Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Там, където емигрират българите, безработица почти няма

В най-богатите държави са създадени 43 млн. работни места за последните 5 години
bgvoice

публикувано

на

Държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се радват на най-високите нива на заетост от близо половин век насам.

Само за последните пет години 36-те страни членки на организацията, които са сред най-богатите в света, са създали 43 милиона работни места. Както е известно, именно в тези държави има и най-много български емигранти.

Общото ниво на безработицата може и да се понижава, но в много държави политиците и от двата края на политическия спектър изтъкват, че качеството на работните места, които се предлагат, е много по-ниско. Шофирането на такси в Uber или

разнасянето на храна по домовете

не са сред професиите, изискващи висока квалификация, твърдят критиците. Нискоквалифицираната заетост наистина леко се увеличава, но в същото време делът на висококвалифицираните специалисти нараства много по-силно и през последните години регистрира истински „бум“.

Другата заблуда е, че хората сменят работното си място много по-често. За последните 20 години делът на служителите в държавите от ОИСР, които се задържат на работното си място за по-малко от година, се движи около 20 процента и няма тенденция към понижение или увеличение.

Някои икономисти смятат, че ниското равнище на безработицата не трябва да се приема като панацея, която решава всички икономически проблеми. Според тях членовете на развитите общества би трябвало да се стремят да работят по-малко, а не повече. Хората, които нямат жизнена необходимост да работят на пълен работен ден, имат възможност да посветят времето си на нещата, които ги удовлетворяват, или да се ориентират към по-творчески занимания. Антропологът Дейвид Гребер например твърди, че огромна група от хора, основно в Европа и Северна Америка, прекарва целия си трудов стаж с убеждението, че извършва

дейности, от които няма почти никакъв смисъл

Япония е държавата с най-ниско ниво на безработица в ОИСР – средно 3% за последните 50 години. Но на летището в Ханеда има служителка, която подрежда куфарите, поставени на транспортната лента. А в един от баровете в централната част на Токио коктейлите се приготвят от трима души, които след това стоят до клиента, докато го изпие. Като цяло повечето общества печелят от силния трудов пазар. По-високата заетост води до повече данъчни постъпления в държавната хазна и по-малко обезщетения за безработица.

Наличието на работа дава на повечето хора усещане за смисъл и удовлетворение, а това е свързано с психическото и физическото им здраве. Освен това, когато човек има някаква работа, той има много по-големи шансове за кариерно развитие и преминаване към по-добра и по-високоплатена позиция.

Минималната заплата в държавите от ОИСР се повишава от 44% от средната през 2000 г., до 50 на сто в днешно време.

Освен това става все по-възможно определени дейности да бъдат делегирани на машините и роботите. Проучване на Оксфордския университет твърди, че 47% от работните места в САЩ

 са под риск от автоматизация

Възходящият икономически тренд обикновено тласка безработицата надолу, а възстановяването след световната финансова криза вече продължава повече от десетилетие. САЩ например са на път да регистрират най-дългия период на непрекъснат икономически възход в своята история.

Повечето държави от ОИСР са със застаряващо население. Младите хора са по-склонни да се регистрират в бюрата по труда, защото имат по-ниска квалификация, а и са по-активни. Когато загубят работата си, много от по-възрастните не са склонни да търсят нова и е много по-вероятно да „изпаднат“ от работната сила.

Малките, но постоянни промени в държавните политики, насочени към заетостта и образованието, са третият важен „локомотив“ на трудовия пазар. Много от съвременните политици, включително и Тръмп, си приписват заслуги, които всъщност са дело на техните предшественици през последните десетилетия. Развитите държави действаха както с методите на „тоягата“, така и на „моркова“. Сред „морковите“ например бяха сериите от мерки, насочени към жените за по-ефективно съвместяване на професионалния и личния живот.

Сериозни стимули бяха насочени и към образованието. Делът на хората с висше образование в държавите от ОИСР се повишава от 22% през 2000 г. до близо 40 на сто днес. Тези хора е много по-вероятно да се включат в работната сила, отколкото да изпаднат, за разлика от нискоквалифицираните служители.

В същото време държавната политика на много места размаха и „тоягата“, ограничавайки влиянието на профсъюзите и намалявайки възможностите за колективно трудово договаряне. По този начин заплащането стана много по-гъвкаво и зависимо от пазарните условия. Понижаването на заплатите не е приятно, но ако компаниите нямат възможност да го правят, е много по-вероятно да прибегнат до съкращения във времена на криза.

Настоящият бум на трудовия пазар кара някои икономисти да се притесняват за бъдещето и да чертаят мрачни прогнози за нова икономическа криза. Историята през последните няколко века обаче показва, че технологичното развитие създава много повече работни места, отколкото унищожава.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

ИМИГРАЦИОННИ

Зелени карти, гражданство, визи: много по-скъпо, още по-бавно

Ясен Дараков

публикувано

на

Виж цялата статия

В ерата на Тръмп имиграционната служба USCIS ще увеличи таксите за различните петиции за визи и други услуги, но за сметка това ще се чака по-дълго за одобрение.

2019: По-малко арести, повече депортации (ВИДЕО)

USCIS предлага увеличение на повечето бизнес визи с 50% и повече, ще поскъпнат петициите за зелени карти и американско гражданство.

В края на миналата година от службата публикуваха предложение за увеличение на таксите, което вероятно ще бъде прието. Срокът за коментари по предложението изтекоха на 30 декември. Въпреки по-скъпото обслужване не очаквайте то да стане по-бързо.

Драконовите мерки срещу миграцията в САЩ (легална или не), въведени от администрацията на Доналд Тръмп, изисква повече служители да правят проверки, да връщат петициите с искания за допълнителни документи и допълнителни лични интервюта с имигрантите (като нововъведението те да се викат лично за удължаване на работни визи).

Двойно се е увеличило времето за обработка на случай

пред USCIS между 2014-а и 2018 година – точно 91%, според данни на самата служба, анализирани от Американската асоциация на имиграционните адвокати (AILA). И въпреки че новите случаи са намалели с един милион между 2017 и 2018 г., времето за обработка е продължило да расте. И тази тенденция едва ли ще се промени, докато Доналд Тръмп е в Овалния кабинет.

Ще дават US гражданство и при два ареста за DUI

Драстично щe поскъпне подаването на петиция за зелена карта – формата I-485 вече ще струва със 79% повече – от $1,225 на $2,195. Това е така, защото от USCIS ще искат от имигрантите да плащат 3 отделни такси – за I-485 (adjustment of status), I-765 (разрешително за работа) и I-131 (разрешително за пътуване)

Подаването за натурализация за американско гражданство скача с 83% – от $640 на $1,170. Допълнително от USCIS искат да отпадне и облекчената такса за US гражданство за хора с по-ниски доходи.

Спонсорирате някой за зелена карта? Внимавайте какви помощи взима

Таксата за най-популярните работни визи H-1В скача с 22% – от $460 на $560, тази за трансфер L-1 ще скочи със 77% – от $460 на $815. Администрацията обаче сега тълкува закона за таксите по различен начин и за тези компании, които имат повече от 50% служители на Н-1В или L-1 визи, се въвежда нова астрономическа такса от $4,000 за Н-1В и $4,500 за L-1.

Сезонните визи Н-2 скачат почти двойно – от $460 на $860 за Н-2А и на $725 за Н-2В.

Скачат и таксите за визи за артисти,

с които на турнета в САЩ идваха любими български изпълнители и актьори – категории О и Р. Те ще струват с 50% повече. Бързата поръчка, която повечето организатори използват и за която казват, че е узаконен рекет, ще струва както досега допълнителните $1,440, но вече ще се прави не за 15 календарни дни, а за 15 работни дни, т.е. по-бавно за същата цена.

В резултат на всички тези увеличения USCIS ще промени и името на формата за работодател I-129, така че да отразява вида виза, за който се кандидатства и съответната такса.

Много работодатели и имигранти виждат предложените много по-високи такси като нов скрит данък.

При Тръмп: Отказват една четвърт от работните визи

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Град-убежище: По-малко имиграционни арести в Чикаго

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия

Хенри Лусеро, заместник-директор на агенцията по имиграция и митнически контрол (ICE), пътува миналата седмица специално от централата във Вашингтон до Чикаго, за да съобщи, че имиграционните арести във Ветровития град са намалели.

Той допълни, че причината е, че през aприл миналата година (при кмета Рам Емануел) градът се обяви за убежище за имигрантите и арестите през 2019 г. са били предимно от затворите. Това няма да попречи на имиграционните да си вършат работата в района, каза още Лусеро.“Просто става много по-трудно“, каза той.

Градската наредба в Чикаго за статута му на убежище забранява на полицията да предоставя на агентите на ICE достъп до затворниците в местните арести. Наред с другите разпоредби наредбата забранява на дежурните полицаи да разговарят със служители на ICE преди освобождаването на дадено лице или да разрешава на агентите на ICE да използват местни полицейски съоръжения за разследвания или разпити.

Кметицата Лори Лайтфут, която застана начело на Чикаго миналия септември, продължи

 линията на разделение с ICE

и нареди на полицейското управление в Чикаго да отказва достъп на имиграционните до всички бази данни.

Кметицата Лори Лайтфут

Сега само един от най-западните райони на Чикаго – окръг Макхенри – продължава да съдейства на имиграционните, тъй като там действа споразумение за сътрудничество, което предшества разпоредбите на кметството в Чикаго. Съдействието се изразява най-вече в това, че окръжният затвор там задържа затворници, които имат заповед за арест от ICE, и ги прехвърля на имиграционните. Средно 28 дни е престоят на затворник в затвора в Макхенри, преди да бъде предаден на имиграционните.

Лусеро потвърди, че агенцията му вече няма достъп до полицейските масиви в Илинойс. Преди служителите на ICE са използвали такива данни за проследяване на имигранти. Освен това през 2019 г. затворите в Чикаго, освен този в окръг Макхенри, са отказали да предадат на ICE повече от 1000 задържани. От ICE казват, че така властите в Чикаго защитават престъпници, а много от тях дори и излизат на свобода.

Данни на сайта TRAC Immigration обаче показват, че в цялата страна имиграционните арести на хора, които не са извършили престъпления, се е увеличил.

Към април 2019 г. само 36% от задържаните от ICE са имали криминално минало, 64% са нямали. Разпределението на

задържаните лица без наказателни присъди

е неравномерно: мнозинството (85%) от близо 32 000 задържани без криминална история през април 2019 г. са държани само в 1/3 от 214-те центъра за задържане на ICE. Някои от тези центрове са в Тексас, Мисисипи, Джорджия, Флорида.

Данните на сайта TRAC Immigration също показват, че Илинойс не е от щатите, в които са стартирани много процедури по депортиране на имигранти. Той е на шесто място с 3205. Преди него се нареждат Тексас Калифорния, Флорида и Ню Йорк. В Тексас досега са започнати 46,744 процедури, в Калифорния – 7,425, във Флорида – 3,871, и в Ню Йорк – 3,745.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

2019: По-малко арести, повече депортации (ВИДЕО)

Галина Петрова

публикувано

на

Виж цялата статия

Според годишния доклад на Immigration and Custom Enforcement (ICE) властите са задържали по-малко имигранти без статут през 2019-а, но са депортирали повече имигранти без статут от страната.

Общият брой на арести заради липса на имиграционен статут е 143 000, което е с 10% по-малко от миналата 2018 г. От тях обаче 91% са на имигранти с криминално минало, обвинения или роля в нелегални дейности. Заканите на администрацията на Тръмп да се отърве от точно такъв контингент бяха център на предизборната му платформа, а резултатите от доклада на ICE най-вероятно ще повлияят добре на неговия твърд електорат.

Най-голямата част от арестите – 86% – са на имигранти, които вече са били с криминални обвинения или присъди. Лицата, депортирани от страната, които попадат в тази категория, са били обвинени в тежки престъпления като убийства (1,900 души), отвличания (1,800 души), сексуално посегателство (12,000 души) и нападения (45,000 души).

 Скок в депортациите на членове на семейства

Според същия доклад за изминалата година ICE са депортирали 5,702-ма имигранти, които имат семейства в Съединените щати, което е скок от 110% в сравнение с предишната година. Освен това имиграционните са депортирали и над 6,351 непълнолетни деца, които не са били придружени от родителите си и са пресекли граница нелегално. Тези цифри показват скок от 14% в депортациите на деца.

Демократите се обявиха против тази имиграционна политика, и по-специално, отношението на имиграционните власти към мигрантите и техните деца, задържани в имиграционни лагери. Според ICE тази година броят на имигранти извън федерални арести е рекордно висок – 3,2 милиона случая на хора, които нямат легален статут.

Докладът на ICE идва в момент, в който имиграционните власти са обект на критика заради продължаващата криза с мигранти по границата с Мексико, на която президентът Тръмп отговори със затягане на ограниченията и допълнителни депортации. „Без съмнение по границата имаме криза, придружена от неготовност от страна на някои местни власти да сложат безопасността на гражданите над политиката“, каза директорът ICE Матю Албънс. „Това прави работата на ICE да изпълни дадената му от Конгреса мисия още по-сложна“.

Имиграционните срещат трудности при стриктното изпълняване на заповедите на Тръмп и заради градовете убежища, които

не докладват криминалните прояви

на хора без имиграционен статут. Тръмп се опита да спре финансирането им на федерално ниво, но съдът реши, че няма легален довод за това.

„Независимо къде живеете в САЩ, вашата безопасност е повлияна от нелегални имигранти престъпници, нахлули без право в страната и живеещи във вашите квартали“, каза Албънс. „Независимо от трудностите, пред които сме изправени заради великолепната работа на служителите нa Enforcement and Removal Operations, ние оставаме отдадени на отстраняването на опасни рецидивисти престъпници и възстановяване на достойнството на нашата имиграционна система“, добави директорът на ICE.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada