Открийте ни и в

България

Те ли ще са кандидати – Фандъкова, Манолова, Лалов и други

Номинации за София все още няма, но някои от кандидатите изглеждат все по-вероятни

публикувано

на

София (12 август 2019) Столичният кмет Йорданка Фандъкова испектира ремонта на ул. Каменоделска. Предвижда се до 15 септември движението по улицата да бъде пуснато. Пресфото - БТА снимка: Христо Касабов (ВШ)

С наближаването на датата на местните избори в България 25 октомври все повече имена започват да излизат като евентуални кандидати за кмет на София. Дали те ще бъдат действителните претенденти за столичен градоначалник обаче ще стане ясно най-късно в средата на септември, малко преди старта на предизборната кампания.

Една от големите въпросителни в София е дали омбудсманът Мая Манолова ще се включи в състезанието. До момента тя нито потвърждава, нито отрича, че ще е сред участниците в кампанията. И все пак Манолова обясни, че би приела подкрепа от всякакви формации без расистки, а също и че, ако се кандидатира, ще спечели, което даде да се разбере, че обмисля участието си сериозно.

Сегашният софийски кмет Йорданка Фандъкова е вече три мандата градоначалник и управлява 10 години столицата. Очакванията са, че тя най-вероятно ще се състезава и за четвърти мандат.

„Ако се кандидатирам, ще изляза с нови идеи, с обновен екип, с достатъчно опит и с енергия“, каза Фандъкова преди дни и също даде да се разбере, че

кандидатурата й е на масата

„Сериозно се подготвяме. Моето лично решение ще взема и ще обявя през септември“, каза градоначалникът.

Тя опроверга слуховете, че била уморена. „Чувам непрекъснато и чета, че съм била уморена. Искам да успокоя всички – в добро здраве съм и трудно се уморявам. Работата много ме мотивира. Имам сила и амбиция да си свърша работата“, категорична бе Фандъкова.

И ако над Фандъкова тегне бремето на грешките в управлението й, над почти сигурния й опонент в лицето на Манолова тегне бремето на някогашното й членство в БСП.

„При Манолова проблемът по-скоро е, че подкрепата, която ще получи от БСП, й сваля процентите, от една страна, а без БСП, ако играе самостоятелно, процентите й са твърде ниски,

за да достигне до втори тур

обясняват от „Позитано“ пред „Свободна Европа“.

София (8 август 2019) Пред „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда” се проведе протест в защита на медицинската сестра Мая Илиева, която беше уволнена дисциплинарно миналата седмица. На снимката: Омбудсманът Мая Манолова (в средата).
Пресфото – БТА Снимка: Христо Касабов (ЕД)

В БСП са наясно, че „играе“ ли Мая Манолова за кметския пост, е напълно безпредметно те да издигат кандидат, защото тя ще отнеме от левия вот.

„Намираме се в патова ситуация – и ние, и Мая. Не можем един без друг, а можем само да понасяме загуби един от друг“, смятат социалисти.

Очаква се коалицията „Демократична България“ да обяви официално кандидата си до края на настоящата седмица. Според запознати трите партии в коалицията избират за свой кандидат между бившия съдия Методи Лалов и председателя на Камарата на архитектите в България, арх. Борислав Игнатов.

 

Facebook Коментари

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

България

ОТ РЕДАКТОРА: А вие кога започнахте да се…

публикувано

на

Виж цялата статия

А вие кога за първи път мастурбирахте? А правихте секс? Не, не, не се изчервявайте, не е нещо срамно. Това са нормалните неща от живота и те се случват все по-рано. Масово хората от моето поколение казват, че първото се е случило на 12-13 години, а второто – 15-16. Тогава кога е точният момент за тези неща да се говори открито и разумно, научно и в училище? Питам се заради поредната шумотевица в България около училището в Перник, където се провеждало обучение срещу насилието, включително сексуалното. Това става в четвърти клас – децата тогава са на 11 години.

Една майка – Дима Ненчева – се разтревожила, когато децата й разказали какво учат в клас съучениците им. „Тези деца ги обучават какво е секс, какви са разликите и приликите между телата на момчета и момичета, какво е обрязване, какво е мастурбация, карали са ги насила да рисуват полови органи“, твърди тя пред NOVA. Нейното дете не участва в програмата. Част от твърденията й са оборени от учителите и други родители, чиито деца посещават обучението.

Фактите, разбира се, имат малко значение. Следват седмици фейсбук драми и коментари, наказания за директори и спорове, които не спират до днес.

Други родители обаче не казаха пред телевизията, че са против обучението. Според Фондация „П.У.Л.С.“, която провежда програмата, Ненчева всъщност е „единствен инициатор на поредица от злонамерени коментари и публични изяви, целящи да провокират страх и ужас у родителите“.

Коя обаче е Дима Ненчева. Проверка на mediapool показва, че тя и съпругът й Николай Ненчев преди две години „стават инициатори на проект за нова система на социално управление, наречен „Български СУВЕРЕН“, повеждайки народа към просперитет и отваряйки нова врата към бъдещето на България“, четем във фейсбук страницата на инициативата.

Там Ненчева е представена като „онази жертвоготовна и отдадена на всенародното дело жена, многократно споменавана от световноизвестните ни прорицатели“.

Въпросният „проект“, за който работи „Български суверен“, лансира всякакви конспиративни теории и настоява да няма партии и политици, а вместо това „директна – течна пряка демокрация“. Безапелационният авторитет са именно различни прорицатели, гадателки и врачки.

Николай Ненчев скромно се самоопределя като „светлината на Иисус“.

Цитиран е да казва, че в Канада отнемат момиченца и те масово „забременяват от приемния „баща“ още преди първия им цикъл“.

„Първият цикъл е изхвърляне на вече презрели яйцеклетки! Детето забременява с първата готова яйцеклетка, преди да е изхвърлена като презряла. Любвеобвилните приемни „бащи“ спокойно свършват вътре, защото мислят, че момиченцето няма мензис и следователно не може да забременее. Всяка година в Канада се отнемат над 220’000 деца“, алармира „Български суверен“.

През 2019 г. Ненчеви и „Български суверен“ правят кампания, напомняща тази на други сходни организации срещу Закона за закрила на детето.

Заради Ненчева, чието дете не посещава програмата в пернишкото училище, тя е спряна. Но и заради NOVA, в чийто репортаж липсва контекст за това коя е тази жена. А и заради пренебрегването на много старо правило в журналистиката – когато един човек ти каже, че навън вали, твоята работа не е да намериш друг, който да ти каже, че не вали, и да ги покажеш и двамата. Твоята работа е да отвориш шибания прозорец и да провериш дали вали. И тогава да прецениш дали изобщо да съобщиш каквото и да е по темата.

Други родители, учители, директорът на училището, представители на фондацията, които провеждат обучението, масово отричат твърденията на Ненчева. Но това няма значение. Програмата за насилието, включително и сексуалното, е спряна въпреки протестите на повечето родители, които са доволни от това обучение.

А във фейсбук групите на уж загрижени родители продължава кампанията срещу сексуалното обучение в училище. Любимото ми е картинка, на която пише: – Кажи Не на сексуалното училище. И отдолу един куп малоумници са написали… НЕ. Като ония, които трябваше да напишат есе, за да спечелят нещо, и бяха написали точно това под линка за конкурса във фейсбук – ЕСЕ. Такова е нивото, дами и господа.

А иначе вакуум в природата няма – децата ще научат и за половите си органи, и как да ги ползват отнякъде. Ако не е в училище, ще е от улицата, от съмнителните ъгълчета на интернет, от порното, което е безплатно и лесно достъпно в мрежата, и ще си създадат митове и неоправдани очаквания за телата си, секса и отношенията между хората. И това често води до изкривявания и насилия. И ако на 11 години ви се струва рано – наистина бъдете честни със себе си и си отговорете на първите два въпроса от тази статия.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Тол системата тръгва в България: Какво се променя?

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: „Капитал“

След няколко обжалвания и отлагания от 1 март в България тръгва новата тол система. Ако ще пътувате скоро до Родината или пък планирате да изкарате там отпуската си, трябва да знаете нещата, които се променят. А те, макар да засягат предимно движението на камионите, ще окажат влияние и на шофьорите на леки автомобили.

Най-общо тол системата предвижда тежкотоварният трафик през България да заплаща тол такса в някои участъци на пътната мрежа. Тол таксата всъщност ще замени досегашната електронна винетка за тежкотоварните камиони и автобусите.

Промяната засяга автомобилите над 3,5 тона, при които таксата ще се формира на база на изминато разстояние – или по-известно като тол. Леките автомобили ще продължат да се таксуват на база на време както и досега. И въпреки че измененията касаят най-вече шофьорите на камиони и автобуси, водачите, които карат леки автомобили в България, също трябва да бъдат внимателни. Причината е, че тол камерите, които ще следят тежкотоварния трафик,

ще „ловят“ и колите без електронни винетки

След като ги заснемат и проверят, те ще бъдат изпращани автоматично в базата данни.

Ако в същия ден шофьорите на коли без винетки бъдат спрени на пътя от мобилните екипи на тол контрола, ще имат възможност да платят по-ниска санкция – т. нар. компенсаторна такса. В техния случай тя е 70 лв. 125 лв. ще е компенсаторната такса за превозните средства между 3,5 т и 12 т и 175 лв. – за тези над 12 т. В противен случай в края на деня ще им бъде изпратен електронен фиш по пощата за плащане на глоба – 300 лева за леките автомобили до 3,5 тона и 1800 лв. за тежкотоварните превозни средства.

Глобата може да бъде избегната, ако в 14-дневен срок от получаване на електронния фиш бъде платена компенсаторна такса. Тя се плаща само по банков път, като в платежното нареждане се посочва номерът на електронния фиш.

След старта на тол системата на 1 март за камионите и автобусите над 3,5 тона компенсаторните такси ще са от 150 до 750 лв. в зависимост от масата на превозното средство и броя оси.

Камерите на тол системата обхващат 10 800 км от републиканската пътна мрежа и въпреки че след 1 март платените участъци за тежкотоварните превозни средства ще са 3115 км, камерите и по останалите трасета ще работят, макар и с нулева ставка. За останалите участъци от републиканската пътна мрежа от общо 20 000 км, за които се дължи електронна винетка, контролът ще се осъществява както и досега – от 105-те мобилни екипа на Националното тол управление. При старта на електронната система не беше възможен контрол от камерите на тола, тъй като през 2019 г. все още имаше валидни хартиени винетки. Очаква се електронният фиш също да заработи ефективно до дни.

Ако водачът откаже да плати на място на мобилните екипи

ще му бъде съставен акт

за установяване на административно нарушение. За да продължи пътя си, шофьорът трябва да плати уикенд винетка за лека кола и седмична винетка – за тежкотоварните автомобили, или съответно от 1 март – т.нар. максимален тол. В противен случай ще му бъде издадено наказателно постановление и ще бъде глобен – с 300 лв. за леките автомобили до 3,5 тона, а за тежкотоварните – с 1800 лв.

След старта на тол системата, ако водачът е декларирал неверни данни за масата, осите и екокатегорията на камиона или автобуса, санкцията е 2500 лв.

Електронният фиш ще се анулира при плащане на компенсаторната такса в срок, както и в случаите, когато пътното превозно средство е обявено за издирване или за него законът не изисква плащане на пътна такса.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Breaking: Откриха телата на изчезналите баща и син в Стара планина

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: ПСС

Открити са телата на бащата и сина, които изчезнаха под връх Ботев в Стара Планина в началото на февруари, съобщи за Dir.bg кметът на Калофер Румен Стоянов.

Труповете на 42-годишния Атанас Пенчев и 17-годишния му син Адриан са намерени случайно тази сутрин от жител на Калофер в местността „Паниците“.

„Мъжът, който ги е намерил е планинар от години. Казва се Тодор Мечкарев. Телата са били в района на водохващането на града, в по-ниската част на планината в едно дере. Сега на място са криминалисти и съдебен лекар. Извършва се оглед“, допълни Стоянов.

Атанас и Андриан изчезнаха на 5 февруари. Ден по-рано те тръгнали към връх Ботев. Оставили колата на бащата – „Форд Фокус“ в местността „Паниците“. За последно били видени в сряда около 11 часа в местността „Параджика“.

Издирването на двамата мъже започна на 6 февруари, като бяха проверени всички заслони. На втория ден от издирването спасителите откриха челника на един от изчезналите туристи.

В търсенето им се включиха и 15 военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада, които с дрон огледаха подходите към връх Ботев, откъдето за последно е имало връзка с 42-годишния мъж и 17-годишния му син.

През последните дни спасителите претърсваха района и със специално обучени кучета. Участващите в акцията направиха обходите си, като внимаваха да не се струпват на едно място, заради опасност от лавини. На 9 февруари издирвателната операция бе прекратена.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada