Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Там, където емигрират българите, безработица почти няма

В най-богатите държави са създадени 43 млн. работни места за последните 5 години

публикувано

на

Държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се радват на най-високите нива на заетост от близо половин век насам.

Само за последните пет години 36-те страни членки на организацията, които са сред най-богатите в света, са създали 43 милиона работни места. Както е известно, именно в тези държави има и най-много български емигранти.

Общото ниво на безработицата може и да се понижава, но в много държави политиците и от двата края на политическия спектър изтъкват, че качеството на работните места, които се предлагат, е много по-ниско. Шофирането на такси в Uber или

разнасянето на храна по домовете

не са сред професиите, изискващи висока квалификация, твърдят критиците. Нискоквалифицираната заетост наистина леко се увеличава, но в същото време делът на висококвалифицираните специалисти нараства много по-силно и през последните години регистрира истински „бум“.

Другата заблуда е, че хората сменят работното си място много по-често. За последните 20 години делът на служителите в държавите от ОИСР, които се задържат на работното си място за по-малко от година, се движи около 20 процента и няма тенденция към понижение или увеличение.

Някои икономисти смятат, че ниското равнище на безработицата не трябва да се приема като панацея, която решава всички икономически проблеми. Според тях членовете на развитите общества би трябвало да се стремят да работят по-малко, а не повече. Хората, които нямат жизнена необходимост да работят на пълен работен ден, имат възможност да посветят времето си на нещата, които ги удовлетворяват, или да се ориентират към по-творчески занимания. Антропологът Дейвид Гребер например твърди, че огромна група от хора, основно в Европа и Северна Америка, прекарва целия си трудов стаж с убеждението, че извършва

дейности, от които няма почти никакъв смисъл

Япония е държавата с най-ниско ниво на безработица в ОИСР – средно 3% за последните 50 години. Но на летището в Ханеда има служителка, която подрежда куфарите, поставени на транспортната лента. А в един от баровете в централната част на Токио коктейлите се приготвят от трима души, които след това стоят до клиента, докато го изпие. Като цяло повечето общества печелят от силния трудов пазар. По-високата заетост води до повече данъчни постъпления в държавната хазна и по-малко обезщетения за безработица.

Наличието на работа дава на повечето хора усещане за смисъл и удовлетворение, а това е свързано с психическото и физическото им здраве. Освен това, когато човек има някаква работа, той има много по-големи шансове за кариерно развитие и преминаване към по-добра и по-високоплатена позиция.

Минималната заплата в държавите от ОИСР се повишава от 44% от средната през 2000 г., до 50 на сто в днешно време.

Освен това става все по-възможно определени дейности да бъдат делегирани на машините и роботите. Проучване на Оксфордския университет твърди, че 47% от работните места в САЩ

 са под риск от автоматизация

Възходящият икономически тренд обикновено тласка безработицата надолу, а възстановяването след световната финансова криза вече продължава повече от десетилетие. САЩ например са на път да регистрират най-дългия период на непрекъснат икономически възход в своята история.

Повечето държави от ОИСР са със застаряващо население. Младите хора са по-склонни да се регистрират в бюрата по труда, защото имат по-ниска квалификация, а и са по-активни. Когато загубят работата си, много от по-възрастните не са склонни да търсят нова и е много по-вероятно да „изпаднат“ от работната сила.

Малките, но постоянни промени в държавните политики, насочени към заетостта и образованието, са третият важен „локомотив“ на трудовия пазар. Много от съвременните политици, включително и Тръмп, си приписват заслуги, които всъщност са дело на техните предшественици през последните десетилетия. Развитите държави действаха както с методите на „тоягата“, така и на „моркова“. Сред „морковите“ например бяха сериите от мерки, насочени към жените за по-ефективно съвместяване на професионалния и личния живот.

Сериозни стимули бяха насочени и към образованието. Делът на хората с висше образование в държавите от ОИСР се повишава от 22% през 2000 г. до близо 40 на сто днес. Тези хора е много по-вероятно да се включат в работната сила, отколкото да изпаднат, за разлика от нискоквалифицираните служители.

В същото време държавната политика на много места размаха и „тоягата“, ограничавайки влиянието на профсъюзите и намалявайки възможностите за колективно трудово договаряне. По този начин заплащането стана много по-гъвкаво и зависимо от пазарните условия. Понижаването на заплатите не е приятно, но ако компаниите нямат възможност да го правят, е много по-вероятно да прибегнат до съкращения във времена на криза.

Настоящият бум на трудовия пазар кара някои икономисти да се притесняват за бъдещето и да чертаят мрачни прогнози за нова икономическа криза. Историята през последните няколко века обаче показва, че технологичното развитие създава много повече работни места, отколкото унищожава.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

ИМИГРАЦИОННИ

Издаването на визи и зелени карти ще забуксува заради масови съкращения

13 400 имиграционни остават без работа

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Имиграционните, които се занимават с разглеждането на документи за гражданство, издаването на зелени карти и визи ще бъдат масово съкрщавани. Те ще останат назначени на щат, но няма да работят и да получават заплата.

Плановете са 2/3 от служителите да бъдат съкратени или общо 13 400 души от 20 000. Причината е, че няма пари за заплати, тъй като бюджета на агенцията беше орязан заради коронавируса.

„През последните няколко месеца USCIS предприе действия за предотвратяване на фискална криза, включително ограничаване на разходите за заплати“, заяви говорител на агенцията.

„Без намеса на Конгреса USCIS ще трябва да предприеме драстични действия, за да поддържа агенцията“.

Необходимите пари, за да продулжи агенцията да съществува са били 1,2 млрд. долара, но Конгреса е отказал да ги предостави.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп обмисля забрана за влизане в САЩ за US граждани и хора със зелени карти, ако са с коронавирус

Забраната за влизане в САЩ за граждани и постоянни жители по план трябва да се прилага в крайни случаи заради пандемията

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА/АП

Тръмп обмисля ход, който би могъл да позволи на имиграционните служители временно да забранят влизането на гражданите на САЩ и постоянно пребиваващи лица, заподозрени че са се заразили с COVID-19 в чужбина.

И в момента има много граждани на САЩ и хора със зелени карти, които имат близки извън страната и са се прибрали при роднините си или са отишли да нагледат имотите си. Според новото предложение те могат да бъдат блокиран да се върнат братно, ако проверяващите по летищата „основателно вярват, че човекът може да е бил изложен или е заразен с заразна болест“.

Федералните агенции са били помолени да представят своите отзиви относно предложения план до Белия дом до вторник. Не е ясно кога новата наредба може да бъде одобрена или обявена пред обществеността.

В проекта за забрана за влизане на граждани на САЩ и притежатели на зелена карта във връзка с коронавируса се посочва, че всяка заповед, блокираща гражданите и други законни постоянни жители, трябва да „включва подходящи обосновки, за да се гарантира, че не се нарушават конституционни права“ и че пътуващите не могат да бъдат блокирани като цяла група.

Документите, получени от „Ню Йорк Таймс“, не уточняват колко дълго ще бъде необходимо на гражданин или законно пребиваващо лице да остане извън страната

Центъра за контрол и превенция на заболяванията(CDC) очаква всяка забрана за американски граждани или притежатели на зеленикарти при идването им от чужбина да се прилага само при „най-редки обстоятелства“, се казва в проекта. Този ход ще бъде направен „при необходимост в интерес на общественото здраве и ще бъде ограничен по времетраене се казва в предложението.

Медицинските експерти обаче казват, че забраните за пътуване не работят в случаите, когато вече има значително разпространение на коронавирус в общността, каквато е ситуацията в САЩ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Федерален съдия блокира правилото на Тръмп за public charge

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: marketplace.org

Федерален съдия в Ню Йорк блокира действията на администрацията на Тръмп да отказва постоянно жителство и зелени карти на имигранти, които вероятно ще използват програми за обществено подпомагане по време на пандемията с коронавирус.

Съдия Джордж Даниелс заяви, че отказът за зелени карти на имигрантите като част от правилото за „public charge“ на имиграционните служби на САЩ може да навреди на усилията за смекчаване на ефекта от пандемията.

Законът за имиграцията и националността позволява на правителството да отказва постоянно пребиваване на имигрантите, които вероятно ще представляват „тежест за държавата и ще зависят от правителството за помощи и други програми за социално слаби“.

Въпреки това администрацията на Тръмп през февруари промени правилото, като позволи на правителството да отказва зелени карти на хората, които вероятно биха използвали програмата за

купони за храна, ваучери за жилище

 и здравната застраховка Medicaid.

Правилото (final rule) беше публикувано на 14 август 2019 г. и първоначално беше предвидено да влезе в сила на 15 октомври 2019 г. С него се разшири определението за „човек на помощи“. До този момент това беше човек, взимал помощи в кеш и който е бил на издръжка на държавата. Затова той може да не получи зелена карта, се казва още в оригиналното правило.

Администрацията на Тръмп обнови старото правило и разпореди, че помощите като субсидии за здравна застраховка, социални пенсии за възрастни и ваучери за храна също спадат към категорията помощи. Така получателите им също са на издръжка на държавата и затова не заслужават да имат зелени карти, което ги спира да станат и граждани на държавата. Мотивът – 58% от всички домакинства, издържани от имигранти, използват поне една програма за социално подпомагане и с това натоварват държавния бюджет. САЩ отпускат зелени карти на приблизително 1 милион чужденци всяка година. Миналата година за гражданство са били одобрени 834 000 петиции. Критици на новата мярка обаче вадят и друга статистика – 1 от 7 възрастни в имигрантски семейства са предпочели да не участват в програми за обществени помощи през 2018 г. поради страх, че

ще застрашат бъдещия си статут

но наистина са били в нужда.

„Да взимаш помощи не е срамно или незаконно. Въпросът е какви са последствията след това. За имигрантите ще се гледа дали са получавали помощи през последните 36 месеца. Ако имигрант е взимал помощи по-малко от 12 месеца, няма да се счита, че е бил в тежест на данъкоплатците. Ако получаваш два вида помощи, всеки ден се брои за два дни“, разяснява имиграционният адвокат София Знаймер.

Сега лекари и друг медицински персонал, държавни и местни служители и работещи в организации с нестопанска цел са свидетелствали за това, че имигрантите отказват да се запишат в Medicaid или друга здравна застраховка или са преминали тестове и лечение за COVID-19, които ще трябва да платят сами въпреки финансовите трудности, които изпитват, защото се страхуват, че иначе ще увеличат риска за себе си и семейството си да бъдат обявени за зависими от държавата.

„Като пряк резултат от правилото имигрантите са принудени да правят невъзможен избор между застрашаването на здравето си и и имиграционния им статус“, пише Даниелс в своето решение.

Правилото за public charge беше атакувано в съда от Ню Йорк, Кънектикът и Вермонт. Даниелс прие, че то трябва да спре да се прилага в цялата страна.

Вероятно въпросът ще стигне до Върховния съд, който по-рано е взимал решения по него в ущърб на имигрантите. През януари Върховният съд гласува с 5 на 4 за отмяна на забраната за правилото да важи в цялата страна, докато имаше дело във федерален апелативен съд. После през април Върховният съд отказа искане от Ню Йорк и други щати за блокиране на правилото по време на пандемията, което позволи изискванията за public charge да влязат в сила.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в безработица, Емигранти
Д-р Блок – лекарят, който предписва „рецепти за пари“

Гари Блок е истински лекар, но от няколко години е осъзнал, че чистата медицина не е достатъчна, за да помогне...

Затвори