Открийте ни и в

Български истории

Теодора на чай с кралицата на Холандия (СНИМКИ)

Българката е артистичен директор на дуо, трио, квартет и камерен струнен оркестър
bgvoice

публикувано

на

БОРЯНА АНТИМОВА

„Приеми, че говоря от името на всички тези деца, които заминахме в чужбина – казва Теодора. – Аз съм един от „забравените“ млади музиканти на България. На 29 години съм и съм в Холандия, защото тук съм ценена и добре реализирана.“

Нищо ново под слънцето… В Холандия талантливата виолончелистка Теодора Недялкова е спонсорирана от фонд за подкрепа на даровити деца, а на 26 години става артистичен директор на камерен струнен оркестър, с проект, който печели финансиране от най-големия Национален фонд за подкрепа на изкуството. Създала е дуо, трио и квартет, няколко пъти е свирила за холандското кралско семейство…

Родената в Плевен Теди расте в семейство, в което няма нито един музикант, но с голям пиетет към музиката. Баба й често я води на гости при своя приятелка, преподавателка по пиано. Първите спомени на малката Теди са, че когато влизат в хола на тази дама, неудържимо нещо я тегли към пианото. Учителката я пробва на пианото, занимава я с музика и солфеж, но нищо сериозно. На изпита за I клас в музикалното училище показва добри знания по солфеж, но недостатъчна подготовка за пиано. От комисията констатират, че чува добре, и предлагат да я запишат със струнен инструмент в групата по виолончело. В началото й е много трудно. „Не го почувствах мое“, казва Теди. След около 3 години борба на учителката Пепа Николова да я мотивира, тя предлага родителите й да я запишат за участие в конкурса за млади музиканти в Провадия. След повече от година подготовка Теодора печели първата награда на конкурса.

Тогава при мен всичко се преобърна

Оттогава не съм се разделяла с челото и то е смисълът на живота ми“, вълнува се Теди.

След още няколко награди от конкурси тя се запалва още повече по челото. Посещава майсторски класове, участва в още конкурси и фестивали, солист е на Плевенска и Видинска филхармония и се докосва до изкуството на големия ни виолончелист проф. Стефан Попов. Два пъти получава диплома от министър Стефан Данаилов за принос към българската култура. На 17 години прави обиколка на висшите музикални училища в Европа и избира консерваторията „Принц Клаус“ в Грьонинген, Холандия. „Харесаха ми професорите, които преподават там, а за един челист е много важно учителят ти да се интересува от това, което искаш да постигнеш, и от начина, по който желаеш да се развиваш“, казва Теодора.

Тя пристига в Грьонинген през август 2009-та. „Беше ми интересно всичко и не изпитах културен шок, нито носталгия – споделя Теди. – Бях толкова ентусиазирана всичко да видя, че сън не ме ловеше.“ Няколко месеца е изцяло на издръжката на родителите си, които са щастливи, че дъщеря им има желание да се развива. В един момент си дава сметка, че не може повече да ги натоварва, и решава да си изкарва парите сама. Докато следва, свири на различни концерти в трио, квартет, но това не й е достатъчно. Започва работа в турски ресторант, където сервира, мие чинии и се научава да готви ястия от турската кухня. Вечер до късно е в ресторанта, сутрин рано е на лекции. „Не ми тежеше. Правех го с нагласата, че с изкараните пари ще си купя билети за концерт, нови струни за челото“, казва Теди.

Докато учи, започват все по-често да я канят на концерти. И

на един от тях се случва чудо

Чува я семейство Херман и Кора Лаберте-Худемакер. Тяхната частна фондация „Лаберте-Худемакер“ спонсорира млади музикални дарования предимно от славянски произход. Срещат се и условията, които й поставят, звучат приказно: от нея се иска само да свири, да посещава концерти и да участва във фестивали. Тя получава стипендия за цялостна издръжка, защото виждат в нея голям потенциал като музикант. Фондацията поема изцяло таксите й за следване и за майсторски класове, наема на квартирата. А също и прилична сума месечно, за да живее добре и да не мисли за нищо друго, освен за музиката си. Естествено, трябва да напусне ресторанта. „Бях напълно шокирана! Такива неща съм виждала само по филмите. Приказка“, спомня си Теди.

Но зад тази приказка стои изключително висок успех. Тя завършва две бакалавърски степени и магистратура с 10 – най-високата оценка. За което я канят да преподава чело в консерваторията, когато е само на 26 години. Назначена е и като продуцент на класическия отдел на консерваторията като признание за организационните, комуникативни и творчески качества, които е показала по време на учението си и в последващото си развитие.

Но когато среща Херман и Кора, приказката започва… Единствената й грижа е да посещава колкото е възможно повече концерти, да ходи по различни фестивали, да се явява на прослушвания. Пътува из цяла Европа, на турнета в Мексико, Китай. Спонсорите Херман и Кора се грижат за нея изцяло, докато не завършва магистратурата си през 2016 г.

През 2012 г. Теодора основава „Канто Квартет“, с който пътува из цяла Европа, Азия и Северна Америка и до днес. През 2014 г. основава „Кало Пиано трио“ – ансамбъл, също концертиращ и днес. През същата година е първият концерт на чело-пиано дуо, също основано от нея – „Недялкова/Ломинадзе“.

Но най-големият й успех е основаването на Kamerorkest van het Noorden („Северен Камерен оркестър“) през 2016-та, когато е

артистичен директор само на 26 години

Ансамбълът, състоящ се от 14 струнни, висококвалифицирани музиканти, специализира в създаването на мултидисциплинарни продукции с идеята класическата музика да се поднася на публиката по по-вълнуващ, интересен и предизвикателен начин. Проектът е спонсориран от Националния фонд на Холандия, който им отпуска 100 хиляди евро за национално турне из страната. „Представяш ли си, аз, една плевенчанка, създадох проект, който победи в цялата държава и убеди хората да инвестират в нас“, вълнува се Теодора. Казва, че е щастлива да е музикант с мисия – да облагородява хората с музика.

С всичките си формации обикаля света, лауреат е на много престижни награди. „За мен не е важно толкова, че съм артистичен директор, а да бъда на сцената с правилните хора, супер професионалисти, на които вярвам“, казва младата дама. С формациите си Теодора е свирила и в големи замъци и имения, и в изискани камерни концертни зали, и в огромни зали за 2000 души в Китай.

Няколко пъти е свирила и за холандското кралско семейство – два пъти за Беатрикс, а също и за сина й Вилем-Александър. Когато през 2013 г. Беатрикс се оттегля от престола, крал на Холандия става Вилем-Александър. Теодора е свирила пред него и съпругата му, кралица Максима.

Пред височайшата публика е свирила соло и с квартета. „Първия път се срещнах с Беатрикс през 2013 г., когато беше още кралица, участвах в концерт, посветен на годишнината на принц Клаус, нейния съпруг, чието име носи нашата консерватория в Грьонинген. След концерта бях поканена да пия чай с кралица Беатрикс. Беше нещо изключително. Седяхме двете, говорихме си за различни неща. Споменах й, че съм от България, за някои от инициативите, с които се занимавам. Тя е много светски човек. Разговорът ни беше кратък, но изключително в кралски стил, с всичките маниери

които сме виждали само по филмите

Струнният й квартет е свирил и при посещението на Вилем-Александър и съпругата му в Грьонинген през март 2013 г., когато е още принц. „Прекарахме няколко часа заедно. Но най-голямото ми запознаване отблизо с кралското семейство беше в техния собствен дворец в Амстердам през май тази година. Свирих соло пред Беатрикс по време на церемонията, на която моите спонсори Херман и Кора бяха наградени с кралското отличие „Сребърна сова“ за това, че подпомагат млади таланти. Те са вече на възраст, около 80-те, и през целия си живот са подпомагали млади таланти. А аз бях избрана сред всичките деца, на които са помогнали през тези 50-60 години, да свиря пред Беатрикс Холандска“, вълнува се Теди.

Концертът е във високата 30-метрова Народна зала за приеми в двореца. Там Теодора прекарва повече време с кралицата майка. Присъстват придворни дами и хора от правителството. „Посещавала съм много дворци, но за пръв път ми се случи да вляза в действащ дворец. Усещането беше неповторимо – цялата величествена архитектура, всичко е уникално голямо“, споделя дамата.

Днес Теодора е високоплатен музикант, живее в прекрасен апартамент почти в центъра на Грьонинген, обзавела го е по свой вкус и планира един ден да си има къща с градина.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Български истории

Администрации в САЩ и Канада ползват софтуера на BG компания

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Радослав Георгиев, Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

Администрации в САЩ и Канада използват софтуера на българска компания. И не само. Правителства и бизнеси по целия свят също са се доверили на създадената в България Gtmhub. С нейния софтуер работят и в Обединеното Кралство и Германия. Тя има клиенти и в Азия, Африка, Южна Америка. Също и в България, макар и малко. След

Общината в Сиатъл и канадската столица Отава например използват услугите на компанията, за да направят разходването на публични средства по-прозрачно.

„Персоналът в администрацията на Сиатъл използва нашия продукт, за да постига една по-голяма прозрачност за това как се разходват публичните средства. Отава е първият град, започнал да ползва продукта ни“, каза съоснователят на Gtmhub Радослав Георгиев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Софтуерът, създаден от компанията, предоставя услуга през

уеб браузър и мобилно приложение

„Всяка една компания може да си създаде акаунт, в който да качи своите цели, да напише какъв резултат иска, и оттам нататък платформата се грижи за всичко останало“, обясни Георгиев. Софтуерът автоматизира измерването на ключовите резултати и предоставя обратна връзка на хората как се движат спрямо своите цели и дали не трябва да предприемат други действия, за да ги постигнат. Той се предлага на абонаментен принцип.

Иван Осмак, изпълнителен директор и съосновател на Gtmhub, Снимка: Gtmhub

Gtmhub стартира 2015 г. и помага на бизнесите да постигат целите си по по-продуктивен и бърз начин.

В началото са започнали със собствени спестявания. През 2017 г. фирмата се присъединява към ускорител за стартиращи компании в Берлин. През 2018 г. те получават първата си инвестиция, а през 2019 г. привличат инвестиция от един от най-старите фондове за рисков капитал в САЩ CRV в размер на малко над 9 млн. долара.

В блог публикация в Medium от фонда CRV коментират, че една от причините да инвестират в българската фирма е, че нейното решение може да се използва в широк брой сектори и независимо от бизнес модела на потенциалния клиент. „Проблемът е в детайлите – интегрирането на информация в цяла организация, обновяването в реално време. Това са бизнес процеси, които изискват автоматизация, и смятаме, че няма по-подходяща компания за трансформация на този сектор от Gtmhub“, пише Рийд Крисчън, партньор в CRV.

Средствата, които компанията е набрала последно, ще бъдат използвани за наемане на нови хора и

разрастване на екипа

Георгиев и колегите му планират да разширят офисите в София, Берлин и Денвър. Офисът в София е най-големият и в него е съсредоточена развойната дейност.

В момента в Gtmhub работят 65 души, като 40 процента от служителите са в София. Компанията има офиси в четири държави в света, сред които и Денвър и Берлин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Българка поиска да лети до Луната с японски милиардер

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българка може да бъде първият лунен турист и да лети до Луната в компанията на японски милиардер, а след това да стане негова съпруга. Диана Маринова от Велико Търново се записа в конкурса на богаташа Юсаку Маезава, който той обяви, за да намери спътница до Луната и в живота. Първото туристическо пътуване до спътника на Земята ще се проведе през 2023 г., а Маезава вече изкупи всичките билети за него.

Диана обича предизвикателствата и затова решила да кандидатства, още повече, че вярва, че нестандартните запознанства като това биха могли да прераснат в истинска любов. 21-годишната българка е категорична, че

парите не са водещият й мотив

и че в живота те могат да бъдат само бонус в една сериозна връзка. Тя не се притеснява от възрастовата разлика с 44-годишния японец, защото историята помнела много големи любови между двойки с такива, а и по-големи разлики.

Момичето от Велико Търново не мислило много преди да се втурне в лунното приключение. Само преди дни тя видяла обявата на Маезава в Туитър и веднага се регистрирала. Попълнила нужните данни в официалния сайт на милиардера и веднага станала част от официалната селекция за негова приятелка. Диана вярва, че мoжe дa бъдe идеалната жена за Маезава, а нейната сила са рaзнoрoдните интeрecи. Момичето не знае японски, но има перфектен английски и вярва, че ще се разберат.

Майката и бащата на Диана обаче не споделят ентусиазма й, а са

шокирани от желанието й

И все пак те предпочитат да приемат извършеното от нея като шега. Но момичето гледа съвсем сериозно на състезанието.

„Eднo oт изиcквaниятa e жeнaтa дa бъдe пoзитивнa, a aз винaги cъм уcмихнaтa и глeдaм нa живoтa c рoзoви oчилa. Гoтoвa cъм вeднaгa дa зaпoчнa дa ce пoдгoтвям зa пътeшecтвиeтo дo Лунaтa и дa ce прeмecтя в Япoния. В публикaциятa нa Юcaку тoй гoвoри зa пocтигaнe нa cвeтoвeн мир и aз cпoдeлям нeгoвитe възглeди“, кoмeнтирa Диaнa пред великотърновския в. „Борба“.

Сред качествата, които могат да натежат в нейна полза, тя нарежда и това, че може да готви перфектно и ако бъде избрана за половинка на милиардера, той ще може да разчита винаги на вкусна храна. Тя дори имала идея да му представи българската национална кухня и така да го убеди да инвестира в България.

„Изцялo в cъoтвeтcтвиe c нeгoвoтo жeлaниe зa cвeтoвeн мир e и cъздaвaнeтo нa приюти зa бeздoмни и бoлници зa coциaлнo cлaби хoрa. Cмятaм, чe тaкивa мecтa в Бългaрия липcвaт и тoй би финaнcирaл изгрaждaнeтo и пoддържaнeтo им“, дoпълвa младата жена.

Финaлният кръг oт ceлeкциятa нa извecтния чуждeнeц

щe ce извърши чрeз риaлити прeдaвaнe

пo eднa oт япoнcкитe нaциoнaлни тeлeвизии. Крaйният cрoк зa кaндидaтcтвaнe в нaдпрeвaрaтa зa дaмa нa cърцeтo нa 44-гoдишния мъж приключи на 17 януaри.

Бoгaтcтвoтo нa Юcaку Мaeзaвa e нa cтoйнocт 3,6 млрд. дoлaрa. Тoй e coбcтвeник нa музикaлнa бизнec импeрия в рoдинaтa cи и фирмa зa eлeктрoннa търгoвия нa дрeхи. Минaлaтa гoдинa oтнoвo ce прoчу c eкcцeнтричeн кoнкурc, в рaмкитe нa кoйтo рaздaдe 1 млн. йeни нa 100 души. Лятoтo пък бe избрaн зa първия търгoвcки клиeнт, плaтил учacтиe в туриcтичecки пoлeт c кocмичecкия кoрaб Stаrship нa SpасеX дo Лунaтa прeз 2023 г. Бeзпрeцeдeнтнoтo cъбитиe щe бъдe увeкoвeчeнo c дoкумeнтaлeн филм.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Между САЩ и Родината: Трима българи създадоха вълшебна боя

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Искрен, Елена и Ясен. Снимки: Escreo

Събрали се в САЩ трима българи създадоха уникална боя, с която се превърнаха в пазарен лидер в Родината. Вълшебната субстанция може да превърне всяка стена в своеобразна бяла дъска, на която може да се рисува с маркер, а след това написаното да се изтрие.

Идеята е на Ясен Русев, Елена Николова и Искрен Митев, които заедно основават ESCREO. Днес тримата българи с основание могат да нарекат компанията си печеливш бизнес проект.

За пет години екипът на ESCREO постига изключителен успех – над 2000 клиенти в България и по света, над

50 000 квадрата боядисани с ESCREO

Продават активно в България, Румъния, Англия и Европа.

Тримата българи се срещат по време на предприемаческа програма в САЩ през лятото на 2013 г. В пространството, в което се провежда обучението, всички стени са изписани. Впечатлени от идеята, младите предприемачи решават да създадат свой продукт – покритие за стени и мебели, което позволява многократно писане и рисуване с маркер.

„Събрахме се като екип, а след това измислихме продукта. Пробвахме различни неща, които поради различна причина не се случиха. Успяхме да привлечем към екипа си и Манол Новаков, който има повече от 16 години професионален опит в производството на бои, и беше в такъв етап в живота си, когато искаше да прави иновативни продукти“, разказва Елена пред „Вдъхновените“ и vesti.bg

Манол разработва собствена

формула за покритие на водна основа

което позволява тониране в различни цветове и така създават вълшебната боя. След редица тестове екипът кандидатства за финансиране.

„Отначало от фонда за рисков капитал Eleven ни казаха няколко пъти „не“, но ние бяхме упорити и постоянни, не се предадохме, което е най-голямата ни сила като екип“, обясни още Елена.

Инвестицията в проекта възлиза на 121 000 евро, като 85 хил. от тях са от Eleven. За кратко време ESCREO удвоява продажбите си, оборудва собствена фабрика в Русе и затвърждава пазарните си позиции.

„Най-много се гордеем със своите клиенти, които са и наши партньори – едни от най-иновативните компании използват нашите продукти. Те продължават да се обръщат към нас, когато търсят продуктивни и креативни решения за своя модерен офис“, посочва Елена.

Тримата българи не губят ентусиазма си въпреки големия успех. Ако в началото ги вдъхновява откритието на нови неща, сега са амбицирани

да продължават със същия интерес

и любопитство. Целта им е да са на нивото, което клиентите им очакват от тях, и да направят така, че да могат да предоставят нужното на един модерен офис.

Ясен, Елена и Искрен са убедени, че всеки, който има предприемчив дух и иска да успее да реализира свой проект, на първо място трябва да се обгради с правилните хора. Те ще бъдат неговото семейство по време на трудностите и успехите. Другата тайна на тримата успели българи е, че човек никога не трябва да се предава, защото трудности винаги ще има, но истината е в постоянството.

 


Факти и цифри

 

Escreo е носител е на няколко награди, сред които „30 под 30“ на Forbes, „Стартъп на годината 2015“ (фондация ABLE) и „Млад мениджър 2016“ (фондация „Еврика“).

Компанията планира разширяване на онлайн дейността си чрез платформата на Amazon.

Планира да стъпи и на немския пазар, като привлече инвеститори и изгради клон на компанията в Германия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada