Тексас е напът да стане най-многолюдният щат, който е затегнал ограниченията за трансджендърите в спортовете в обществените гимназии. В неделя щатските законодатели одобриха мярка, която изисква трансджендърите да играят в отбори, съответстващи на пола, записан в оригиналното им свидетелство за раждане, а не по актуалната им полова идентичност.

Законопроектът, прокаран от републиканското мнозинство, сега отива за подпис при републиканския сенатор Грег Абът, който се очаква да го парафира без проблеми.

Тексас ще се присъедини към петте други щати, които приеха подобни мерки през последните месеци.

Новият закон обаче вероятно ще бъде оспорен по съдебен път. Активистите за права на трансджендърите спортисти и LGBTQ нарекоха закона злонамерен и дискриминиращ.

Защитниците му опонираха, че той е предназначен да защити момичетата от конкуренти, които са по-едри, бързи и силни.

Тексас вече е наложил подобно правило в University Interscholastic League – управленската организация за спорт в обществените училища, с около 850 000 участващи спортисти. Това правило обаче позволява изключение – ако свидетелството за раждане е впоследствие коригирано, така че да показва актуалната полова идентичност.

Новата мярка премахва това изключение, но процесът на проверка на актовете за раждане от страна на учебните заведения остава неизяснен.

University Interscholastic League заяви, че проверката за допустимост на състезателите остава за училищата и местните училищни райони. Организацията не води статистика за броя на спортистите трансджендъри.