководената от талибаните администрация, която се бори да управлява и остава международно изолирана.

Икономическият спад доведе още милиони афганистанци до бедност и глад.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено