Открийте ни и в

Интересно

Те бяха сред най-богатите, но загубиха всичко

публикувано

на

Фамилията Вандербилт

Фамилията Клуге

Те бяха богати, имаха планове, инвестираха смело и чертаеха бляскаво бъдеще за поколения свои наследници напред. Но заради лош късмет, неопитност или ненаучени уроци загубиха всичко. Най-богатите фамилии в САЩ трупат богатството си в началото на ХIХ век, когато е едновременно трудно, но и лесно заради ентусиазма на времето.  Семейство Рокфелер забогатява, след като Джон Д. Рокфелер намира петрол, а Леви Щраус става богат, след като създава джинсите като работни панталони в дните на Златната треска.

Няколко поколения по-късно обаче някои от най-големите семейни богатства се изпаряват заради игрите на съдбата.

Обикновените хора може и да нямат милиони за губене, но въпреки това могат да се поучат от грешките на тези някога заможни фамилии, пише Yahoo Finance.

Ето как пет от най-богатите фамилии в САЩ изгубиха своето състояние:

Фамилията Вандербилт

Имението Вандербилт на 5-о авеню в Ню Йорк

Фамилията Вандербилт някога е била най-богатата в САЩ, но в рамките на няколко поколения успява да изхарчи огромни средства за скъпи луксозни придобивки като класически предмети на изкуството, огромни имения и хазарт.

Водещият от CNN Андерсън Купър е шесто поколение представител на фамилията и син на Глория Вандербилт, която почина наскоро. Той казва, че майка му му казала отрано, че “няма попечителски фонд”.

Днес някогашното богатство на семейството продължава да живее чрез множеството й дарения на американски институции и чрез университета „Вандербилт“ в Нешвил, Тенеси.  Изводът е ясен – независимо колко пари има, човек трябва да контролира разходите си, да бюджетира и да инвестира мъдро.

Фамилията Клуге

Джон Уърнър Клуге е телевизионен магнат, който оглавява класацията на най-богатите американци на Forbes през 1987 г., след като продава телевизионните канали на своята компания Metromedia за 4 млрд. долара.

Сега тези канали са собственост на 21st Century Fox и са в основата на телевизионната мрежа Fox такава, каквато хората я познават днес.

За съжаление семейното богатство е разделено и в крайна сметка прахосано, когато семейство Клуге се развежда. Бившата съпруга на Клуге – Патриша, сключва споразумение, според което получава по 1 млн. долара на година, както и имението с площ от 200 акра, където двамата живеели.

Заради неправилната си преценка да инвестира всичките си пари в лозя и производство на вино тя натрупва сериозни задължения и имението й е поставено под запрещение.

Лозята, винарната и земята бяха купени през 2012 г. на безценица от Доналд Тръмп, който впоследствие придоби и имението.

Фамилията Хартфорд

Това семейно богатство е натрупано от Джордж Хънтингтън Хартфорд, който превръща компанията си Great Atlantic & Pacific Tea Co. (A & P) от малка верига магазини за чай и кафе в първата верига хранителни магазини в САЩ.

От Wall Street Journal преди време описват A & P като Walmart преди Walmart, като до 1965 г. това е най-голямата компания за търговия на дребно в САЩ.

Когато Хънтингтън Хартфорд обаче наследява семейното богатство и доходи в размер на 1.5 млн. долара годишно, той прахосва по-голяма част от него чрез неуспешни бизнес начинания и разточителен начин на живот.

След като е развивала дейност в продължение на 156 години, A & P затваря и последния си магазин през 2015 г. Хартфорд фалира и изживява последните години от живота си в скромен дом на Бахамските острови.

Фамилията Пулицър

Известната награда Пулицър е създадена от Колумбийския университет с пари, дарени от патриарха на тази фамилия Джоузеф Пулицър. Той е имигрант от Унгария, който изгражда издателската си империя от нулата.

Внукът на Джоузеф – Питър Пулицър, е първият, който повежда семейното богатство към небитието. Неговата ферма за цитрусови плодове във Флорида е под заплаха от запрещение, след като болест съсипва дръвчетата.

Въпреки че  според документите от бракоразводното му дело състоянието на Питър Пулицър възлиза на 25 млн. долара, в крайна сметка се налага мъжът на неговата бивша съпруга да го спасява, като взема нов ипотечен заем, използвайки фермата като обезпечение.

Фамилията Стро

Германският имигрант Бернхард Стро идва в САЩ през 1850 г. със 150 долара и рецепта за бира в джоба си. Когато е едва на 28 години, Стро създава своята пивоварна в Детройт.

До 1865 г. той вече е разширил бизнеса си значително и е преименувал компанията си на Lion’s Head Brewery.

Синовете на Стро продължават да разрастват бизнеса и до 80-те години на миналия век пивоварната вече е третата най-голяма в САЩ, а семейното богатство достига 700 млн. долара. За съжаление компанията използва дълг, за да разширява дейността си, а конкуренцията от страна на американски марки като Coors в крайна сметка я убива.

Въпреки че Стро се опитва да създаде нови продукти като специални и безалкохолни видове бира и опитва да разшири дейността и извън САЩ, компанията в крайна сметка е придобита от по-голяма марка.

 

Реклама

Интересно

ГАЛЕРИЯ: Chicago Air and Water Show 2019

публикувано

на

от

Продължете по-нататък

Интересно

Българка издала на ФБР легендарния банков обирджия Джон Дилинджър

публикувано

на

Джон Дилинджър – прочутият гангстер и обирджия на банки в края на 20-те и началото на 30-те години на миналия век, успява да задигне 160 хил. долара с най-малко 60 удара. Бил считан за съвременния Робин Худ, тъй като много хора ненавиждали банките, защото те иззели спестяванията им заради Голямата депресия.

Дилинджър разиграва ФБР и охраната в няколко затвора

от които бяга, изплъзва се многократно на властите, въпреки че е обявяван за враг № 1 на държавата и че е търсен под дърво и камък от голям контингент от агенти. И е щял да продължи с обирите, ако не беше българката Анна Иванова Акълиева – жената в червено. Тя помага на ФБР да устрои засада на Дилинджър пред театър „Биограф“ в Чикаго през юли 1934 г. и дори е с него във фаталния ден, за да даде знак с бяла кърпичка, която „изпуска“ на земята, щом Дилинджър излиза с нея, и още една жена от театъра. Тогава агентите застрелват обирджията и той умира.

Жената с червената рокля е позната повече като Анна Сейдж, а преди да имигрира в Щатите – с фамилията Кумпанаж (Cumpănaș) и е смятана за румънка. Истинското й име обаче е Анна Иванова Акълиева. Родена е в село в Добричко, район, тогава управляван от Австро-Унгарската империя и впоследствие предаден на Румъния по силата на Ньойския договор от 1919 г.

Майката на Анна умира при раждането й. Баща й Иван я отглежда с помощта на майката на жена си. Той не бил от Добруджа. Оттам е съпругата му. Иван учил в Одеса и бил приятел с Алеко Константинов, с когото се наричали „Земльо”.

Когато Анна била на три-четири години, румънският съдружник на баща й го измамил. От този момент българинът намразил всичко румънско. Когато Добрич по силата на договорите заради военните загуби преминал в румънска територия, разпродал всичко и отсякъл: „Дъщеря ми да се казва Анна Акълеску?! Никога!” Заедно с Анна той заминава за Варна,

качва се на първия параход и идва в Америка

Установява се в Чикаго. Трябвало да „поамериканчи“ и името си. Превел на английски „акъл“ като ум с думата „сейдж”, и станал Ван Сейдж, а дъщеря му – Анна Сейдж.

Скоро Ван Сейдж се наложил като един от най-добрите строителни предприемачи в Чикаго. Построил цял квартал фамилни къщи и пансион за наематели. Но заболял от рак. И за да лекува баща си, Анна разпродала къщите. Затънала в заеми. Което не успяла да продаде, взели го банките. Баща й починал. Останал й само пансионът.

Анна явно била принудена да се изхранва с каквото може и от пансиона създала публичен дом под прикритието на обикновен бар. На 20 юли 1934 г. тя влиза в Бюрото на ФБР в Чикаго, носейки червена шапчица. „Аз съм Анна Сейдж и съм собственичка на пансиона на „Гладис крос Авеню” – на две пресечки оттук“, обяснила Анна. „Вдруги ден имам среща с Джон Дилиджър. Ще ходим на кино в „Биограф”. Ще гледаме „Манхатънска мелодрама”. Ще има още една жена. Аз ще ви покажа Дилинджър“ казала още тя.

Анна поискала от ФБР обявената за главата на Дилинджър награда от 10 хиляди долара и ескорт до пристанището в Ню Йорк, откъдето да замине за Европа. В стаята бил и шефът на ФБР Мелвил Първис, който от години гонел Дилинджър. Анна била заплашена от депортация заради незаконния бордей и с предложената сделка се надявала да се предпази.

Джон Джилинджър

Джон Дилинджър всъщност от малък се забърквал в неприятности и най-накрая стигнал до това да е най-големият престъпник на САЩ. Роден е на 22 юни 1903 г. в Индианополис в семейството на бакалин. Майка му умира, преди да навърши четири години, и той остава под грижите на баща си, който макар и силно религиозен не успява да удържи поривите на сина си към пакостите.

В детството си Джон крадял кокошки, биел се, тормозил съучениците си и дори успял да върже къщата на един фермер за товарния влак. През 1920 г. бащата мести семейството в Муурсвил, Индиана, за да избягат лошото влияние на големия град, но и това не помага. Поведението на момчето не се променя. След седми клас Джон прекратява обучението си, за да работи в металургичен цех в Индианаполис. През 1922-ра е арестуван за кражба на кола, но никой не предявява обвинения. По-късно е изключен и от военноморския флот заради лоша дисциплина. Все пак младият Дилинджър прави опит да започне нов живот и се жени през 1924 г. за Берил Ховиъс, с която обаче се развежда след 5 години.

През 1929 г. Дилинджър, все още женен, се свързва с Ед Сингълтън, с който извършва

първия си въоръжен грабеж

Двамата ограбват магазин и задигат 50 долара, равняващи се на сегашните 700. На другия ден са разпознати. Дилинджър по съвет на баща си се признава за виновен. Но баща му бил измамен в сделката с прокуратурата и Джон отива в затвора за 10 години.

Изтърпява присъдата си в щатския затвор на Индиана в Мичиган сити. При прегледа при постъпване се оказва, че е болен от гонорея. Лечението, на което е подложен, е изключително болезнено. Заради всичко това Джон обещава, че като излезе, ще бъде най-гадното копеле. Запознава се и с бъдещите си партньори в големите обири.

Дилинджър е освободен на 10 май 1933 г. и веднага се заема с реализацията на плановете си. На 22 септември обира първата си банка в Блъфтън, Охайо. През следващите месеци той и бандата му удрят повече от дузина банки, събирайки по неофициални данни над 300 000 долара. Следващото арестуване на Дилинджър е през 1933 година. Организира невероятно по дързост бягство, което десетилетия се изучава в полицейските академии. Успява да изработи дървен пистолет в работилницата на затвора и с него принуждава охраната да му отвори вратата на килията, а след това открадва новата кола на градския шериф. Заживява в Чикаго. ФБР почти стига до него и го ранява в преследване, но Дилинджър се измъква. По-късно Дилинджър организира и бягство от затвора на колегите си Бони Паркър и Клайд Белоу, което също е считано за невероятно изобретателно.

Когато Анна се запознава с Джон, той

вече носел прякора Убиеца

Но тя се влюбва в него до полуда, обича го истински и го укрива често в бордея си. Тя явно знае за истинската му същност, но не издържа, когато Дилинджър я зарязва заради по-младата Поли Хамилтън и на всичкото отгоре я моли да благослови новата му връзка. Анна решава да му отмъсти и затова отива при федералните. Във фаталния за Дилинджър 22 юли 1934 г. тя изпълнява плана с пускането на кърпичката. Другата жена с нея и Дилинджър била новата му любовница Поли. След като пуска кърпичката, Анна изостава назад, за да даде възможност на ФБР да приключат с обирджията. Отначало те били стъписани, защото мъжът с двете жени не приличал на известния гангстер, но стреляли, понеже Анна дала уговорения знак.

Поли Хамилтън

Анна така и не получава всички пари от наградата от 10 хиляди. На 6 октомври 1935 г. съдът я признава за виновна по предишното обвинение за „неморално поведение” и през април следващата година тя е депортирана. Преди да й предостави ескорта, който да я придружи до нюйоркското пристанище, шефът на ФБР Едгар Хувър пита: „Вие сте румънка, нали?” На което тя отговаря: „Доколкото може да се каже…” Дипломатичността на отговора й

остава загадка

 В крайна сметка Анна е депортирана в Тимишоара, Румъния. Според някои източници там тя дълго време държи нощен клуб и възнамерява да опише „истинската история” за ликвидирането на Дилинджър. Но през април 1947 година я намират мъртва край един път. Причината за смъртта й остава пълна загадка.

Тялото на легендарния Дилинджър ще бъде ексхумирано през септември. Това може да даде отговор на конспиративните теории, че ФБР са застреляли друг мъж.

 

Продължете по-нататък

Интересно

Американският актьор Майкъл Медсън отива в затвора за 4 години

публикувано

на

от

Популярният холивудски актьор Майкъл Медсън беше осъден на 4 дни затвор за това, че предизвика пътен инцидент при шофиране в нетрезво състояние, съобщава Контактмюзик.

61-годишният холивудски герой беше арестуван през месец март, след като блъсна своя всъдеход в стълб в Малибу. При направения му алкохолен тест той се оказа положителен.

Адвокатът на актьора изтъкна тогава, че подзащитният му е попаднал под вторичното въздействие на лекарства, изписани му по рецепта. По думите му въздействието на тези медикаменти било по-добро преди лягане, но Медсън избързал с вземането им.

Актьорът не оспори присъдата, която също предвижда пробация за 5-годишен срок и полагането на общественополезен труд в болнична морга.

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама