Открийте ни и в

България

COVID-19 върна хиляди българи в Родината

Над 550 000 българи са се прибрали в България по време на първата вълна на пандемията

bgvoice

публикувано

на

Графики: ЕСВП

Пандемията от коронавирус предизвика серия промени по целия свят. Първата и втората вълна на заразяване доведоха до затваряне на бизнеси и буксуване на икономики, милиони хора загубиха работата си, милиони останаха без достъп до здравеопазване, милиони промениха изцяло живота си. Много хора изгубиха близките си.

Всички тези процеси бяха съпроводени от още един, който колкото изглежда логичен, толкова и има нужда от осмисляне. Това е тихата вълна на голямото завръщане. Много емигранти, останали без работа и без сигурност, решиха да поемат обратно към Родината. Този процес изглежда особено активен в Централна и Източна Европа.

Тенденцията стана видима в края на март. Тогава председателят на националния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че в България за няколко седмици са се върнали над 200 000 българи. По същото време и премиерът на Румъния Людовик Орбан съобщи, че почти същия брой - около 200 000 румънци – са се завърнали в страната от началото на кризата с COVID-19. Този процес не протича само в границите на ЕС, но и около него: досега най-голямата държава в региона - Украйна, отчете над 1.3 милиона души, които се завръщат по суша и въздух, докато значително по-малката Молдова - около 40 хиляди. Мащабите са още по-големи по света. Голямото завръщане прибра в Индия над 2.1 милиона индийци, 600 хиляди афганистанци също са се върнали у дома. Същото се отнася и за много латиноамерикански държави.

Това се казва в изследване, посветено на процесите по завръщане заради COVID-19, осъществено в сътрудничество с „Европейски съвет за външна политика (ЕСВП) – София“ и с финансовата подкрепа на „Фондация „Конрад Аденауер“ – София“. Негов автор е Огнян Георгиев.

Проучването е завършено през ноември тази година и е концентрирано върху завръщането на българските емигранти в Родината от март до май.

Авторът пише, че ремиграцията има своите логични причини. В ситуация, в която има рязко свиване на потреблението, спад на бизнеса, затваряне на част от икономиките, и, разбира се — здравна криза, която изисква да имаш бърз достъп до здравни услуги, мнозина мигранти решиха, че

най-безопасното и адекватно решение

за тях е да се приберат по родните си места. Това е съчетано с емоционални причини, които не са за подценяване: желание да си с близки, на място, където имаш социална мрежа, която може да окаже помощ и на която можеш да оказваш помощ при нужда.

На много места това вероятно ще е временно явление, прогнозира изследването, защото фундаменталните причини, поради които хората избират да мигрират, не са се променили съществено заради COVID-19. Освен ако пандемията не доведе до дългосрочни рестрикции

и несигурност в икономиката и здравеопазването, би могло да се очаква, че в следващите 2-3 години потокът от хора ще обърне посоката си и ще се възстанови като обем.

Но какво показва проучването към този момент?

Според събраните данни от правителствената система става ясно, че регистрирани като влезли в България български граждани за периода март-май са малко над 550 хил. души. Тук е изключен трафикът през гръцка граница, който е предимно от туристи.

Изследването прави и уговорката, че трябва да се има предвид, че става дума за хора, връщащи се по време на най-тежките ограничения, когато пътуването беше силно затруднено, повечето от тях бяха посрещани от 14-дневна карантина и спряно движение между градовете. Логично е да се предположи, че влизащите в страната тогава

не са пътували за развлечение

туризъм или бизнес, а са се върнали с по-дългосрочна цел.

Изследвана е и уникалната база данни от над 70 хил. души, карантинирани по общини, която позволява проследяването на поне част от влезлите до крайната им дестинация. Така се установява, че навсякъде карантинираните са повече през май, отколкото през април, като разликите на места са толкова големи, че не могат да бъдат обяснени с епидемиологични причини, а просто с увеличаване на притока на хора.

Сравнението на броя карантинирани по места с този на работоспособното население сочи, че има градове, в които завърналите се са сериозен процент. В Петрич и Сандански е почти 8%, във Видин е 4.5, в Монтана, Русе и Благоевград - около 4%. Като се има предвид, че карантинираните са почти двойно по-малко от общо влезлите, е логично да се предположи, че общият брой завърнали се в тези места е още по-голям като процент.

Трябва да се отбележи и че това са някои от местата с най-голяма миграция навън през предходните години.

В Русе например са карантинирани (т.е. са се върнали от чужбина) в реални стойности повече хора, отколкото в двойно по-голямата Варна, а във Видин - повече, отколкото в петорно по-големия Бургас.

Тези разлики вероятно биха били още по-изразени, ако се даде достъп до пълните данни за всички завърнали се, а не само за карантинираните, но ако се спазва логиката на общата извадка, където карантинираните са около половината от влезлите български граждани, е нормално да се предположи, че потокът на завръщане е бил доста по-висок.

 Какви са причините за завръщането?

Онлайн анкета, проведена със завърнали се след известен престой в чужбина, показва, че основните причини за това са две – „желание да съм с близки“ (46%) и „загуба на работа“ (32%).

10% от тях отговарят, че няма да се върнат обратно след COVID кризата, а 25% не са решили. Основните фактори, от които зависи решението им, са намирането на добре заплатена работа в България, корупцията, COVID кризата, намирането на работа в чужбина, социалната и градска среда.

Комбинацията от причини – „желанието да бъдеш със семейството и роднините си“ и „загуба на работа“ – вероятно също играят сериозна роля. Огромното мнозинство от такива отговори в извадката говори, че е вероятно тези две причини да са доминиращи и сред по-голямата група от завърнали се.

Изследването се е натъкнало на интересен факт – че колкото по-дълго е останал някой в чужбина, толкова по-склонен е да се прибере в България.


От първо лице: Защо се върнах

Деница е на 20 години и е от Банско. Тя учи във Флоренция, Италия, но се е прибрала в родния си град заради преминаването на обучението онлайн. Мариела не е имала намерението да се връща в България след края на обучението си. Сега обаче мнението й е различно. COVID-19 е предизвикал коренна промяна - студентката казва, че пандемията „определено е повлияла“. „Имах намерение да оставам там, но сега - не само заради вируса, аз имам огромното желание да се завърна обратно за постоянно в България. Да основа нещо собствено, да започна работа и да съм полезна на обществото тук с това, което уча“. Нещо повече - тя твърди, че почти целият й клас, който е заминал след завършването, се е върнал, дори от места като САЩ. Не вижда бъдещето си в Банско, а в някой от големите градове.

47-годишната Христина от Варна работи по речни круизни кораби. Заедно с угасването на туризма, тя се е преориентирала за работа в родния си град. Това не й носи удоволствие. „Определено не ми харесва, че останах. Щастлива съм, че съм със семейството си, но не съм доволна от финансова гледна точка. Опитах се да работя на две места - в един хотел и като мърчъндайзър“. Христина се е сблъскала с някои от най-проблемните области в българския бизнес пейзаж. „Мислех, че 90-те отдавна са отминали - с бавенето на заплати и некоректен работодател“, казва тя. За шестте години, в които не е работила във Варна, заплатите според нея не са се променили особено. „Не правят нищо, за да ни задържат - работата е достатъчно, но финансовото изражение е просто смешно. Като мърчъндайзър взимам 650 лева заплата.“ Несравнимо с парите, които получава на круизни кораби -1800-2000.

 


Топката е в полето на властта

 Преди пандемията компаниите в бързо развиващите се сектори, като например IT и аутсорсинг, имаха стратегии за достигане до младите хора в чужбина. Българското правителство имаше малка работна група със задача да достигне до българи в чужбина и да ги убеди да се върнат. Covid се оказа огромна промяна в това отношение и неговите ефекти все още предстои да бъдат напълно разбрани.

Изследването припомня какви мерки вече са предприели различните държави и които България би могла да копира. Сред тях са лесен достъп до заеми с нисък или безлихвен процент, преки субсидии и данъчни облекчения от местните данъци за хора с доказан интерес да останат за по-дълги периоди, като това трябва да е свързано с определени измерители. И още – административна помощ за намиране на места за живеене и улеснения в регистрация и ползване на местни услуги. Особено за млади двойки с деца — места в местните училища и детски градини с минимална административна тежест. А също и социални придобивки, подобрения в градския пейзаж, сътрудничеството с бизнеса и др.

Повечето от тези мерки не изискват масивни финансови инжекции, а само реорганизация на приоритетите и известна административна промяна. Освен това те не трябва да продължават вечно и са просто отговор на уникална и с ограничен времеви прозорец възможност, се казва още в проучването, изводът от което е, че моментът да се действа в тази посока е именно сега.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Борисов: През следващия мандат ще вдигнем БВП до 100 млрд. евро, а средната заплата ще стигне 2 000 лева (ВИДЕО)

Коронавирусът забави растежа за една година, но съм убеден, че по начина, по който лекуват и ваксинират докторите, икономиката ще се възстанови с бързи темпове, заяви премиерът Бойко Борисов

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

До 100 милиарда евро ще увеличим през следващите 4 години БВП на страната. Коронавирусът забави растежа за една година, но съм убеден, че по начина, по който лекуват и ваксинират докторите, икономиката ще се възстанови с бързи темпове, заяви премиерът Бойко Борисов при посещението са на храма „Рождество Христово“ на Шипка. Той допълни, че това ще даде възможност да се достигне средна заплата от 2000 лева.

„Убеден съм във всичко което правим. Ще продължим със санирането и строителството на големи инфраструктурни обекти. И разбира се на първо място църквите, джамиите и манастирите. Защото искам всички да са доволни, спокойни и да могат да се отдадат на вярата. Има ли вяра, има народ, има морал, има бъдеще“ – писа премиерът във „Фейсбук“, където има и видеоматериал от посещението му.

По думите на Борисов „на храм-паметника манастир „Рождество Христово“ – Шипка усилено текат ремонтни дейности”.

“За тях през миналата година правителството отпусна 1 612 000 лева, с които се реставрира камбанарията на храма, която беше в много тежко състояние” – допълни той.

В град Шипка пък Борисов посети читалище „Светлина 1861“, ремонтът на което стана възможен след отпускане на 100 000 лева от държавата. Премиерът посочи ремонта на читалището като пример за работата на управляващите и опровержение на атаките на опозицията:

„Преди да отпуснем средствата миналата година, културната институция се е рушала в продължение на 30 години. А опонентите ни твърдят, че при нас имало разруха“ – заяви той.

Запитан от местен жител защо търпи „как го мачкат“, Борисов заяви:

„Освен провокации те друго нямат. Те не могат да дойдат и да кажат: ето тук направихме това читалище“.

Когато нищо не си построил, друго не ти остава, допълни той впоследствие във „Фейсбук“.

След това, вече в град Казанлък, премиерът инспектира строежът на велоалеята между Казанлък и Крън, която е финансирана с 2 милиона лева европейски средства.

„Освен за велоалеи, продължаваме да инвестираме и в антикризисни мерки в района. Само през последните 4 години 1066 микро-, малки и средни компании в района сме подкрепили със 73 млн. лв. По програмата за безлихвено кредитиране на физически лица 6,2 млн. лв. са достигнали до 1423 души“ – писа Борисов във Фейсбук в коментара на посещението си.

Премиерът добави, че по ОПИК продължава и подкрепата по отворената вече за разплащане процедура за средни предприятия, по която 80 компании от Област Стара Загора ще получат 11 млн лв.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

След скандал: Парламентът разреши преговори за ваксини и извън ЕС

Дебатите продължиха повече от два часа, като лидерът на социалистите Корнелия Нинова и шефът на ГЕРБ си размениха остри реплики

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Депутатите не пожелаха правителството да започне самостоятелни преговори за закупуване и внасяне на руската ваксина „Спутник V“, каквото беше искането на БСП. Те гласуваха решение, с което възлагат на Министерския съвет да предприеме нужните действия за провеждане на консултации с Европейската комисия, с цел проучване на възможността за покупка на ваксини, които са получили разрешение за употреба в държави извън ЕС или Европейското икономическо пространство.

Дебатите продължиха повече от два часа, като лидерът на социалистите Корнелия Нинова и шефът на ГЕРБ си размениха остри реплики.

С 96 гласа „за“, без „против“ и въздържали се депутатите приеха решението, предложено от парламентарната комисия по здравеопазването. От БСП и ДПС не участваха в гласуването. Депутатите отхвърлиха с 65 гласа „за“, 9 „против“ и 79 „въздържал се“ предложението на БСП за възлагане на МС осигуряването на достъп на българските граждани до руската ваксина „Спутник V“.

ГЕРБ отказа искането на БСП за руската ваксина

След спора народните представители от левицата напуснаха пленарната зала. Не беше подкрепено и компромисното предложение на Валери Симеонов, направено на основата на двата проекта.

Дебатите в парламента бяха инициирани от БСП, които внесоха проекторешение за осигуряване на руската ваксина, заради затрудненията с доставките на ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna и AstraZeneca и нарушаването на утвърдения национален ваксинационен план. Беше обяснено и, че е необходимо разрешение за употреба на руската ваксина от Европейската агенция по лекарствата, която вече е започнала ускорена процедура за одобрение на продукта.

Спор в пленарна зала предизвика настояването на БСП да се гласуват и двата проекта за решения – първоначалното предложение на левицата и редактирания вариант на здравната комисия. В дискусията се чуха обвинения за лобизъм, геополитика и „надцакване“.

Даниела Дариткова призова да не се допуска отделно гласуване на двата проекта и да се спазват законите, които изискват одобрение от Европейската агенция по лекарствата. Тя посочи, че предложението на здравната комисия следва духа на идеята на БСП, но в него не се посочва конкретен продукт.

Георги Йорданов от БСП пък коментира, че трябва максимално бързо да се осигурят доставки на ваксини, а влизането в едни консултации с ЕК обрича българските граждани на липса на превенция.

Вероятността от зараза с коронавирус е по-висока в супермаркета, отколкото в театъра

Корнелия Нинова от своя страна определи аргументите на управляващите като несъстоятелни. Тя попита ГЕРБ защо отказват разнообразяване на ваксините и допусна няколко възможности. Една от тях, по думите й, е страх от носене на отговорност. Нинова постави въпроса – вярно ли е, че представител на ГЕРБ в Европарламента е тясно и семейно обвързан с представител на една от фирмите-доставчици на ваксини в България. Става ли въпрос за лобизъм и комисионерство, попита тя. Възможно ли е всичко това да се прави, за да използвате тази ситуация за избори, за да намалите избирателната активност, коментира още Нинова. Възможно ли е да си правите тънки политически сметки на база на здравето на нацията, обърна се тя към управляващите.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова я репликира, че не се прави политика с лъжи, спекулации и манипулации. Това няма да ви гарантира успех и това откриване на предизборната ви кампания тук ще покаже на българските граждани, че всъщност формално демонстрирате загриженост за тяхното здраве, а реално лобирате за една ваксина – „Спутник V“, заяви тя. С нашето решение гарантираме достъп на българските граждани до всички, одобрени от европейските регулаторни органи ваксини, защото преди всичко сме загрижени за това ваксините да бъдат безопасни, ефективни и ефикасни, заяви Дариткова.

Нигяр Джафер от ДПС коментира, че дискусията и последващото решение днес са „еманация на политическото надцакване в България“. Тя изрази съжаление, че Народното събрание не може да даде ясно послание, че работи с мисъл за здравето на българските граждани и обезпечаване на мерките, свързани с пандемията. От ДПС не участваха в гласуването и по двете проекторешения.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Откриха незаконно държан препариран лъв без документи

Препарираното животно е открито във фирмено помещение

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: btv.bg

Препариран лъв, съхраняван без документация, откриха полицията и прокуратурата в Разград.

Животното е на около едногодишна възраст и е открито във фирмено помещение в покрайнините на града. Предстои разпит на собственика, който обяснил, че притежава макета от повече от 10 години, пише bTV.

Сн: btv.bg

Сн: btv.bg

Според една от версиите е възможно препарираното животно да е от едно от поколенията, раждани в разградския зоопарк, където и към момента има лъвове.

Образувано досъдебно производство за незаконно притежание на защитен вид животно от дивата фауна, но към момента няма привлечен обвиняем.

За такъв тип престъпление наказанието е до 3 години лишаване от свобода, както и глоба от 2000 до 10 000 лв.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Собственик на заведение на крайбрежната алея е убиецът от Варна

“Не ми се живее повече”, казал Димитър преди да застреля двама души и да се самоубие

Затвори