Открийте ни и в

България

Тежката промишленост: Притесненията са за цената на газа, резервните средства намаляват (ВИДЕО) 

Ето и какво още каза пред BG VOICE енергийният експерт Ивайло Найденов

публикувано

на

Не може да се замени природен газ с електроенергия. Това заяви изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Ивайло Найденов пред BG VOICE.

Той даде пример с това, че самият природен газ се използва в самата технология на преработката на даден материал.

“В Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори членуват 30 предприятия от 9 отрасъла, на практика тежката промишленост в страната. Тези предприятия потребяват около 50% от промишленото потребление на газ и също толкова промишлен ток. Ние сме особено чувствителни към цените на енергоносителите, тъй като сме така наречените енергоинтензивни предприятия. Имаме голям дял на разходите за енергоносителите, защото масата технологични процеси при нас са непрекъсваеми и изискват много енергия”, каза Найденов.

Газът е без алтернативен

“В стъклопроизводството газът е без алтернативен. Там процесът е непрекъснат и не можем да спрем завода. Ако рязко бе планово спре газът, може да се стигне до технологична авария, която да изведе целия завод от строй и после той да не може да бъде пуснат отново”, обясни Найденов.

По думите му попринцип има аварийни планове и когато има недостиг на газ. Той подчерта, че към момента няма опасения за прекъсване на природния газ.

Енергиен експерт: Русия иска да ни натрие носа (ВИДЕО)

“Съвсем отделен е въпросът с цената на газа. Моите очаквания са, че цената, която ще дойде от алтернативните източници, ще е по-висока от тази на руския газ. Ние като голяма индустрия се притесняваме за цената, тъй като вече доста време работим и в условия на повишени цени на електроенергията. Резервите на предприятията започнаха да се изчерпват. Възможно е някои предприятия да ограничат работата си, ако цената на газа е много висока”, заяви Найденов.

Цената на газа в България, която е микс от Русия и Азербайджан, бе доста по-конкурентна от цената според пазара в Европейския съюз. Важно е да знаем, че тези алтернативни доставки как са дошли за нас, дали са закупени дългосрочно или ще се договарят месец за месец, добави той.

Найденов коментира и това дали се очакват фалити в предприятията заради по-високите цени. “Нека да видим каква ще бъде цената и какво ще е повишението. Ако е много високо 30-40-50%, то тогава може да се говори за временно преустановяване на работата”.

Чуйте и цялото интервю с Ивайло Найденов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА