Открийте ни и в

КРИМИ

Теодор – бомбаджията от Чикаго, който постави ФБР на колене

„Извратен гений, който изпраща непроследими бомби и е един от най-гениалните математици“, пише за него Бюрото за разследвания

Боян Димитров

публикувано

на

Теодор Качински

„Как да заловиш извратен гений, който е перфектният анонимен убиец – създава бомби, които не могат да бъдат проследени, изпраща ги на случайни мишени, оставя подвеждащи следи, живее като отшелник в планините на Монтана и не споделя с никой за тайните си престъпления“. Това пише в свой доклад ФБР по случая за т.нар. Юнабомбър – бомбаджията от Чикаго.

Той е един от най-специалните в историята на Федералното бюро за разследване. Не само защото зад този псевдоним се крие един от най-търсените терористи в историята на Америка – Теодор Качински.

Терорист, чиято идентичност ФБР не може да разкрие цели 17 години и заради когото води едно от най-скъпите си разследвания.

 Кой е Юнабомбър?

Зад това име се крие роденият през 1942 г. в Чикаго Теодор Качински или Тед Качински. Един от най-умните американци, прекрачвали прага на университети като Харвард и Бъркли. Обявен за истински гений в областта на математиката.

„Никога не сме го възприемали като човек, като индивидуална личност. За нас винаги е бил ходещ мозък“, казват неговите съученици.

Как започва всичко?

Възпитаниците на Харвард, които са завършили престижното учебно заведение, често получават покана за среща на випуска. Там разказват за своите успехи и представяне на бъдещите си планове, често са поканени и настоящите студенти, които да намерят вдъхновение и да оформят своите бъдещи планове, пише chronicle.bg. През 2012 г. всеки член на випуска от 1962 г. е издирен от ръководството, за да получи своята покана. Някои възпитаници са открити в корпорации, чийто приход минава милиард долара, други са политици, трети се наслаждават на престижна кариера, но една покана тръгва в съвсем различна посока – затвора с максимална сигурност „ADX Florence“.

Място в тези затвори не се дава за банкови измами, то се гарантира за сериозни престъпления като тероризъм, а въпросният възпитаник носи името Тед Качински – или така наречения „Una Bomber“.

Много почитатели

Може да се открие наличието на почитатели и жестоки критици. Причината за тези крайности идва поради факта, че Тед е един от най-големите математически гении и съвършен терорист, чиято дейност поставя на колене ФБР.

Според семейството Тед е бил много лъчезарно бебе, но се разболява и е поставен под карантина за дълъг период от време. След това вече спира да показва особени емоции към света. Според направения тест за интелигентност младежът е с IQ от 167 – магическото число, което го определя като гений. Пропуска 6-и клас и продължава в гимназията. По-късно ще сподели, че за него това е повратен момент, не е имал приятели и често ставал обект на тормоз от по-големите си съученици.

Интелектът му се забелязва от съседи и приятели, някои са впечатлени от начина на мислене, други го наричат млад старец за начина, по който отказва да се социализира.

Малкият Качински изглежда така, сякаш не е от тази планета. Успехите в училище не носят особена радост. Успява да блести в областта на математиката и биологията, печели медали, няма конкуренция в клуба по шах. Наричат го „ходещ мозък“, ала не го разглеждат като човешко същество. Усвоява материала от програмата за напреднали и прескача 11 клас. Получава средно образование на 15 години, а през 1958 г. е приет в Харвард.

 


Дипломиран математик в Харвард, който не говори с никого

Някои от близките му приятели смятат, че е изпратен твърде рано в университета. Интелектът му се използва по предназначение, но за пореден път няма достатъчно приятели и близки. Мнозина си спомнят, че най-младият студент се прибира в стаята си след всяка лекция, преминавайки бързо покрай всички, без да обелва дума. През 1962 г. е дипломиран математик в Харвард. Подигравките и тормозът не са достатъчни, за да провокират човек към тероризъм, необходима е малко помощ от Хенри Мъри. Виртуозният психолог някога е писал анализ относно личността на Хитлер. Провеждал е редица експерименти, най-вече с хора, а основен интерес е търсене на точката на пречупване. Макар и да липсват официални данни, за Мъри се твърди, че е участвал в MK Ultra – незаконен експеримент на ЦРУ за контрол на съзнанието, нарушавайки всички възможни права на човека.

Мъри избира Харвард за тестова площадка от 1959 до 1962 г. Сред респондентите присъства и Тед Качински. Доскоро версиите за преживяното са различни, но в основата на всичко стои идеята, в която всеки трябва да напише есе на свободна тема и да го представи на професора. Без значение от качеството на съдържание, по време на теста всеки един ще бъде публично подигран и обиждан, при това от хора с опит за смачкването на човешкото его. През 1960 г. в експеримента влизат и наркотици с психотропен ефект, с чиято помощ нито един от участниците няма да бъде повече нормален.

 


Измъчват го 3 години, дрогират го и го подлагат на изпитания

В продължение на 3 години Качински ходи всяка седмица, за да прекара общо 200 часа в мъчения. Неговите реакции се записват с камера и след това се прожектират отново и отново. В този момент MK Ultra се провежда предимно в учебни заведения и сред великите американски математици има още едно име с подозрителна съдба. Легендарният професор Кевин Наш, който се разболява от шизофрения още в университета, учи по същото време, макар и той самият да не си спомня дали изобщо е бил част от подобни експерименти. Той е и единственият с подобна диагноза в семейството си.

Теодор Качински

През 1962 г. Качински е приет в университета в Мичиган, където ще изкара магистратура и докторантура по математика. Трагедията и униженията сякаш са забравени, ученият започва да получава похвали, блести в своята сфера, създава сложни анализи и дава много за света на геометрията. Някои от колегите му твърдят, че „умен“ не е достатъчен комплимент за тихия и видимо различен колега. За кратко време в съзнанието на Тед се ражда идеята да смени пола си, но в последствие се отказва. През 1967 г. печели наградата по математика „Майерс“ за най-добра дисертация на тема „Граници на функции“. Поради комплексната идея някои професори смятат, че в САЩ е имало само 10-12 души, които да разберат труда му. Същата година получава и позиция за асистент в Бъркли, където ще преподава геометрия и висша математика.

 


Крие се в Монтана, в къща без ток и вода

Студентите не го харесват особено. Качински води всичко стриктно от учебника, отказва да отговаря на въпроси и рядко отделя внимание на колегите си. Прекарва около 2 години и след това напуска. Професорите се изненадват доста от решението, което идва внезапно и неочаквано, но студентите са очаровани и ликуват. Дори успехите не могат да зарадват математика особено. Тед се връща у дома и през 1971 г. се изнася в малка хижа в Линкълн, Монтана. Там се надява да стане независим, живее без електричество и вода, работи на странни места, за да се издържа, а понякога често получава пари и от семейството си. При опита си да бъде далече от цивилизацията, ученият осъзнава, че все по-често има гости, които унищожават природата около него.

През 1975 г. успява да саботира няколко пъти индустриалците, които в този момент разчистват площ за строежи. Въпреки опитите да се отдели от науката, в свободното си време изучава усилено социология и политология. Любимите места на отшелника започват да се заличават. Малкият горски водопад, където Тед почива, е унищожен, за да се прокара път. Все повече хора започват да го тормозят в имота му, а това само повишава несподелената агресия. Между 1978-1995 г. отшелникът започва да произвежда бомби, всяка една е изключително сложна, но същевременно семпла за произвеждане. Неговите дяволски машини се изпращат по пощата – прецедент, който до този момент не се е случвал.


Запазената марка FC – няма следа, няма отпечатък

Повечето пакети носят името FC или Freedom Club. По пакетите няма отпечатъци, а ако се намерят такива, не съвпадат с тези на подателя. ФБР се намесва, когато един от колетите бомби се озовава на борда на самолет. Полет 444 от Чикаго до Вашингтон трябва да се взриви, но за щастие механизмът не сработва. Не е ясно в колко от случаите ФБР се изправя срещу гений терорист, но Качински претендира точно за такава титла. Първоначално оставя различни подвеждащи следи и бележки в бомбите си. Поставя инициалите на измислени хора и често слага марки на различни личности, когато изпраща своите пратки. Получателите са професори в университети, несъществуващи адреси, които ще изискват употребата на въздушна поща.

Теодор Качински

През 1995 г. Тед Качински изпраща есе с 35 000 думи на тема „Индустриалното общество и неговото бъдеще“ и настоява да се публикува в някои от големите вестници. Ако това изискване бъде изпълнено, авторът обещавал да спре да изпраща бомби по пощата. ФБР отказва публикация, но някои издания са готови да приемат исканията. Боб Гучоне – собственикът на Penthouse – заявява, че е готов да публикува научния труд, но Качински заявява, че въпросното издание не е толкова престижно.

Теодор Качински

На 19 септември 1995 г. Washington Post публикува научния труд. Макар и съдържанието да осъжда многократно индустриалната революция, някои от критиците го смятат за гениален труд, при това написан от напълно нормален човек. Други се движат по тънката граница между лудост и гений. The New Yorker заявява, че „ако това е работа на луд, тогава почеркът на политически философи не може да се смята за особено разумен“.


150 души участват в залавянето му

За залавянето на математическия гений са необходими около 150 души. През 1980 г. психолозите започват да работят върху профил на извършителя и заявяват, че най-вероятно става въпрос за човек със сериозно интелектуално ниво, най-вероятно с висше образование в определена сфера. През 1983 г. този профил се отхвърля. Агентите го заменят с потенциален авиомеханик. За главата на Тед се предлага сумата от 1 милион долара. Преди публикуването на въпросния научен труд, съпругата на Дейвид Качински – братът на Тед – многократно изказва съмнения около майстора на бомби.

Теодор Качински

Една седмица след излизането на текста Дейвид търси стари материали на Тед, в които отново е протестирал срещу неправилната експлоатация на технологията. Архивните текстове датирали от 1970-1971 г. През 1996 г. Дейвид Качински наема частен детектив, който трябва да установи дали има връзка между публикувания текст във вестника и старите писма на брат му. Според бившия служител на ФБР Клинтър Р. Ван Зандт, прилики между двата текста се забелязват и според него шансът е около 60%.

По-късно други негови колеги заявяват, че е дори по-висок. Есето на Тед Качински от 1971 г. е изпратено от Моли Филн до ФБР. Джейм Р. Фитцджералд прави анализ и забелязва идентична употреба на изрази и поговорки, които все по-рядко се използват в литературния свят.

Математическият гений е предаден от родния си брат, ФБР се появява в хижата и го задържа, а през април 1996 г. са повдигнати 10 обвинения, сред които и три убийства.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

КРИМИ

Петима пощальони са обвинени за кражба на кредитни карти от пратките в Илинойс

Те препродавали откраднатите карти на трети лица

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Петима бивши пощальони от пощенската служба на САЩ (USPS) бяха сред 11 души, обвинени в четвъртък по обвинения, че са откраднали кредитни карти.

Престъпната схема продължила да действа 18 месеца и включвала пощальони, които крадат кредитни карти и други финансови инструменти от пощата, за да ги продадат за пари или други вещи, съобщи прокуратурата в Northern District на Илинойс.

Двама от обвиняемите дори са се сдобили със социалноосигурителни номера на хората и дати на раждане, позволявайки им да активират откраднатите кредитни карти и да ги използват в магазини, включително Best Buy, Fry’s Electronics, Walmart и Meijer, съобщиха от обвинението.

Три жени от Чикаго – Ребека Окунорен на 28 години, Моник Лав на 29 години и Доминик Сайкс на 28 години, са сред бившите пощальони, обвинени в заговор за кражба на поща и извършване на измами с неоторизиран достъп. Другите двама са 32-годишната Джесика Джеферсън от Броудвю и 34-годишната Мийеша Уийвър от Колидж парк, Джорджия.

Още шестима жители на района на Чикаго също бяха обвинени в заговора за кражба на поща: Дейви Хинес, Били Харис, Терънс Скейлс,  Стефан Джонсън, Лорийл Рос и Британи Шепърд.

Хинес, Харис, Джонсън и Рос ще отговарят и за неоторизиран достъп и измама, и утежнена кражба на самоличност, казаха от прокуратурата.

„Тези арести представляват нашия ангажимент да работим с нашите правоприлагащи партньори, за да поддържаме почтеността и доверието в американската поща“, каза Андре Мартин, специален агент на териториалния офис на Пощенската служба на САЩ.

„По-голямата част от пощенските служители са трудолюбиви държавни служители, посветени на доставянето на пощата до правилното местоназначение. Няколко от обвиняемите са арестувани в четвъртък и вече са започнали да се явяват в съда, казаха прокурорите. Федералното разследване, наречено „Операция наложен платеж“, вече доведе до обвинения срещу други пет души, включително четирима бивши служители на USPS, миналото лято.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Бежанци твърдят: Български граничари ни набиха, обраха и върнаха обратно в Турция

Те очаквали, че ще ги арестуват и настанят в лагер, вместо това им прибрали всички ценности

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Kemal Özdemir/yenisafak.com

12 бежанци от Афганистан твърдят, че български граничари са ги набили, обрали и са ги върнали обратно в Турция.

Това казват чужденците, които са били задържани в северозападна Турция близо до село Сукрупаша, което граничи с България.

Сайтът yenisafak.com се позовава на анонимен източник от турските гранични власти.

Канада ще плаща 3-дневната карантина в хотел на новопристигнали бежанци

При ареста си бежанците казали, че опитали да влязат в България, но били хванати от наши граничари. Успокоили се, тъй като очаквали да ги откарат в бежански лагер. Вместо това служителите на „Гранична полиция“ ги пребили, обрали и изгонили обратно в Турция, където колегите им ги арестували.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

5-годишно се нагълта със сода каустик в село Стражец

То е в тежко състояние в интензивно отделение

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Петгодишно дете от село Стражец е прието в Спешна помощ – Разград след погълнато неустановено количество сода каустик (натриева основа).

Сигналът за инцидента е получен на тел.112 около 14:50 ч. на 26 февруари, съобщи „Фокус“.

След оказаната първоначална медицинска грижа, момиченцето е пренасочено към Интензивното детско отделение на болница „Св.Марина“ – Варна с временна опасност за живота.

Съдят дядото на 9-годишното дете от Добрич, отровено с фосфин

Започнато е досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда. Законът предвижда лишаване от свобода до шест години за престъплението.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Европейската агенция по лекарствата препоръча ваксината на Pfizer

Договорена е цена 15.50 евро за доза от медикамента

Затвори