Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Там, където емигрират българите, безработица почти няма

публикувано

на

Държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се радват на най-високите нива на заетост от близо половин век насам.

Само за последните пет години 36-те страни членки на организацията, които са сред най-богатите в света, са създали 43 милиона работни места. Както е известно, именно в тези държави има и най-много български емигранти.

Общото ниво на безработицата може и да се понижава, но в много държави политиците и от двата края на политическия спектър изтъкват, че качеството на работните места, които се предлагат, е много по-ниско. Шофирането на такси в Uber или

разнасянето на храна по домовете

не са сред професиите, изискващи висока квалификация, твърдят критиците. Нискоквалифицираната заетост наистина леко се увеличава, но в същото време делът на висококвалифицираните специалисти нараства много по-силно и през последните години регистрира истински “бум”.

Другата заблуда е, че хората сменят работното си място много по-често. За последните 20 години делът на служителите в държавите от ОИСР, които се задържат на работното си място за по-малко от година, се движи около 20 процента и няма тенденция към понижение или увеличение.

Някои икономисти смятат, че ниското равнище на безработицата не трябва да се приема като панацея, която решава всички икономически проблеми. Според тях членовете на развитите общества би трябвало да се стремят да работят по-малко, а не повече. Хората, които нямат жизнена необходимост да работят на пълен работен ден, имат възможност да посветят времето си на нещата, които ги удовлетворяват, или да се ориентират към по-творчески занимания. Антропологът Дейвид Гребер например твърди, че огромна група от хора, основно в Европа и Северна Америка, прекарва целия си трудов стаж с убеждението, че извършва

дейности, от които няма почти никакъв смисъл

Япония е държавата с най-ниско ниво на безработица в ОИСР – средно 3% за последните 50 години. Но на летището в Ханеда има служителка, която подрежда куфарите, поставени на транспортната лента. А в един от баровете в централната част на Токио коктейлите се приготвят от трима души, които след това стоят до клиента, докато го изпие. Като цяло повечето общества печелят от силния трудов пазар. По-високата заетост води до повече данъчни постъпления в държавната хазна и по-малко обезщетения за безработица.

Наличието на работа дава на повечето хора усещане за смисъл и удовлетворение, а това е свързано с психическото и физическото им здраве. Освен това, когато човек има някаква работа, той има много по-големи шансове за кариерно развитие и преминаване към по-добра и по-високоплатена позиция.

Минималната заплата в държавите от ОИСР се повишава от 44% от средната през 2000 г., до 50 на сто в днешно време.

Освен това става все по-възможно определени дейности да бъдат делегирани на машините и роботите. Проучване на Оксфордския университет твърди, че 47% от работните места в САЩ

 са под риск от автоматизация

Възходящият икономически тренд обикновено тласка безработицата надолу, а възстановяването след световната финансова криза вече продължава повече от десетилетие. САЩ например са на път да регистрират най-дългия период на непрекъснат икономически възход в своята история.

Повечето държави от ОИСР са със застаряващо население. Младите хора са по-склонни да се регистрират в бюрата по труда, защото имат по-ниска квалификация, а и са по-активни. Когато загубят работата си, много от по-възрастните не са склонни да търсят нова и е много по-вероятно да “изпаднат” от работната сила.

Малките, но постоянни промени в държавните политики, насочени към заетостта и образованието, са третият важен “локомотив” на трудовия пазар. Много от съвременните политици, включително и Тръмп, си приписват заслуги, които всъщност са дело на техните предшественици през последните десетилетия. Развитите държави действаха както с методите на “тоягата”, така и на “моркова”. Сред “морковите” например бяха сериите от мерки, насочени към жените за по-ефективно съвместяване на професионалния и личния живот.

Сериозни стимули бяха насочени и към образованието. Делът на хората с висше образование в държавите от ОИСР се повишава от 22% през 2000 г. до близо 40 на сто днес. Тези хора е много по-вероятно да се включат в работната сила, отколкото да изпаднат, за разлика от нискоквалифицираните служители.

В същото време държавната политика на много места размаха и “тоягата”, ограничавайки влиянието на профсъюзите и намалявайки възможностите за колективно трудово договаряне. По този начин заплащането стана много по-гъвкаво и зависимо от пазарните условия. Понижаването на заплатите не е приятно, но ако компаниите нямат възможност да го правят, е много по-вероятно да прибегнат до съкращения във времена на криза.

Настоящият бум на трудовия пазар кара някои икономисти да се притесняват за бъдещето и да чертаят мрачни прогнози за нова икономическа криза. Историята през последните няколко века обаче показва, че технологичното развитие създава много повече работни места, отколкото унищожава.

ИМИГРАЦИОННИ

Снимка на удавили се на границата с Мексико баща и дете шокира света

публикувано

на

от

Шокираща снимка, заснета на границата между Съединените щати и Мексико, показа мрачната действителност на мигрантската криза в района.

Баща и малката му дъщеря загинаха, опитвайки се нелегално да стъпят на американска земя в търсене на по-добър живот.

25-годишният Оскар Рамирес и неговото 2-годишно момиче се удавили в река Рио Гранде.

Трагедията стана в момент, когато Камарата на представителите прокара законопроект, който предвижда отпускането на четири и половина милиарда долара в помощ на мигрантите.

Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Какво стана с депортациите

публикувано

на

Типично в негов стил и както нито един друг президент преди него Доналд Тръмп обяви в twitter през миналата седмица, че предстои операция по арестуването и депортирането на “милиони” имигранти без статут. Тя трябваше да започне в неделя, да бъде проведена в 10 града и да засегне над 2,040 души. Но ден преди това Тръмп я отмени, отново в twitter. Той обясни, че направил това заради исканията на демократите. Но поиска от Конгреса да промени законите за искане на убежище в САЩ, които според него не са достатъчно стриктни. Такова искане обаче той не е поставил лично в разговора си с председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, съобщи служител от нейния екип.

Демократите едва ли ще се съгласят да правят каквито и да е промени по тези закони в този момент. Във вторник вечерта Камарата прие финансов пакет от 4.5 милиарда долара за хуманитарната криза по границата.

Без храна, сапун и четка за зъби

Стана ясно, че стотици деца, задържани в мигрантските центрове, нямат достъп до достатъчно храна, сапун, четки за зъби, лекари, а по-големите се грижели за по-малките. Адвокат на Министерството на правосъдието се опита да обясни на изслушване пред Конгреса, че това не било задължение на властите.

Очаква се Сенатът да приеме тяхна версия на финансовия пакет и надеждите са, че двете камари на Конгреса ще успеят да постигнат компромис. Но в този законопроект няма да има исканите от Тръмп промени за търсенето на убежище в САЩ.

Не е ясно как ще реагира президентът след това и дали отново ще нареди старта на операцията за масови арести и депортации.

В администрацията няма единство по отношение на тази операция. Изглежда, че сегашният временно и.д. министър на националната сигурност Кевин МакКаленан е издал детайли от плана на медиите. По този начин той искал арестите да се саботират още преди да са започнали. Предшественичката му на този пост Кристен Нилсън също беше противник на идеята и това отчасти доведе до нейната оставка. Агентите на ICE, които трябва да извършат арестите, също не изгарят от желание според The New Yorker. Операцията е сложна, защото много от набелязаните имигранти имат деца, които са американски граждани, и не е ясно какво ще се случи с тях. А и имиграционните центрове и арести са вече над капацитета и не могат да приемат нови хора.

От другата страна са съветникът на Тръмп Стивън Милър – хардлайнера по имиграционната тема в Белия дом, и временно и.д. шеф на имиграционната служба Марк Морган. Последният дори заобикалял шефа си – министър МакКаленан, и говорел директно с президента.

Морган дори посъветва имигрантите без статут да се предадат доброволно на властите. “Не искам да изпращам агенти на ICE на техните места на работа. Не искам да пращам агенти на ICE в техните домове. Не искам да трябва да ги откриваме и арестуваме в техните общности и градове”, каза Морган пред репортери.

През миналата година ICE е депортирала 256,000 души – най-много от 2014 г. насам. Изглежда, че администрацията няма допълнителен ресурс, за да увеличи тази бройка съществено.

И докато Тръмп, лагерите в Белия дом и Конгресът водят битки, за имигрантите остава усещането за страх и несигурност.

 

 

Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Камарата на представителите одобри  спешна помощ от  $4,5 милиарда за имигрантите 

публикувано

на

от

Камарата на представителите в американския Конгрес одобри законопроект за спешна финансова помощ от 4,5 милиарда долара за хилядите мигрантски семейства и непридружени деца, задържани, след като са влезли в САЩ от Мексико.

Парите са нужни заради нарастващата хуманитарна криза по границата и в мигрантските арести. Преди дни стана ясно, че стотици деца и бебета не получават нужната храна и дори не им е осигурен сапун, четка за зъби, а по-малките трябвало да гледат по-големите.

Законопроектът беше приет, след като председателката на Камарата Нанси Пелоси обузда малък бунт сред прогресивните и испанскоезичните конгресмени, които настояваха за значителни промени в законодателството.

Добавените въм вторник разпоредби в законопроекта са по-скромни от исканото, но спешната нужда от финансово съдействие, за да се предотврати опасността спешната хуманитарна ситуация на границата да прерасне в криза, изглежда взе превес над всички други съображения.

“Законопроектът на Сената е добър, но нашият е много по-добър, заявила демократката Пелоси пред колегите си съпартийци на среща вчера сутринта според пожелал анонимност висш член на партията й..

Гарантираме, че децата ще имат храна, дрехи, санитарни материали, подслон и медицински грижи. Осигуряваме достъп до правна помощ и защитаваме семействата, тъй като членовете на семействата трябва да бъдат заедно, каза председателката на Камарата в реч след гласуването на проекта.

Законопроектите и на Камарата, и на Сената гарантират, че финансирането няма да може да бъде пренасочено за стената на президента Доналд Тръмп. Те блокират също възможността информацията за настойниците на деца имигранти да бъде използвана за депортирането им.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено