Открийте ни и в

Хай-тек

Технологичните възходи и падения

Илон Мъск не излезе от скандалите, а Марк Зукърбърг игра ролята на непослушен ученик пред строги конгресмени
bgvoice

публикувано

на

Илон Мъск сред димища от марихуана – наблюдателите нямат обяснение нарочно или неволно е поведението му

„Някой трябва да забрани достъпа на този човек до туитър” – със сигурност това е била мисълта на не един и двама служители на производителя на електромобили „Тесла“ през изтеклата година. Причината – неконтролируемото поведение на главния изпълнителен директор на компанията в микроблогинг платформата. Истинският скандал дойде през август, когато Илон Мъск обяви в профила си, че има намерението да направи „Тесла“ отново частна компания и дори разполага с необходимия за това капитал.

Думите му шокираха инвеститорите, а борсовият регулатор – Комисията по ценните книжа и борсите, го обвини в подвеждане за финансовата готовност на компанията да излезе от пазара. В крайна сметка предприемачът се раздели със сумата от 20 млн. долара под формата на глоба и с поста си на председател на „Тесла“.

Като лош ученик, изправен пред строги учители: Марк Зукърбърг отговаря на въпроси на конгресмени

Наказанието обаче не изплаши Мъск, а напротив – направи го още по-жлъчен в коментарите си в туитър, където на няколко пъти нападна регулатора след решението за глобата. Ситуацията тъкмо се беше успокоила, когато лидерът на „Тесла“ отново скандализира инвеститорите. Той беше заснет как пуши марихуана и употребява алкохол по време на интервю. Гневът от действията му беше толкова голям, че директно потопи с 8% стойността на книжата на компанията.

Изборите за президент на САЩ от 2016 г. вече изглеждат толкова далечни, но последиците от случилото се около тях за фейсбук сякаш нямат край. Руската намеса в изборите през платформите на социалната мрежа, включително масираната кампания в инстаграм, доведоха до нови съмнения относно истинността на фактите, споделяни от Марк Зукърбърг и колегите му.

Самият Зукърбърг се изправи пред Конгреса на САЩ, за да дава обяснения за опазването на личните данни на потребителите и политическото вмешателство в социалната мрежа, но сериозни последици от това така и не видяхме. Ударите сякаш се пренесоха по-сериозно върху главния оперативен директор на „Фейсбук“ Шерил Сандбърг. Някога издиганата на пиедестал Сандбърг днес е остро критикувана за бавните си реакции и липсата на адекватен отговор към идващите една след друга кризи на „Фейсбук“.

Шерил Сандбърг и сама не знае защо реакциите й на кризите във „Фейсбук“ са така бавни и ненавременни

Вече не липсват и призиви за промени в мениджмънта на компанията. 31 неправителствени организации вече поискаха Марк Зукърбърг да се оттегли от поста си на председател, но той сякаш няма такива намерения. Очевидно той е доволен както от собствената си работа, така и от тази на Сандбърг, защото в интервю заяви, че планира да работи с нея още дълги години. Предстои да видим дали Facebook ще стане по-активна както в кризисния пиар, така и в реалното вземане на решения на купищата проблеми, които заливат организацията.

Китайската „Хуавей текнолъджис“ продължава да представя успешни мобилни устройства и е вторият по големина производител на смартфони в света, но въпреки това през втората половина на годината се сблъска със сериозни насрещни ветрове. Редица правителства обявиха официално, че не искат да използват нейното телекомуникационно оборудване заради опасност от китайски шпионаж. Компанията, разбира се, отрича да има каквито и да било тесни връзки с Пекин. САЩ блокира възможностите на „Хуавей“ да прави сериозен бизнес в страната, а обвиненията от страна на администрацията на Тръмп не стихват. Вълната от страх сякаш се пренесе и в други държави. Япония е близо до въвеждането на забрана за ползване на оборудването на „Хуавей“ за изграждането на 5G мрежа. Междувременно компанията беше споходена от още неволи. Главният й финансов директор Мън Уанджоу, която е дъщеря на основателя на „Хуавей“, беше арестувана в Канада по искане на Съединените щати. Тя е обвинена в подвеждане на редица големи банки, поради което те вероятно са нарушили санкциите на САЩ срещу Иран. Случаят все още е в развитие, но ударът по репутацията на „Хуавей“ не е никак малък.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Хай-тек

Отгледаха зеленчуци без почва и вода

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Какво му трябва на един зеленчук, за да порасне? Не, не са почва и вода. Или поне не за чешки учени, които са намерили ефективен начин за отглеждане на зеленчуци във въздуха, без почва и с много ограничено количество вода.

Проектът се нарича „Марсонавт“ и е част от подготовката на учените човечеството да завладее Марс.

Досега учените от Прага са отгледали по този начин маруля, рапица, мента и босилек. Според д-р Ян Лукачевич от Университета по науки за живота и неговия екип „вкусът им е превъзходен, защото се отглеждат в напълно контролирани условия с необходимата доза светлина и минерали“. Миналата седмица те опитаха плодовете от първата си реколта.

Основното предимство на този метод на развитие е, че се използва 95% по-малко вода, отколкото при отглеждането на конвенционални растения, и че се използва различна

повърхностна площ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Нов смартфон от Samsung – сгъваем като „мида“ (ВИДЕО)

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Samsung Electronics Co Ltd показа нов дизайн за смартфон, с който демонстрира преднината си при сгъваемите устройства.

През септември компанията пусна първия си сгъваем модел, а сега такъв, който се сгъва във формата на квадрат (а също и „мидена черупка“).

Южнокорейският технологичен гигант показа видео с новата концепция на конференцията Samsung Developer 2019 в САЩ. Във видеото смартфонът се трансформира от флип телефон, който се отваря вертикално, към такъв, който се затваря хоризонтално.

Най-големият производител на смартфони в света напредва с пускането на 5G телефони и сгъваеми телефони с цена от 2000 долара (като проблемния модел Galaxy Fold, който се сгъва като книга), докато се бори с конкурентите Apple Inc и Huawei Technologies Co Ltd на все по-наситения пазар.

Новият дизайн позволява на устройството да се сгъва наполовина хоризонтално.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

VR технологиите в борбата с климатичните промени

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Anja, Pixabay

Пожари със застрашителни размери, унищожителни урагани, температурни аномалии, топящи се ледници – това е само малка част от причините и проявленията на глобалните климатични промени. Могат ли технологиите за виртуална и добавена реалност да окажат влияние върху начина, по който гледаме на света? Според учените отговорът на този въпрос е утвърдителен. Но дали тези процеси са обратими или е твърде късно да повлияем на природата?

Глобалното затопляне е един от най-наболелите проблеми на съвремието, чието разрешение или поне овладяване е постоянен обект на внимание от страна на медии, активисти и цели държави. Но макар темата да е до болка позната, не всеки си дава сметка какви са нейните размери и значимост за цялото човечество, а разковничето на всеки проблем се крие именно в нивото на информираност.
Тук идва ролята на VR (virtual reality).

sn. Jan Vašek, Pixabay

Технологиите за виртуална реалност пренасят потребителя в един компютърно създаден свят, който може да се доближава максимално близко до реалността. Освен чрез картина и звук потребителят се потапя в този виртуален свят и чрез действия. Различните приложения позволяват различна степен на интеракция с измислената реалност, като по този начин правят преживяването още по-реално и осезаемо. Редица изследвания сочат, че мозъкът възприема до голяма степен тази среда като истинска, което дава възможност за широко приложение на технологията.

Към момента VR намира най-голямо приложение в сферата на забавлението, изкуството и игрите. Компании като Playstation, Sega и PokerStars залагат на виртуалната реалност, за да предложат по-добро преживяване на своите потребители.

Технологията се използва широко и в образователната сфера, за обучения и различни видове тренировки, тъй като дава възможност на обучващия се да се доближи в максимална степен до реалната ситуация, за която трябва да бъде подготвен. Именно с тази цел учени и психолози от университета Станфорд създават специална виртуална лаборатория за човешко взаимодействие (Virtual Human Interaction Lab). Когнитивният психолог и един от основателите на лабораторията Джеръми Бейлънсън споделя, че с колегите му дълго са обсъждали по какъв начин да приложат технологията в обучението.

Те откриват, че използването на VR повишава знанията и емпатията на участниците. „Тези, които изследваха виртуалното пространство, формираха по-дълбоки когнитивни връзки със съдържанието на науката“.
Учените решават да приложат изследванията си, за да повишават нивото на информираност относно един от най-наболелите проблеми на съвремието. Те разработват VR симулация, която пресъздава застрашителните резултати от климатичните промени. Докато сухата статистика и научната терминология трудно могат да накарат човек да осъзнае мащабите на проблема, нагледната картина от бъдещето прави именно това.
Симулацията, която носи името Stanford Ocean Acidification Experience, се развива в подводния свят и показва нагледно последствията от нарастващата киселинност в световния океан. Тя е следствие от огромните емисии въглероден двуокис, които затоплят прекомерно атмосферата, променят трайно климата и част от които се наслагват именно във водата, намалявайки нейното pH. Въпреки сериозността на проблема и добре подкрепените изследвания, хората не са достатъчно информирани за него, защото това явление получава далеч по-малко обществен отзвук и внимание в сравнение с други последици от климатичните промени.

сн. Fellbach, Pixabay

Първо, симулацията излага участниците на вредните изпарения на въглеродния диоксид, излизащ от колите в натоварен трафик. След това те се озовават в морето, където стават свидетели на това как коралите губят своята жизненост и страдат от киселинността на водата. През това време разказвачите – включително професори от Станфорд – обясняват какво се случва с морските обитатели. Способността на коралите, мидите, стридите и много други морски видове да изграждат своите черупки и скелети от калциев карбонат намалява значително поради повишаването на киселинността, която води до корозия. „Без тези видове, цялата хранителна мрежа може да се срине.“

Изводът от експеримента е, че участниците възприемат и разбират много по-ясно мащабите на проблема, след като се сблъскат нагледно с неговите последици. Те споделят, че симулацията е изключително реалистична и въздействаща.

Резултатите от проведените впоследствие тестове върху участниците в симулацията също показват красноречиво, че те са възприели и запомнили значително по-голямо количество информация относно проблема в сравнение с традиционните методи на обучение. След като комбинирането на VR с фактите, свързани с изменението на климата, може да помогне за повишаване на „климатичната грамотност“, това очевидно е ценен алтернативен инструмент, който превъзхожда традиционните подходи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada