Открийте ни и в

Астрология

Телескопът Джеймс Уеб засне изображения на пръстените и луните на Нептун

Изследователите очакват да научат повече за Нептун и Тритон през следващата 2023 г.

публикувано

на

Докато космическият телескоп Джеймс Уеб продължава обиколката си из Слънчевата система, той направи първата си снимка на най-отдалечената планета в нашия космически съсед – Нептун.

Учени публикуваха най-добрия изглед на пръстените на Нептун от 30 години насам.

Снимката на ледения свят е не само ясна, но и предлага първия поглед към базираните на прах пръстени на Нептун в близкия инфрачервен спектър.

При тези дължини на вълните планетата не изглежда синя, защото поглъща толкова много инфрачервена и видима червена светлина, че придобива тъмен, призрачен вид.

Седем от 14-те потвърдени луни на Нептун се виждат на снимката, а именно Тритон, Галатея, Наяда, Таласа, Деспина, Протес и Лариса.

Светли петна и ивици на планетата представляват облаци от метан и лед, включително вихър на Южния полюс.

Външният вид на Тритон е поразителен поради неговата повърхност от кондензиран азот, който отразява 70 процента от слънчевата светлина.

Нептун е особено важен за учените, защото е достатъчно далеч от Слънцето, за да има условия, които не присъстват на по-близките планети, а именно много ниски температури и много дълга орбита, продължаваща 164 години.

Всичко това е само началото на изследванията с телескопа James Webb, тъй като изследователите очакват да научат повече за Нептун и Тритон през следващата година.

На този етап астрономите събират само предварителни данни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено