Открийте ни и в

Любопитно

Тиха нощ, свята нощ, пълна с чудеса

Поверия гласят, че каквото си пожелаете на Коледа, то ще се сбъдне

публикувано

на

Коледните празници са символ на чудесата, добротата и очакванията за хубави семейни моменти. Коледа е аромат на мандарини, вкус на греяно вино и звук от пукащи в камината дърва. Коледа е семейство, дом, завръщане, очакване.

До голяма степен това се дължи на коледните традиции, обичаи и вярвания, които са залегнали от прастари времена в празничното приготовление и допълват приказната атмосфера.

Ето кои са най-разпространените коледно-новогодишни обичаи:

24 декември е един от най-красивите, топли и важни семейни празници, изпълнени с много любов, уют и доброта.

 На този ден значение имат домът

 близките, огнището, семейството.

Това е денят преди Рождество Христово, който е посветен на дома и се празнува семейно от всички християни.

На един от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер – по традиция на трапезата ястията задължително трябва да са постни и нечетен брой. Според библейското предание на Бъдни вечер завършват родилните мъки на Дева Мария, които са започнали на Игнажден.

В миналото вечерта срещу Рождество цялото семейство се събирало за вечеря. Обикновено са сядали на пода около малка, кръгла маса. В някои краища на България трапезата се е редяла

 върху слама, постлана на земята

 Домакините са приготвяли нечетен брой постни ястия – боб, лозови сарми, жито, ошав, пълнени чушки с ориз или боб, содена питка, тиквеник, зелник, мед, орехи, плодове.

Най-възрастният мъж в семейството запалвал огъня, а в огнището поставял бъдник – специално отсечен пън от дъбово или крушово дърво, който горял през цялата нощ. Този обичай е въведен от славянските племена, живели по българските земи. Според тях в деня, когато се очаквало да се роди дете, мъжът трябвало да запали осветено дърво, за да прогони духовете на умрелите преждевременно бебета, покойници, зли орисници и вещери.

Празничната вечеря започвала

 със запалване на свещ и тамян

 като се прикадявала трапезата и цялата къща. Най-възрастният член на семейството разчупвал питката, като първото парче се отделяло и се поставяло пред иконата на Богородица. Останалото от погачата се раздавало на членовете на семейството – от най-възрастните към най-младите.

Happy multi-generation family talking while having New Year’s meal at dining table.

Всеки от семейството трябвало да опита от всички ястия, за да му върви през цялата година. След вечерята трапезата не се вдигала.

В традиционната содена питка е скрита паричка. Вярва се, че на когото се падне монетата, той ще бъде здрав, щастлив и богат през цялата година. Меси се и „вит превит кравай“, предназначен за коледарите, които обикалят къщите на Коледа

 за здраве и берекет на стопаните

 Любопитна подробност е, че според някои поверия на трапезата трябва да се сложи и купичка с накълцан чесън. Вярва се, че той дава здраве на семейството. Според друг обичай на масата се слага кромид лук, защото люспите му символизират богатството. На празничната трапеза също трябва да присъстват фруктиера с плодове и купичка с цели орехи. По време на вечерята всеки член на семейството си взема със затворени очи по един орех и каквато е ядката, такова ще е здравето му през идната година. Ако е голяма, хубава и здрава, притежателят й ще се радва на стабилно здраве.

Според народните поверия на Бъдни вечер

излизат демони и таласъми

 и бродят до 6-ти януари, когато Христос е покръстен. Ето защо се слага една скилидка чесън в джоба, за да гони злите духове. Не бива да се излиза навън без нея.

Традициите са свързани и с гадаене на този ден. Ако избраните от трапезата орехи са пълни, болестите ще подминат дома. През цялото време, докато трае вечерята, не бива да се става от масата. Ако все пак това се налага, станалият трябва да върви приведен, за да се

превиват житните класове

 На Бъдни вечер се прави и гадание по книга. Задава се въпрос на глас, отваря се произволна книга, без да се гледа в нея, и се посочва с пръст някое място на страницата. Това изречение е отговорът.

Масата на Бъдни вечер не се отсервира, за да

 дойдат боговете и мъртвите на вечеря

На много места по света хората отварят широко вратите си на празника, за да могат злите духове да излязат навън.

Това, което обединява празнуването на Бъдни вечер в миналото и днес, е вярата в чудесата. Годините не са заличили надеждата, че в нощта преди Коледа Господ чува всички молитви за здраве, щастие, плодородие и обич.

На Бъдни вечер се гощават и коледарите. Щом стане полунощ и настъпи Коледа, те ще дойдат, небето ще се отвори, Христос ще се роди, ще се сбъдват желания, защото на Коледа стават чудеса!

Рано сутринта на Коледа

се ходи на църква. А след това обядът трябва да е пищен и блажен. Тъй като постите вече са минали, на трапезата задължително присъства месо. В едни региони се коли прасе, а в други се пълни пуйка, патица или кокошка. На трапезата се слагат също пита, баница, боб, пастърма със зеле, свинско с праз.

Хлябовете на коледната трапеза са с различни форми и шарки, наподобяващи формата на различни селскостопански сечива, с които се обработва земята.

Някои от тези важни за семейството фигури са очертани с орехови ядки, с ябълкови резени, други са оцветени.

Австрия е страната, където се ражда известната коледна песен „Тиха нощ, свята нощ“, изпълнена за пръв път в църквата „Св. Никола“ в Обендорф, близо до Залцбург, през 1818 г. Поверие гласи, че класическата коледна песен всъщност никога не е била писана специално. Църковният орган се повредил и австрийският викарий Йозеф Мор, потиснат от тишината в църквата, съчинил мелодията.


Поверията за Коледа

 Съществуват много поверия за Коледа, които са били важна част от отбелязването на празника. Едно от тях е, че всеки трябва да си купи нещо ново може да е малко и евтино.

На Коледа метенето, прането, чистенето и подреждането не само че не се препоръчват, ами направо са забранени. Всичко трябва да е свършено през деня преди Коледа, преди Бъдни вечер. На Коледа не трябва да се шие, иначе някой в семейството ще ослепее.

Вярва се, че украсата на дома го пази

 от гнева на природата и злите сили

 Ако Коледа е в събота, както е през 2021 г., през зимата ще вали много сняг. Пролетта ще е ветровита, лятото – дъждовно. Плодовете няма да са много, но ще са хубави. Овцете ще са болни. Не са изключени природни бедствия. Възрастните хора трябва да внимават за здравето си.

Ако сутринта на Коледа има скреж по клоните на дърветата, през новата година може да се очаква изобилие.

Съществуват безброй съвети за това какъв цвят дреха да облечем на Коледа, за да имаме щастлива година, какъв талисман да имаме в джоба си или дори къде по света да изпратим старата, но всеки от нас е свободен да избере дали и доколко да вярва на тези съвети.

Вярва се, че жените трябва да имат нещо ново по себе си, което да им носи късмет.

На перваза на прозореца пък се оставя свещ, която гори цяла нощ, за да

 освети пътя на доброто към дома

 В много държави стопанинът не трябва да мете прага на къщата, защото това вещае неприятности за семейството през идната година.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА