Открийте ни и в

Български истории

Теодора на чай с кралицата на Холандия (СНИМКИ)

Българката е артистичен директор на дуо, трио, квартет и камерен струнен оркестър

публикувано

на

БОРЯНА АНТИМОВА

„Приеми, че говоря от името на всички тези деца, които заминахме в чужбина – казва Теодора. – Аз съм един от „забравените“ млади музиканти на България. На 29 години съм и съм в Холандия, защото тук съм ценена и добре реализирана.“

Нищо ново под слънцето… В Холандия талантливата виолончелистка Теодора Недялкова е спонсорирана от фонд за подкрепа на даровити деца, а на 26 години става артистичен директор на камерен струнен оркестър, с проект, който печели финансиране от най-големия Национален фонд за подкрепа на изкуството. Създала е дуо, трио и квартет, няколко пъти е свирила за холандското кралско семейство…

Родената в Плевен Теди расте в семейство, в което няма нито един музикант, но с голям пиетет към музиката. Баба й често я води на гости при своя приятелка, преподавателка по пиано. Първите спомени на малката Теди са, че когато влизат в хола на тази дама, неудържимо нещо я тегли към пианото. Учителката я пробва на пианото, занимава я с музика и солфеж, но нищо сериозно. На изпита за I клас в музикалното училище показва добри знания по солфеж, но недостатъчна подготовка за пиано. От комисията констатират, че чува добре, и предлагат да я запишат със струнен инструмент в групата по виолончело. В началото й е много трудно. „Не го почувствах мое“, казва Теди. След около 3 години борба на учителката Пепа Николова да я мотивира, тя предлага родителите й да я запишат за участие в конкурса за млади музиканти в Провадия. След повече от година подготовка Теодора печели първата награда на конкурса.

Тогава при мен всичко се преобърна

Оттогава не съм се разделяла с челото и то е смисълът на живота ми“, вълнува се Теди.

След още няколко награди от конкурси тя се запалва още повече по челото. Посещава майсторски класове, участва в още конкурси и фестивали, солист е на Плевенска и Видинска филхармония и се докосва до изкуството на големия ни виолончелист проф. Стефан Попов. Два пъти получава диплома от министър Стефан Данаилов за принос към българската култура. На 17 години прави обиколка на висшите музикални училища в Европа и избира консерваторията „Принц Клаус“ в Грьонинген, Холандия. „Харесаха ми професорите, които преподават там, а за един челист е много важно учителят ти да се интересува от това, което искаш да постигнеш, и от начина, по който желаеш да се развиваш“, казва Теодора.

Тя пристига в Грьонинген през август 2009-та. „Беше ми интересно всичко и не изпитах културен шок, нито носталгия – споделя Теди. – Бях толкова ентусиазирана всичко да видя, че сън не ме ловеше.“ Няколко месеца е изцяло на издръжката на родителите си, които са щастливи, че дъщеря им има желание да се развива. В един момент си дава сметка, че не може повече да ги натоварва, и решава да си изкарва парите сама. Докато следва, свири на различни концерти в трио, квартет, но това не й е достатъчно. Започва работа в турски ресторант, където сервира, мие чинии и се научава да готви ястия от турската кухня. Вечер до късно е в ресторанта, сутрин рано е на лекции. „Не ми тежеше. Правех го с нагласата, че с изкараните пари ще си купя билети за концерт, нови струни за челото“, казва Теди.

Докато учи, започват все по-често да я канят на концерти. И

на един от тях се случва чудо

Чува я семейство Херман и Кора Лаберте-Худемакер. Тяхната частна фондация „Лаберте-Худемакер“ спонсорира млади музикални дарования предимно от славянски произход. Срещат се и условията, които й поставят, звучат приказно: от нея се иска само да свири, да посещава концерти и да участва във фестивали. Тя получава стипендия за цялостна издръжка, защото виждат в нея голям потенциал като музикант. Фондацията поема изцяло таксите й за следване и за майсторски класове, наема на квартирата. А също и прилична сума месечно, за да живее добре и да не мисли за нищо друго, освен за музиката си. Естествено, трябва да напусне ресторанта. „Бях напълно шокирана! Такива неща съм виждала само по филмите. Приказка“, спомня си Теди.

Но зад тази приказка стои изключително висок успех. Тя завършва две бакалавърски степени и магистратура с 10 – най-високата оценка. За което я канят да преподава чело в консерваторията, когато е само на 26 години. Назначена е и като продуцент на класическия отдел на консерваторията като признание за организационните, комуникативни и творчески качества, които е показала по време на учението си и в последващото си развитие.

Но когато среща Херман и Кора, приказката започва… Единствената й грижа е да посещава колкото е възможно повече концерти, да ходи по различни фестивали, да се явява на прослушвания. Пътува из цяла Европа, на турнета в Мексико, Китай. Спонсорите Херман и Кора се грижат за нея изцяло, докато не завършва магистратурата си през 2016 г.

През 2012 г. Теодора основава „Канто Квартет“, с който пътува из цяла Европа, Азия и Северна Америка и до днес. През 2014 г. основава „Кало Пиано трио“ – ансамбъл, също концертиращ и днес. През същата година е първият концерт на чело-пиано дуо, също основано от нея – „Недялкова/Ломинадзе“.

Но най-големият й успех е основаването на Kamerorkest van het Noorden („Северен Камерен оркестър“) през 2016-та, когато е

артистичен директор само на 26 години

Ансамбълът, състоящ се от 14 струнни, висококвалифицирани музиканти, специализира в създаването на мултидисциплинарни продукции с идеята класическата музика да се поднася на публиката по по-вълнуващ, интересен и предизвикателен начин. Проектът е спонсориран от Националния фонд на Холандия, който им отпуска 100 хиляди евро за национално турне из страната. „Представяш ли си, аз, една плевенчанка, създадох проект, който победи в цялата държава и убеди хората да инвестират в нас“, вълнува се Теодора. Казва, че е щастлива да е музикант с мисия – да облагородява хората с музика.

С всичките си формации обикаля света, лауреат е на много престижни награди. „За мен не е важно толкова, че съм артистичен директор, а да бъда на сцената с правилните хора, супер професионалисти, на които вярвам“, казва младата дама. С формациите си Теодора е свирила и в големи замъци и имения, и в изискани камерни концертни зали, и в огромни зали за 2000 души в Китай.

Няколко пъти е свирила и за холандското кралско семейство – два пъти за Беатрикс, а също и за сина й Вилем-Александър. Когато през 2013 г. Беатрикс се оттегля от престола, крал на Холандия става Вилем-Александър. Теодора е свирила пред него и съпругата му, кралица Максима.

Пред височайшата публика е свирила соло и с квартета. „Първия път се срещнах с Беатрикс през 2013 г., когато беше още кралица, участвах в концерт, посветен на годишнината на принц Клаус, нейния съпруг, чието име носи нашата консерватория в Грьонинген. След концерта бях поканена да пия чай с кралица Беатрикс. Беше нещо изключително. Седяхме двете, говорихме си за различни неща. Споменах й, че съм от България, за някои от инициативите, с които се занимавам. Тя е много светски човек. Разговорът ни беше кратък, но изключително в кралски стил, с всичките маниери

които сме виждали само по филмите

Струнният й квартет е свирил и при посещението на Вилем-Александър и съпругата му в Грьонинген през март 2013 г., когато е още принц. „Прекарахме няколко часа заедно. Но най-голямото ми запознаване отблизо с кралското семейство беше в техния собствен дворец в Амстердам през май тази година. Свирих соло пред Беатрикс по време на церемонията, на която моите спонсори Херман и Кора бяха наградени с кралското отличие „Сребърна сова“ за това, че подпомагат млади таланти. Те са вече на възраст, около 80-те, и през целия си живот са подпомагали млади таланти. А аз бях избрана сред всичките деца, на които са помогнали през тези 50-60 години, да свиря пред Беатрикс Холандска“, вълнува се Теди.

Концертът е във високата 30-метрова Народна зала за приеми в двореца. Там Теодора прекарва повече време с кралицата майка. Присъстват придворни дами и хора от правителството. „Посещавала съм много дворци, но за пръв път ми се случи да вляза в действащ дворец. Усещането беше неповторимо – цялата величествена архитектура, всичко е уникално голямо“, споделя дамата.

Днес Теодора е високоплатен музикант, живее в прекрасен апартамент почти в центъра на Грьонинген, обзавела го е по свой вкус и планира един ден да си има къща с градина.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Български истории

Българче – №1 в математическата лига на САЩ

Още две деца от България триумфираха на финала във Флорида.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Димана Праматарова, сн. Фондация „Димитър Бербатов“

13-годишно българско момиче впечатли света от Флорида, където преди дни се проведе Международният финал на Американската математическа лига. Димана Праматарова от Пловдив стана абсолютен шампион в надпреварата с впечатляващо постижение – тя успя да реши 80 задачи за по-малко от 10 минути.

Представянето на България във Флорида бе още по-бляскаво, защото второ и трето място отново са заети от български ученици – Сияна Павлова и Васил Стойков. Заради пандемията от коронавирус състезанието се провежда онлайн, но това не пречи на българските таланти да оставят конкуренцията назад в класирането и да спечелят първо място и в отборното класиране по държави.

Димана е шестокласничка в Образцова математическа гимназия „Акад. К. Попов“ в Пловдив.

Младата математичка се бори в четири изключително трудни кръга, а накрая й се налага да участва в допълнителен рунд за определянето на големия победител. Ученичката успява да реши сложна задача за 45 секунди и с лекота преборва деца от Индонезия и Казахстан.

Трите българчета се обучават в „Академия ХХI век“, а преподавателите им са във възхита от успеха им.

Цялото състезание продължава около четири часа, през които Димана била толкова напрегната, че дори

не хапнала залък хляб

и не пила вода, тъй като искала да е максимално концентрирана. Децата, класирани за този голям финал, са определени след предварителен национален кръг.

Догодина Дими и останалите призьори са поканени от самия Тим Сандърс да представят страната ни във Флорида.

Състезанието на Американската математическа лига стартира през 1976 г. с цел да се организира турнир между най-изявените ученици по математика в националните гимназии по целия свят. Прави се много сериозен подбор, преди да се стигне до финалния кръг, а победата е символ на престиж.

Състезанието добива популярност през годините и се провежда като международно състезание. Годишно ARML провежда повече от 400 състезания, в които участват повече от 30 000 ученици от САЩ, Филипините, Индонезия, Индия, Грузия, Хавай, Ботсвана, Намибия и др.

Състезателните теми изискват прилагане на стратегии за решаване на задачи и включват задачи от области като теория на числата, статистика, вероятности, комбинаторика, алгебра, геометрия и др

Димана е едно от талантливите

деца на фондацията на Димитър Бербатов

и печели всяко състезание, на която се явява. През 2019 година няма състезание, в което да е участвала и да не е спечелила призово място. Само за изминалата година става първа на ММО на Сингапурските и Азиатските училища (SASMO), квалификацията за Хонконгската ММО (HIKMO), квалификацията за Тайландската ММО (TIMO). Печели с максимален резултат за нейната възрастова група ОМТ „Румен Грозданов“, І НС по финансова математика. Единствена в Пловдивска област до V клас, в областния кръг на НС „Европейско кенгуру“ получава максималния резултат от 100 възможни точки. Заема първите места в XXVI Великденско НС, финалното състезание на клуб „Математически таланти 2019“, XXVIII НМТ „Черноризец Храбър“, XXVII НМТ „Иван Салабашев“, ОМТ „Димо Малешков“, XXVII Коледно НМС.

За поредна година Димана беше наградена с еднократна стипендия от Община Пловдив за постигнати високи резултати в областта на математиката.

Талантът й обаче не се изчерпва само с високите постижения в точната наука.

Тя обожава да прави миниатюрни скулптурки и цели сюжети от цветна полимерна глина. Умее да рисува прекрасни картини с различна техника. В свободното си време създава и уникални 3D макети от картон и пластелин. Обича да чете енциклопедии и да гледа филми за планетите и звездите. Кара ски, обича да плува, да играе футбол и народна топка.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

„Чудната градина“ в Добрич дава хляб и сбъдва мечти (ВИДЕО)

Научете повече за чудесата, които прави едно от първите социални предприятия в България.

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: Станислав Колев

Достоен живот – това осигурява едно от първите социални предприятия в България, намиращо се в сърцето на Добруджа. Създадено от фондация „Свети Николай Чудотворец“ и наречено „Чудната градина“, защото превръща един пуст терен в Добрич в китна градина с оранжерии за зеленчуци. Там млади хора с увреждания сами вдигнаха 4 оранжерии и днес вече изкарват прехраната си с произведеното.

„Чудната градина“ дава не само препитание на младежи, които трудно се интегрират в обществото, но и в условията на пандемия сбъдва мечти.

„Как да не сме чудни, след като наистина

чудесата следват едно след друго

още от първия ден на създаването на градината“, с усмивка казва Мария Методиева, председател на фондация „Свети Николай Чудотворец“.

„Чудната градина“ дава шанс на 22-ма младежи да живеят пълноценно. Те получават заплати и осигуровки и плащат данъци. Получават и още нещо – чувството за лично достойнство. Започват дейността си преди две години, когато отглеждат първите си цветя на покрива на сградата на Дирекцията за социално подпомагане. „Тогава беше много колоритно да се види как се отглеждат цветя на покрив и как се катерихме като маймуни, за да можем да ги отгледаме. Продадохме ги по пазарите и тогава спечелихме първите средства на социалното предприятие“, спомня си Мария Методиева.

Мария Методиева, председател на фондация „Свети Николай Чудотворец“.

 

С получените средства вдигат първата оранжерия. Днес вече са четири и един разсадник. В тях се отглеждат домати и краставици, а на открито – тиквички и зеле.

Пътят от идеята до реализацията на социалното предприятие е дълъг и труден. Минават години, докато Мария успее да види мечтите си осъществени.

„Всички хора, които работят в градината, са хора с увреждания. Ние направихме предприятието не просто като хоби и да имаме какво да правим, а просто за да намерим възможност именно на хората с интелектуални затруднения да работят“, разказва за начинанието си тя.

А чудесата там продължават. Стефан Иванов мечтае да стане видеооператор. С първата заплата сбъдва стара своя мечта.

Стефан Иванов мечтае да стане видеооператор.

Купува си камера, с която

поддържа свой YouTube канал

Здравка Атанасова пък обзавежда стаята си с първите си заплати. Сашка още с първите спечелени пари преди повече от година се сдобива с нов гардероб и телефон.

Здравка Атанасова обзавежда стаята си с първите си заплати.

Работата в оранжериите е денонощна. Сериозно изпитание се оказва извънредното положение заради COVID-19. „В градината няма почивен ден, камо ли извънредно положение, най-малко защото няма никакъв вариант зеленчуци да се отглеждат дистанционно и да не се пипнат с ръка“. Вратите на „Чудната градина“ се затварят, но работата продължава. С общи усилия всички залагат новата реколта. Но проблемите идват: оскъдните доходи на оранжериите спадат, тъй като продукцията се продава само на цени на едро. В началото няма средства за заплати и осигуровки, спомня си Мария.

Една от идеите за изход от трудната ситуация е за ваучери за гарантирани продажби. Осигуряват ги със средства, получени от Фонд „Обединени срещу COVID-19“.

Ваучери са раздадени на целия персонал

медицински и немедицински, както и на социалните работници, с които работят, и на всички семейства с член – човек с увреждане. Те получават ваучери на стойност 20 лева. „Знам, че 20 лева не е нищо, но решихме да помогнем на повече хора. Броят на раздадените ваучери е 500. Може би ефектът щеше да е по-голям, ако бяхме раздали по-големи суми, но пък тогава нямаше да можем да раздадем голям брой ваучери. Така гарантирано имаме и продажба на нашата продукция“, обяснява Мария.

Цялата продукция на „Чудната градина“ се реализира както на място, така и по фермерски пазари и след споразумения с малки магазини. Качеството е най-важно за производителите, категорична е Мария.

Ежедневието в „Чудната градина“ е трудно. Но оплаквания няма, има само усмивки, светлина в очите и нови планове.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Все по-малко българчета се раждат в САЩ и Канада (ВИДЕО)

Повече или по-малко българчета се раждат в САЩ и Канада – какво показват цифрите?

публикувано

на

Виж цялата статия

Колко български деца се раждат в чужбина? И колко тук – в Съединените щати и Канада. Отговорът на този въпрос е труден, а статистиката непълна. И все пак дава добра картина.

Блогърът Боян Юруков получи справка от българските власти за последните 30 години – т.е. от началото на прехода и масовата емиграция в чужбина. Числата ни показват дали българската общност от тази страна на Океана расте, подмладява се или старае.

Как да получите BG гражданство за роденото в САЩ дете - по пощата (ВИДЕО)

От 1990-а до 2019 година досега извън България са родени близо 300 хиляди деца. Според данните на Боян Юруков – още около 32 хиляди трябва да бъдат вписани – т.е. общо малко над 331 хиляди.

33% от тези деца са родени в Турция. Още 11% са родени в страни с предимно натурализирани българи като Молдова и Северна Македония

“Интересното за Турция е, че броят на децата с българско гражданство, родени там, расте относително постоянно до 2010-та, след което се стабилизира около 5000 на година”, казва Юруков- – Като общ брой следват Германия, Испания и Великобритания.”

Официално от TSA: До България с US паспорт и BG лична карта? Може!

183 460 са българчетата, родени в страни с български емигранти като Германия, Великобритания и САЩ.

За същия период в Съединените щати са родени малко над 14 279 деца, а в Канада – 3 569.

Според Юруков обаче 

данните за Северна Америка не дават пълната картина 

“През годините виждаме стабилен брой регистрации от САЩ, който обаче е подценен, тъй като административната тежест заради разстоянието и недостатъчното консулско обслужване прави много трудно за доста хора да вадят български паспорт, освен когато не е крайно наложително”, казва той.

Интересна е тенденцията по години – тя показва кога българската общност тук се е разраствала най-много и кога това започва да се забавя.

Последна информация: Как се пътува от САЩ до България

Веднага след промените новородените и регистрирани българчета тук се удвояват почти всяка година – от 19 през 1990 година, на 44 през следващата – 1991-ва. През 1996-а са вече 110, а през 1999-а – 243.

Тази тенденция се запазва през следващото десетилетие и достига пик през 2008 година – с 881родени и регистрирани деца. След което цифрите започват да падат – през 2017-а вече са регистрирани едва 601 българчета, през 2018-а – 419, а за миналата година – 116. 

Разбира се, има много българчета, родени в чужбина и особено в САЩ, които не са регистрирани, но тенденцията е ясна.

Данните са подобни и за Канада – 33 през 1990 г. и с пик през 2008-а, когато са регистрирани 247 българчета. След това започва и спадът – 112 през 2017-а, 68 през 2018-а и едва 19 българчета през миналата година.

Преди 2008-ма Испания и Гърция също са имали най-много такива деца, но след това намаляват сериозно. След 2010-та обаче се забелязва сериозен пик в Германия и Великобритания, отчита в анализа си Юруков.

Нещо важно, което блогърът уточнява за тези данни, е, че увеличението на родените в чужбина деца не означава, че повече българи напускат Родината. От други източници виждаме обръщане на тенденцията. “Пикът на българчетата, родени в няколко страни, се дължи на редица фактори. Основният е български студенти и емигрирали за работа преди над десетилетие, които вече имат стабилни доходи и са се решили да имат деца. Затова промяната в данните тук са по-скоро ехо от миграционни ефекти години по-рано”, казва Юруков.

Според него обаче малкото регистрирани деца се дължи на 

бюрократични пречки и тромава администрация 

Въпреки че по закон регистрирането на новородено в чужбина българче може да стане административно, от това са се възползвали много малко родители. 

Удължиха срока за издаване на REAL ID за вътрешни полети в САЩ

От събраната информация става ясно, че 4550 акта за раждане са били препратени от консулствата на МВнР между 2015-та и декември 2019-та. По същия начин са минали още 4102 акта за брак и 3247 – за смърт. Това е на фона на 79471 раждания, регистрирани в ГРАО за същия период. Следователно за 94.3% от българите зад граница им е било по-лесно да пътуват до България за акт на детето си, отколкото да го направят в близкото консулство. От това лесно може да предположим, че още доста не им се занимава с процедурата, когато детето ще получи по-лесно чуждо гражданство.

В Щатите има учудващо малко такива актове – едва 2.7% от всички регистрирани деца.

За тези 30 години, които проследяват данните, много от родените в чужбина българчета вече имат свои деца. Интересно е дали те са ги регистрирали като българчета. Данни за това обаче няма.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено