Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Там, където емигрират българите, безработица почти няма

bgvoice

публикувано

на

Държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се радват на най-високите нива на заетост от близо половин век насам.

Само за последните пет години 36-те страни членки на организацията, които са сред най-богатите в света, са създали 43 милиона работни места. Както е известно, именно в тези държави има и най-много български емигранти.

Общото ниво на безработицата може и да се понижава, но в много държави политиците и от двата края на политическия спектър изтъкват, че качеството на работните места, които се предлагат, е много по-ниско. Шофирането на такси в Uber или

разнасянето на храна по домовете

не са сред професиите, изискващи висока квалификация, твърдят критиците. Нискоквалифицираната заетост наистина леко се увеличава, но в същото време делът на висококвалифицираните специалисти нараства много по-силно и през последните години регистрира истински “бум”.

Другата заблуда е, че хората сменят работното си място много по-често. За последните 20 години делът на служителите в държавите от ОИСР, които се задържат на работното си място за по-малко от година, се движи около 20 процента и няма тенденция към понижение или увеличение.

Някои икономисти смятат, че ниското равнище на безработицата не трябва да се приема като панацея, която решава всички икономически проблеми. Според тях членовете на развитите общества би трябвало да се стремят да работят по-малко, а не повече. Хората, които нямат жизнена необходимост да работят на пълен работен ден, имат възможност да посветят времето си на нещата, които ги удовлетворяват, или да се ориентират към по-творчески занимания. Антропологът Дейвид Гребер например твърди, че огромна група от хора, основно в Европа и Северна Америка, прекарва целия си трудов стаж с убеждението, че извършва

дейности, от които няма почти никакъв смисъл

Япония е държавата с най-ниско ниво на безработица в ОИСР – средно 3% за последните 50 години. Но на летището в Ханеда има служителка, която подрежда куфарите, поставени на транспортната лента. А в един от баровете в централната част на Токио коктейлите се приготвят от трима души, които след това стоят до клиента, докато го изпие. Като цяло повечето общества печелят от силния трудов пазар. По-високата заетост води до повече данъчни постъпления в държавната хазна и по-малко обезщетения за безработица.

Наличието на работа дава на повечето хора усещане за смисъл и удовлетворение, а това е свързано с психическото и физическото им здраве. Освен това, когато човек има някаква работа, той има много по-големи шансове за кариерно развитие и преминаване към по-добра и по-високоплатена позиция.

Минималната заплата в държавите от ОИСР се повишава от 44% от средната през 2000 г., до 50 на сто в днешно време.

Освен това става все по-възможно определени дейности да бъдат делегирани на машините и роботите. Проучване на Оксфордския университет твърди, че 47% от работните места в САЩ

 са под риск от автоматизация

Възходящият икономически тренд обикновено тласка безработицата надолу, а възстановяването след световната финансова криза вече продължава повече от десетилетие. САЩ например са на път да регистрират най-дългия период на непрекъснат икономически възход в своята история.

Повечето държави от ОИСР са със застаряващо население. Младите хора са по-склонни да се регистрират в бюрата по труда, защото имат по-ниска квалификация, а и са по-активни. Когато загубят работата си, много от по-възрастните не са склонни да търсят нова и е много по-вероятно да “изпаднат” от работната сила.

Малките, но постоянни промени в държавните политики, насочени към заетостта и образованието, са третият важен “локомотив” на трудовия пазар. Много от съвременните политици, включително и Тръмп, си приписват заслуги, които всъщност са дело на техните предшественици през последните десетилетия. Развитите държави действаха както с методите на “тоягата”, така и на “моркова”. Сред “морковите” например бяха сериите от мерки, насочени към жените за по-ефективно съвместяване на професионалния и личния живот.

Сериозни стимули бяха насочени и към образованието. Делът на хората с висше образование в държавите от ОИСР се повишава от 22% през 2000 г. до близо 40 на сто днес. Тези хора е много по-вероятно да се включат в работната сила, отколкото да изпаднат, за разлика от нискоквалифицираните служители.

В същото време държавната политика на много места размаха и “тоягата”, ограничавайки влиянието на профсъюзите и намалявайки възможностите за колективно трудово договаряне. По този начин заплащането стана много по-гъвкаво и зависимо от пазарните условия. Понижаването на заплатите не е приятно, но ако компаниите нямат възможност да го правят, е много по-вероятно да прибегнат до съкращения във времена на криза.

Настоящият бум на трудовия пазар кара някои икономисти да се притесняват за бъдещето и да чертаят мрачни прогнози за нова икономическа криза. Историята през последните няколко века обаче показва, че технологичното развитие създава много повече работни места, отколкото унищожава.

Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Leave a Reply

ИМИГРАЦИОННИ

Нови правила за зелена карта намаляват шансовете на българите

Боян Димитров

публикувано

на

Държавният департамент на САЩ обяви нови промени за получаването на зелена карта, които могат да ограничат шансовете за получаване на така желания документ от много българи.

За последната фискална година 343 българи спечелиха зелена карта от лотарията за 2019 г., с която имат правото на постоянно жителство в САЩ. Техният брой при следващата кампания обаче може да намалее още по-рязко.

В промените, обявени от Държавния департамент, изрично се заявява, че лицата, които участват в лотарията, но не предоставят цялата необходима информация, ще бъдат дисквалифицирани.

Това включва дори неподаването на снимка, която отговаря на изискванията. А изискванията са много. Тя трябва да е направена през последните 6 месеца, да има няколко копия, които се оставят в съответните посолства, да не е обработвана и т.н.

Държавният департамент също така ще изисква от всички кандидати да имат валиден паспорт без изтекъл срок на валидност към момента на кандидатстване в лотарията. Преди това паспорт беше необходим само на етап интервю за зелена карта за тези, които са спечелили от лотарията.

От ведомството казват, че новото правило има за цел да ограничи измамите. Те били засекли множество случаи, когато отделни лица или дори цели организации подават искания от хора, които

дори нямат представа, че са кандидатствали

за зелена карта. При положителен резултат обаче мошениците искали от спечелилите да им преведат определени суми, за да им освободят документите.

През последните 10 г. общо 10 067 наши сънародници са спечелили зелена карта. Тази година обаче броят им е рекордно малък. При миналото разиграване на лотарията печелившите са били 411.

Интерес на българите към програмата беше сравнително еднакъв през последното десетилетие – около 100,000 наши сънародници всяка година кандидатстваха, а между 1,000 и 2,000 печелеха. През последните 3 г. обаче броят на подалите за зелени карти българи намалява:

– от 94,513 през 2016-а до 74,316 през 2018 г. (числата включват кандидати и техните семейства – деца и съпрузи).

Спечелилите през 2016-а са 865, 666 през 2017-а и 776 през 2018-а. През 2015-а спечелилите българи са почти двойно повече – 1,418 души.

23 млн. души от целия свят са кандидатствали в годишната лотария за спечелването на зелена карта през 2018 г., става ясно от последния бюлетин на посолството на САЩ.

За 34-дневния период обаче са приети 14 млн. от кандидатурите, които отговарят на изискванията. Това ще рече, че 9 млн. от кандидатите са дисквалифицирани по различни причини.

Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Депортират имигранти, които сътрудничат при разследвания

Сибила Патси

публикувано

на

Администрацията на Тръмп тихомълком е променила правилата за визите, предоставени на имигранти, които сътрудничат на властите в криминални разследвания. С промените такива хора ще могат да бъдат депортирани, дори докато чакат визите си.

Въпросните визи са U визи, въведени през 2000 г. Включват както хора, свидетели на престъпление, така и жертви на домашно насилие, трафик на хора и масови стрелби. За миналата година в регистрите на имиграционните са постъпили над 120 000 молби.

Със заплахата да бъдат върнати в родината си, много имигранти в страната няма да съобщават за сериозни престъпления, казват имиграционни адвокати. Новите мерки според тях подчертават още веднъж усилията на администрацията на Тръмп да депортира колкото може повече имигранти от САЩ.

Това ще има смразяващ ефект

казва Айлийн Блесингър, представител на организация за защита на имигрантите във Вирджиния. “Когато кандидатствате за такава виза, вие по същество се появявате в радара на имиграционтите ( ICE), но сега съществува риск ICE да ви арестува”, добавя тя. Друг специалист казва, че преди хората с отказ за U виза са можели да останат в страната с друга виза или друг статут, ако са имали такива, но сега могат да бъдат депортирани.

Промяната бе обявена в редактирана директива на имиграционните, публикувана на 2-ри август.

Директивата по същество позволява на ICE да даде разрешение на хората да останат в страната, докато чакат своите U визи. Но сега ICE може да депортира висящите кандидати по своя преценка.

Заявленията за U визи могат да отнемат до четири години. Правителството издава 10 000 бройки годишно, но не ограничава броя на визите, издавани  на съпрузи и деца на кандидати или родители на кандидати, които са на възраст под 21 години.

Директивата запазва изискването имиграционните агенти

да преразглеждат съвкупността от обстоятелства

за всеки случай, включително “всякакви благоприятни или неблагоприятни фактори, както и свързаните с тях федерални интереси” и да решават дали да разрешат на кандидата да остане или да му откажат виза. “

В изявление пред някои медии говорител на ICE защити промяната и заяви, че това ще помогне за справяне с обема на заявленията. “Тъй като броят на молбите за U визи се е увеличил, този процес се превръща в тежест за агенцията ни. Промяната не се отразява на качеството при проверката на заявленията”, допълва той.

Според някои активисти за либерална имиграционна политика новата директива прилича много на предишна наредба на имиграционните от миналата година, с която се прекрати практиката за опрощаване на сумата за подаване на молба за U виза. Тази промяна намали броя на хората, които искат такава виза

Всъщност молбата за самата виза е безплатна, но кандидатите с минали престъпления или имиграционни нарушения трябва да платят такса в размер на 585 долара.

Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Снимка или съобщение във Facebook ни реже достъпа до САЩ

Боян Димитров

публикувано

на

Граничните служби на САЩ отказват достъп до страната на чужденци заради техни съобщения в социалните мрежи или видеа, които са получили или изпратили. Причина за отказа може да стане дори снимка, която не се харесва на някои от проверяващите, както и наличието на приложение за криптирана връзка като телеграм или WhatsApp. За това алармираха множество опитали се да влязат на територията на Америка с легални визи, които са били върнати принудително в страните си. Сред хората, подали жалби до различни институции в САЩ, се срещат цели семейства и дори цели туристически групи, които са били изпратени с първия полет обратно към страната, от която идват. Един от последните случаи е на палестиец, който живеел в Ливан. Той бил приет в престижния университет “Харвард” и трябвало да е първокурсник. Летищните власти в Бостън обаче му отказали да го пуснат в страната. Още с пристигането му 17-годишният Исмаил Аджави бил привикан за по-обстойна проверка. Той обяснил, че е възпитаник на “Харвард”. Това обаче

не спряло инспекторите на летището да отворят лаптопа

и телефона му. Сред съобщенията те забелязали такива, които имали прекалено силна религиозна насоченост. Ставало въпрос за пожелания „Аллах да го пази и закриля“ – съобщения, изпратени от близките му. Това не се понравило на проверяващите и те анулирали визата на Исмаил и го депортирали обратно в Ливан. Специалисти по имиграционно право обясняват, че границата на Съединените щати е особено пространство, където важат закони, защитаващи само и единствено интересите на страната, както и работата на имиграционните служители. Така всеки един човек в униформа може да реши дали да допусне на територията на страната пътник или да го върне обратно. Нароченият за нарушител няма право дори на адвокат, за да защити правата си, тъй като такива не му се полагат на летищата и границите на САЩ. Не е необходима и каквато и да е заповед, за да бъдат щателно претърсени, да бъдат разгледани телефоните и другите им мобилни устройства.

Дори най-малкият признак за нещо нередно

дава правото на служителите да откажат достъп до страната. В много от случаите това се оказва невинно съобщение или просто някаква снимка, която няма нищо общо с терористични или престъпни намерения, но не се харесва на властите, тъй като поражда някаква причина за съмнение у тях. Поради различни причини всеки ден митническите и граничните власти на САЩ отказват да пуснат в страната по 760 души. Понякога отказът е ясен – наказателна присъда или грешна документация. Много често обаче е просто съобщение във Facebook или неподходящ пост в Twitter. Само за ден митническата и граничната защита на САЩ обработва 1,13 милиона пътници със самолет, море и суша и отказва влизане на повече от 760 души.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada