Талибанските бойци се почувствали гневни и предадени, след като открили, че изоставените на летището в Кабул хеликоптери на афганистанската национална гвардия са направени негодни от отиващите си американски войници, предаде репортер на „Ал Джазира“, който е бил в хангара във военната част на летището.

Според съобщението талибаните очаквали да намерят хеликоптерите годни за употреба и когато репортерът ги запитал защо са се надявали на такъв подарък от американците, бойците отвърнали, че смятат машините за национален актив, който щял да им бъде от голяма полза, тъй като сега те представляват управлението сега.

От военното министерство на САЩ потвърдиха, че зарязаното оборудвано е направено негодно и „демилитаризирано“ преди отпътуването.

Командирът на CENTCOM (Централното командване на американските сили) генерал Кенет Макензи обяви края на евакуационната кампания и призна, че „не успяхме да изведем оттам всички, които искахме“.

Освен някои хора, които останаха в Кабул, генералът каза, че е останало и военно оборудване, като C-RAM системи, което могат да свалят ракети, няколко дузини бронирани коли Хъмви и няколко въздушни машини. По думите му оборудването е направено негодно за употреба и нищо от него не е в състояние да участва в мисии.

В понеделник от Афганистан замина полетът, на който се намираше и последният американски войник, служил в азиатската страна, с което са слага край на 20-годишната военна кампания на САЩ там.