Губернаторът на Тексас Грег Абът обяви започването на работа по строежа на стена по границата с Мексико и обвини администрацията на Байдън в изоставяне на отговорността й да защитава южната граница на САЩ.

Днес съобщаваме, че Тексас ще изгради гранична стена в нашия щат, за да се помогне на граничната сигурност“ - каза губернаторът на пресконференция.Абът заяви, че разполага с първоначално финансиране от 250 милиона долара за започване на строежа, което ще разреши на щата да наеме мениджър на проекта и да задвижи нещата. По думите му ще се строи както върху земя, притежавана от щата, така и върху дарена от частни земевладелци.Смятам, на базата на проведени разговори, че комбинацията от щатска земя и доброволно отдадена земя ще осигури стотици мили за построяване на стана в Тексас“ - заяви той.

Абът атакува Байдън и администрацията му заради граничната им политика, която, според него води до „касапница“, причинена от преминаващите хора.

Трябва да е ясно, че граничната криза, с която си имаме работа сега, е пряк резултат от политиката на отворена граница, приета от администрацията на Байдън“ - подчерта губернаторът.

По-късно той добави, че новата администрация е „изоставила отговорността си да прилага федералния закон за обезопасяване на границите и да наложи имиграционните закони“.

Грег Абът заяви, че в „отсъствието на федералното правителство, Тексас трябва да свърши работата“. В края на месеца той планира посещение на щатската граница с Мексико заедно с бившия президент Доналд Тръмп, който започна строеж на стена по цялата мексиканска граница, но начинанието му бе прекратено след идването на Байдън в Белия дом.