Открийте ни и в

Климат

Тежката равносметка: Горещините през лятото убили над 20 хиляди души в Западна Европа

Лятото на 2022 г. беше най-горещото в историята, съобщи службата на ЕС за климатичните промени Коперник

публикувано

на

Сн.: Архив

Повече от 20 000 души в Западна Европа са станали жертва на горещите вълни това лято, показват данните от анализ на групата учени от World Weather Attribution. Те са изследвали свръхсмъртните случаи, или разликата между броя на реално настъпилите смъртни случаи и тези, които са били очаквани спрямо историческите тенденции.

Проучването разкрива заплахите, породени от изменението на климата и глобално затопляне, казаха учените. По време на летните горещини температурите надхвърлиха 40C в Лондон, на места в югозападна Франция живакът показа 42C, а Севиля и Кордоба в Испания поставиха рекорди с 44C.

Анализът установява, че такива високи температури биха били „на практика невъзможни“ без климатичната криза. В Англия и Уелс са регистрирани 3 271 допълнителни смъртни случая между 1 юни и 7 септември, става ясно от данни на Службата за национална статистика. Това е с 6,2% повече от средното за пет години.

IQ 300! Историята на най-умния човек на Земята

Анализът не оценява конкретно смъртните случаи, свързани с топлината, но броят им е бил средно по-висок за дните с период на гореща вълна, отколкото в по-хладните дни. Смъртните случаи от Covid-19 са изключени от изследването.

Във Франция са регистрирани 10 420 смъртни случая в повече през летните месеци, според данни, публикувани от Santé Publique France, правителствената здравна агенция.

В Испания държавният здравен институт Карлос III изчислява, че между юни и август е имало 4655 смъртни случая, дължащи се на топлина.

Институтът “Роберт Кох”, германската държавна здравна агенция, изчислява, че 4500 души са починали в страната през летните месеци, специално поради екстремни температури.

Д-р Фридерике Ото, старши преподавател по климатични науки в Grantham Institute for Climate Change and the Environment, Imperial College London, каза: „Горещите вълни са една от най-големите заплахи, породени от изменението на климата. Високите температури са причина за хиляди смъртни случаи по света всяка година, много от които не се отчитат. Въпреки тези убедителни доказателства, все още има малко обществена осведоменост за опасностите, които екстремните температури представляват за човешкото здраве.“

Лятото на 2022 г. беше най-горещото в историята, съобщи службата на ЕС за климатичните промени Коперник.

IQ 300! Историята на най-умния човек на Земята

Д-р Юнис Ло, научен сътрудник по изменението на климата и здравето в Университета на Бристол, каза: „Горещите вълни стават по-чести и интензивни със затоплянето на земното кълбо, така че можем да очакваме повече и по-горещи горещи вълни в бъдеще. Учените са свързали много минали горещи вълни с предизвиканото от човека изменение на климата. Това означава, че наблюдаваните горещи вълни са по-вероятни или по-интензивни поради човешките емисии на парникови газове. Глобалното затопляне се причинява от изгарянето на изкопаеми горива, унищожаването на горите и други човешки дейности.”

Международната агенция по енергетика посъветва миналата година, че от тази година нататък не може да има нови разработки на газ, нефт или въглища, ако светът трябва да ограничи глобалното отопление до 1,5C.

Ло каза, че има и необходимост обществото да се адаптира към екстремните горещини. „Ние … трябва да се адаптираме към топлината в дългосрочен план. Това включва проектиране на домове, училища и болници, които имат добра вентилация и предотвратяват прегряване, увеличаване на зелените площи и паркове в градовете и правене на достъпни за всички предупреждения за топлина.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено