Междувременно върховният комисар за бежанците към ООН Филипо Гранди заяви, че не очаква да има огромен брой бежанци от Афганистан в Европа, ако се окаже навременна помощ на онези, които бягат от страната.

Мащабите на масовата бежанска вълна от Афганистан ще зависят от това колко брутално ще е управлението на талибаните, смята още Гранди.

Засега съседите на Афганистан вероятно ще се сблъскат с поток от бежанци, особено Пакистан, Иран и до известна степен и Таджикистан. По-голям риск в тази насока за ЕС ще има само ако на бежанците не се окаже бързо помощ и те решат да предприемат пътуването до Европа, смята Гранди.

Същевременно представител на НАТО, пожелал да остане анонимен, заяви, че около 12 000 чужденци и афганистанци, работили за посолства и международни хуманитарни групи, са били евакуирани от Афганистан, откакто талибаните превзеха Кабул миналия уикенд, предаде Ройтерс. Евакуационният процес е бавен, защото е рискован и защото представителите на алианса в Афганистан не искат да се стига до никаква форма на сблъсъци с талибани или цивилни край летището на Кабул.

Около летището има хиляди хора, които искат да избягат от страната. Бе съобщено за сцени на хаос и за сблъсъци между струпалите се там хора и талибаните. Талибаните обаче отхвърлиха отговорността за безредиците в района и казаха, че Западът е трябвало да има по-добър план за евакуация.

Най-малко 12 души бяха убити на и около летището от миналата неделя насам, според натовски и талибански представители. Въоръжени талибани обикалят сред хората около летището и призовават онези, които са без редовни документи за пътуване, да се приберат по домовете си.