Открийте ни и в

България

За Татяна Лолова, която понесе смеха към Небесния театър

„Раздавам енергия и любов, отворена система съм. Не се вълнувам дали ми се връща“

публикувано

на

Най-усмихната актриса на България понесе таланта и оптимизма си към голямата сцена на Небесния театър. Кралицата на българския театър ни напусна на 87-годишна възраст на 23 март сутринта. През последните й земни дни тя беше настанена в спешната софийска болница „Пирогов“, където е била лекувана от коронавирус.

Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Майка й е от руско-украински произход, а баща й Желязко Лолов е счетоводител, но много е искал Татяна да стане лекар. Актрисата рано губи и баща си, и майка си. Отгледана е от леля си, а след това, както казва тя, я поемат учителите й, НАТФИЗ и сцената.

Татяна Лолова не се нуждае от представяне, защото 66 години беше на българската сцена. Тя беше необикновена жена, която

много обичаше живота

и винаги заставаше на негова страна, беше една от най-обичаните български актриси.

Сред най-известните й образи в киното са тези на Елица Карадушиева във филма „Бон шанс, инспекторе“, управителката във филма „Топло“ и Леда в „Опасен чар“. Участва още в „Петимата от Моби Дик“, „Щурец в ухото“, „Последната годеница на принца“, “След края на света“ и „Сбогом, мамо“. Татяна Лолова е носител на множество награди, сред които „Аскеер“ за цялостно творчество от 2007 г., награда „Любимец 13“ – легенда на българския театър, и „Златен Перперикон“ за принос към българската и европейската култура.

Лолова като Леда в „Опасен чар“ с Тодор Колев.

Популярната актриса беше олицетворение на силата на духа и физическото здраве. Татяна Лолова за нищо на света не сваляше розовите очила, оптимизмът й я зареждаше с творческо и житейско дълголетие.

„Какво ме крепи на моите 86 години ли? Раздавам енергия и любов, отворена система съм. Не се вълнувам дали ми се връща. А какви са тайните на дълголетието – ех, само ако ги знаех…“, с блага усмивка говореше великолепната Лолова, която събираше в себе си обичта на няколко поколения българи както с драматични, така и с комични роли в киното, театъра, радиото и телевизията, както и с

невероятното си чувство за хумор

Татяна Лолова спазваше мерките срещу коронавируса и защитаваше нуждата от ваксиниране на всички. Нейни колеги си спомнят, че по време на събития през лятото тя държала да се спазва дистанция и дори отказала да се снима в обща снимка, за да предотврати риска от зараза. За съжаление, COVID-19 се оказа по-силен от нея.

Татяна Лолова

„Хубаво е човек да има кутийка за спомени“, казваше актрисата.

Татяна Лолова понякога съветваше възрастните хора: „Които се ваксинираме срещу грип, много по-добре е или изобщо да не го пипнеш, или ако го хванеш, да го изкараш по-леко и без тежки усложнения“, обясняваше примата на смеха и драмата.

„Смятам, че колкото и вкусни да са раците за ядене, толкова са животозастрашаващи като заболяване, ако навреме не се вземат мерки. Трябва да се възползваме умно и решително от ваксините, тъй като

те запазват живота

и поддържат здравето както на децата, така и на възрастните хора“, подчертаваше още емблематичната Лолова.

„Това е парадоксът на природата – нещо, което привидно е против живота ти, то ти трябва, за да запазиш този живот. Тези, които са измислили ваксините, първо са ги пробвали върху себе си, жертвайки живота си. Било е много страшно, но са дали шанс на човешките индивиди да запазят живота си. Тези майстори на профилактиката са знаели, че така ще дадат на обществото възможност да удължат живота си, бидейки здрави“, категорична беше любимката на поколения българи.

„Бъдещите майки трябва да са здрави и спокойни за своите собствени деца – че ще ги отгледат в здраве и без тежки болести. Трябва още като деца да им запазят здравето и живота. Ако можем с ваксината да им помогнем това да се случи, трябва да го направим – със спокойствие, с решителност и достойнство“, споделяше Лолова.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено