Открийте ни и в

Български истории

Тихомир – BG следата в „Годзила 2“

Композиторът и звуков дизайнер прави музика за филми от Холивуд и Боливуд

публикувано

на

Славата на българския музикален гений вече се разнася не само по концертните сцени, но и в хитови холивудски кинопродукции. След изключителния успех на композиторката Пенка Кунева, написала музиката към холивудски блокбъстъри, един 32-годишен българин пробива в Меката на киното, при това без да е учил някога композиция. И без да е мърдал от родния Пловдив… „Щом има интернет, всичко е възможно – смее се Тихомир. – Тук, в Пловдив, ми е хубаво, тук ми е добре, обичам си града…“

За Тихомир Христозов композирането е като детска игра. Просто създава музика и звукови дизайни,

които включва в тематични каталози. А после някой в Боливуд или Холивуд си харесва нещо и го включва в трейлъра, рекламата или в самия филм. Като казваме „някой“, разбирайте компании от ранга на „Уорнър“. На 2 август е излязъл вторият му албум с музика и звукови дизайни за тази компания. Работи и с „Парамаунт“, „Юнивърсъл“, студио „Фонтана“ в Чехия, с някои фирми в Америка, с един френски бутиков лейбъл „Авалон Зиро“, който държи изключително високо ниво. Да участваш със свои неща в трейлър или реклама на филм е върхът, там музиката се подбира особено прецизно.

 

Първият инструмент на родения в Харманли музикант е гайдата, свири на нея от 5-годишен. В рода му има един голям музикант – вуйчото на майка му, народният певец Груйчо Дочев, един от първите солисти на ансамбъл „Филип Кутев“. В Харманли Тихомир живее до VI клас, а после се премества в Пловдив. Учи в училище „Любен Каравелов“, в музикална паралелка, с основен инструмент гайда плюс пиано. Завършва и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив.

„Винаги съм си мечтал за някакви по-големи, по-различни неща от това да бъда просто изпълнител“, казва той. Композира от малък,

първите си мелодийки пише още на 10 г.

„Правех го ей така, за собствено удоволствие, и защото исках да развивам тази музика по съвсем друг начин“, казва Тихомир. После започва да развива мелодиите и темите за симфоничен оркестър. Композициите му не са изпълнявани на живо, а си ги записва в студиото, на компютъра, с виртуални инструменти, които имитират тези в симфоничния оркестър.

Първата голяма тръпка за филмова музика му е саундтракът към „Титаник“. Тогава е още дете. Композициите го грабват до такава степен, че започва да си мисли и мечтае какво ли е човек да е част от такава огромна продукция… Но му трябва време да се усъвършенства, да усвои технологиите… Години наред се образова сам по адски сложните софтуерни програми за музициране. Просто отваря дадена програма и пробва какво може да се прави с нея. В началото му е много трудно, после се свързва с хора, които му помагат. Всичко учи в движение. Гледа купища филми, като следи и сюжета, и музиката в тях. След завършването на музикалната академия се издържа, като прави аранжименти на народни певци, на оперното трио „Сопрано“. Със сестра си Владислава, народна певица и също гайдарка, ходят по участия из България с народна музика.

Първият му опит за филмова музика е за един документален филм за община Карлово. След това се свързва по интернет със Сунил Санджан, известен индийски режисьор и продуцент в Боливуд. „Изпратих му музики, а той писа: „Супер! Точно нещо такова съм търсил. Искаш ли да направиш музиката за един късометражен и един пълнометражен филм?“ И за Тихомир

започва истинско приключение

Единият филм – „Обещание“, е адски тежка любовна драма за мъж, който живее в спомените си за голямата любов на живота си, а тя е мъртва. И мъжът пише, пие и плаче, а накрая я пуска да си замине от него. Нашето момче се справя юнашки с музиката към тази адски сълзлива история. С втория филм „Апартамент 211“ му е по-лесно, защото е трилър в холивудски стил.

За пръв път пробива в холивудска продукция преди близо 3 години. Птичката на късмета не каца на рамото му лесно, сам предизвиква нещата да се случат. Праща композициите си по интернет и в един момент разбира, че негова музика е включена в промото за филма Wonder Woman („Жената чудо“) в Латинска Америка. „Това беше първата ми стъпка в голямото кино – споделя Тихомир. – Правех музиката за „Студио Фонтана“ в Чехия. Компаниите си държат координатите с много от телевизиите по целия свят, с много други компании там, които се занимават с видеата на филмите. Те са избрали моята музика за рекламата на този филм.“

После включват негова музика и за реклами на филми като „Шерлок Холмс“ с Робърт Дауни-джуниър, за сериала „Красавицата и Звяра“, за филма „Колибри“ с Джейсън Стейтъм. В Alita: Battle Angel („Алита – боен ангел“) на Джеймс Камерън, компютърна анимация, за хитовете „Червената лястовица“, Ready Player One също е взета негова музика. Какво е звуков дизайнер ли? Не е звукооформител. Той създава уникални звуци, като ги моделира на компютъра. Използват се много в трейлърите за отделяне на кадри, за подсилване на разни експлозии, на въздействащи сцени. Много негови композиции са използвани за някои от латиноамериканските сериали, предпочитани са и от тв канали като Discovery, ВВС, МTV и Gео. Досега не се е случвало някой да не му плати за това, че е използвал негова музика, в Холивуд и по света с авторското право няма мърдане.

Големият му удар е включването на негови звукови дизайни за официалния трейлър на „Годзила 2“, блокбъстъра на „Уорнър Брадърс“ Godzilla: King of the Monsters, излязъл на 31 май. После

използват негова музика за рекламата на филма

„Като съм споделял, че искам да правя музика за Холивуд, са ми казвали: „Имаш ли си представа колко е сложно това нещо?“, смее се Тихомир и продължава: „За много хора много неща им се струват невъзможни. Но когато човек има една цел и знае къде отива, път ще се намери…“

„За да създадеш филмова музика, трябва да си абсолютно „влязъл във филма“, да си наясно с цялата история, със сюжетните линии, с героите“, казва композиторът. Пращат му видеото, сценария, репликите на героите. Някой път гледа видеото десетки пъти. Запознава се с идеята на режисьора за дадена сцена. За всеки от главните герои има музикална тема. Трябва да се съобразиш с героите – къде отиват, какво правят, дали някой иска да ги убие например. Всичко в музиката трябва да е синхронизирано. „Хем имаш супер много ограничения, хем си супер много свободен да твориш“, смее се композиторът.

Сега той работи върху няколко албума и каталози за трейлъри за холивудски филми на ужасите. Кефи го да пише музика за хоръри, приготвил е изобилие от дизайнерски звуци и му е много забавно. „Обаче не обичам да ги гледам тия филми на ужасите“, смее се Тишо. Сравнява си часовника с големите в Холивуд, като Ханс Цимер – един от най-успешните филмови композитори в момента, автор на музиката за „Гладиаторът“, анимацията „Цар Лъв“. На официалните награди за трейлъри – Golden Trailer Awards, са

номинирани 3 от официалните трейлъри със звукови дизайни на Тихомир

на „Годзила“, на хоръра Scary stories to tell in the dark („Страшни истории за разказване в тъмното“) на Гилермо дел Торо и на sci-fi трилъра Captive State („В плен“).

За женитба още му е рано. Работи яко, понякога с часове. Живее в студиото си, твори, когато се налага, по цели нощи, или от сутринта до безкрай… „Не се оплаквам, хубаво ми е“, смее се Тихомир. А когато му „гръмне главата“, зарязва всичко и… рисува репродукции на световноизвестни майстори. Така се разтоварва. Намира си снимки с хубава резолюция на известни платна в интернет и прерисува всичко с маслени бои. По едно платно работи няколко месеца.

Градините на любовта репродукция на Тихомир

Не е учил рисуване. „Гледах един филм – „Фалшификаторът“, и като видях как този човек ги прави тия картини, си викам, що да не опитам и аз. И нарисувах „Избиването на младенците“ на Рубенс. Това беше първата голяма репродукция. Оригиналът на тази картина е в топ 10 на най-скъпите платна в света, струва 86 милиона долара. Рисувах я 5-6 месеца почти всеки ден, а после си я закачих в стаята. Сега работя над „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи“, разказва артистът.

Градините на любовта репродукция на Тихомир

Прерисувал е платна на Ван Гог. Голям фен е на Рубенс и е направил репродукция и на „Градините на любовта“. А също „Христос с корона от тръни“, „Сватбата на Купидон и Психея“ на Помпео Батони… Харесва Франсоа Буше, Шишкин, Айвазовски, Алфред Ковалски с красивите му коне. Предпочита картини с драматичен сюжет. Има периоди, в които рисува само пейзажи и собствени сюжети. Някои картини закача вкъщи, други подарява, трети продава (вървят от 300 до 3000 лв.), но приема това просто като хоби, нещо, което обича да прави.

Никога не е ходил в Холивуд. И това ще стане. Стъпка по стъпка. „Мечтая да правя музика за цели филми за Холивуд. Дай, Боже, някой ден да стигна и дотам“, споделя амбициите си композиторът.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Български истории

Инвалидна количка изкачва стълби с лекота

19-годишен българин разработи иновативна инвалидна количка, която може да направи по-самостоятелни хиляди хора с двигателни проблеми по света

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Теодор Тодоров с разработката си. сн. Личен архив

19-годишен българин разработи иновативна инвалидна количка, която може да направи по-самостоятелни хиляди хора с двигателни проблеми по света.

Устройството на зрелостника в Технологичното училище „Електронни системи“ (ТУЕС) в София може да се изкачва само по стълби, както и изцяло да се управлява от седящия в нея.

Момчето започва проекта си като курсова работа, с която да завърши образованието си, но по-късно вижда потенциала в идеята си и решава да я доразработи, за да може да достигне до хора в нужда.

„Количката се състои от няколко компонента и има два режима на действие. Първият е колесен режим, с който човекът, използващ я, може да се движи в града в нормални условия и да се разхожда, без да има никакви проблеми. Вторият е верижен режим, с който преминава през стълби, бордюри и прагове. Целта е да направи живота на хората с двигателни проблеми колкото се може по-независим от други хора“, разказва Теодор.

Двата режима се управляват по различен начин, а превключването между тях е лесно. Колесният режим се контролира от джойстик, разположен на десния подлакътник. На левия пък се намира контролно табло, което управлява предните и задните колела и седалковия повдигащ механизъм във верижен режим.

Зрелостникът сам изпробва изобретението си.

„Количката се изкачва по стълби назад и човекът е с гръб, за да може да е по-стабилен, когато иска да премине препятствие, той трябва да заходи назад, докато опре до стъпалото или бордюра. Има обозначени копчета за всеки един механизъм – предницата да премине от колесен във верижен режим, после се повдига седалката, за да може човекът да не се изхлузи и да бъде по-безопасно. След това се вдигат и задните гуми и се натиска бутон за задвижване на самата верига“, пояснява Теодор.

Иновацията на Теодор има своите предимства, въпреки че подобни устройства се предлагат и в чужбина.

Единият вид устройства, които вече съществуват, трябва да се закачат за самата инвалидна количка. Съществува и продукт като този на Тодоров, който е по-усъвършенстван, но пък е и по-скъп. Целта на Теодор е да предлага своята количка по-достъпно. Все още обаче продуктът е на ниво прототип, не е готов за пускане на пазара и е рано да се определи конкретна цена.

Инвалидната количка не е единственото изобретение на младежа.

Количката все още не е изпробвана и от реални хора с двигателни проблеми, а единствено от Теодор и съучениците му. В момента зрелостникът разработва 3D вариант на втора версия, която ще бъде максимално обезопасена с възможно най-много системи за сигурност. Освен това ще бъде по-автономна, така че с натискането само на един бутон да изпълнява сама всички стъпки в изкачването на препятствията. След като се проектира и разработи реален макет на новата количка, Теодор възнамерява да я пусне на пазара като стартъп.

Ученикът сам се справя с целия проект и сглобяването на количката. Единствената помощ, която получава, е от дипломния му ръководител, който му съдейства за теоретичната част. Две години са нужни на ученика да обмисли идеята и да състави 3D прототипа, а самото сглобяване отнема едва 3 месеца. Тази година момчето успешно завърши 12-и клас и вече е приет да следва компютърно проектиране и технологии в машиностроенето в Техническия университет.

„Запознах се с хора от университета, които биха искали да инвестират в количката ми, тъй като бяха впечатлени от нея“, добавя бъдещият студент. Той получава полезни контакти и благодарение на наградата, която му присъжда Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ). През февруари тази година дванадесетокласникът взема младежката награда в конкурса, която си разделя с Йордан Цветков, ученик от МГ „Акад. Кирил Попов“, Пловдив, за създадения от него четирикрак робот за изследователски цели.

„След като взех наградата, с мен се свързаха хора с двигателни проблеми или такива, които искаха да купят количката за свои роднини. Така разбрах, че има интерес към нея, и реших да развия проекта“, казва талантливият младеж.

В момента работи и по други свои проекти, но на този етап предпочита да не ги споделя. Количката обаче не е първото му изобретение. От 3 години насам младежът се придвижва из София не с градски транспорт, нито с личен автомобил, а със свое превозно средство – електрически планински борд.

Той е с големи гуми, за да е удобно движението му в града. Развива до 60 км/ч и издържа около 20-25 км.

„Достъпен е навсякъде и нищо не го спира с изключение на дъжда, защото човек става вир вода, но в момента разработваме калници за тези случаи. Има няколко човека, на които съм продавал устройството, но няма чак толкова голям интерес към него, защото повечето хора предпочитат електрическо колело или тротинетка, тъй като те са по-безопасни“, завършва разказа си Теодор.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Протестът на българите в чужбина: „Всяка неделя ще е така, до победата над наглостта“

Как протекоха протестите по целия свят:

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Българите в Чикаго се събраха в парка Busse Woods. Сн. Галина Петрова

Десетки българи, живеещи в чужбина, се събраха на протест срещу правителството на Борисов и главния прокурор Иван Гешев от двете страни на Океана за втора поредна седмица.

С по-малко хора, но със същия бурен ентусиазъм протече вторият антиправителствен протест в Чикаго, който се състоя в неделя в парка Busse Woods в предградието Elk Grove Village. Около 40 души дойдоха на мястото, което беше резервирано за целия ден.

„Исках да пренесем мястото на протеста в предградията на Чикаго, за да се даде възможност на хора от кварталите да присъстват“, казва Даниел Дженев, организатор на протестите. Той и групата активисти около него казаха, че не са загубили ентусиазъм да подкрепят протестните действия в България – напротив, с всеки изминал ден имат повече желание да изразят позицията си.

„Ще правим още протести, докато няма оставка на правителството“, добави Дженев „Ще поддържаме българите на Орлов мост“.

Въпреки че събралите се бяха по-малко от предишния протест във Ветровития град, този път участниците бяха различни. За да изразят подкрепата си за сънародниците ни, протестиращи вече месец в София и други градове в страната, Мотоклуб „BulDogs“ казаха, че за да се променят нещата, трябват действия от всички български граждани по света.

„За да се промени нещо, трябва силно гражданско общество със силна гражданска позиция“, каза Георги Стойков.

„Ние сме българи, нищо, че живеем навън“, добавя Стойко Трендафилов, също от „BulDogs“.

Сред групата активни българи беше и Илия Консулов, избягал от България по политически причини през 1967 г.

Константин Маринов, който емигира в САЩ преди две десетилетия, казва, че никога не се е интересувал от политика повече, отколкото през последния месец. „За първи път ще гласувам на следващите избори“, казва той и добавя, че не иска да се чувства отговорен с бездействието си за случващото се в България.

В Ню Йорк сънародниците ни се бяха заканили да се съберат пред сградата на ООН. Речено-сторено. На оградата бяха поставени плакати с послания на български и английски. Някои от тях гласяха „Bulgarian people are angry“ („Българите са ядосани“) и „Българският главен прокурор служи на мафията“.

В Бостън голяма група българи от поне 40 души скандираше мощно „Оставка“и „Честни избори“ на площада „Коплей“. Някои си пожелаваха Бог да благослови България с нови управници, а други искаха по-многолюдни протести, защото „Безучастието подкрепя беззаконието“.

Протест тази седмица организираха и българите от Солт Лейк Сити. Преди 4 дни те се събраха и също дружно скандираха „Оставка“.

Един от протестиращите имаше молба към Държавния департамент на Щатите да оставят България на мира, защото американската демокрация е неприложима дори за Америка, а камо ли за България.

В Канада българите в Монреал участваха във втория световен протест срещу правителството в България. „Нека се обявим заедно срещу насилието над журналисти, на което станахме свидетели миналата седмица“, казва Мария Монева. „Всяка неделя ще е така, до победата над наглостта“, заявява пък Мария Динева.

В Торонто също имаше протест против управлението в България. Някои от българите предлагат да се изпрати писмо до всички институции в България с искане за оставка и за конституционни промени. То би могло да се връчи чрез българското консулство, казват те. В момента върви онлайн петиция със същите искания, в която могат да се включат българи не само от Торонто, но и от Монреал и Ванкувър. Българите в Торонто се организираха на протест и в петък, което показва колко са надъхани да изразяват мнението си, докато не получат това, което искат.

Подкрепа за протестите от Торонто.

Сред сънародниците ни в Торонто има и такива, които са изпратили писма до президента на Европейския парламент и до Европейската комисия, с които се надяват да предизвикат вниманието на европейските и световните лидери върху ситуацията в България.

На стария континент, пред едно от най-посещаваните туристически места в Париж, пред катедралата „Сакре кьор“, се проведе акция на сънародниците ни, които подкрепят протестите в Родината. Това е част от тактиката им да заобиколят изключително строгите изисквания на полицията във френската столица, за да разреши протест пред българското посолство.

Протестиращите в Париж заявяват, че вече са обект на опити от политически фигури у нас „да си присвоят протестите в чужбина“, и твърдят, че няма да се поддадат на манипулации от никого.

В пет големи града в Германия сънародниците ни също подкрепиха протестите срещу правителството на Бойко Борисов. Включиха се българи в Берлин, Хамбург, Кьолн, Манхайм и Мюнхен.

„Промяната започва от самите нас. Затова този форум е насочен към това да предоставим възможност на хората да изразяват своето мнение, своите искания и да се превърнем най-сетне в коректив на всяко едно правителство“, обяснява българинът Давор Беров, живеещ в Мюнхен.

Мотото на протеста в Кьолн беше „За повече демокрация и против корупцията в България“.

„Смятаме, че за 30 години в България не се е случило нищо друго освен една мафия да окупира властта и затова искаме промяна. Ние не сме срещу точно определен човек, ние сме срещу цялата система“, обясни Светослав Кънчев, сънародник, живеещ в Кьолн.

Протест на българите в Кьолн. Сн. Владислав Терзиев/btvnovinite.bg

„Искаме електронно гласуване. Искаме оставката на Борисов, искаме оставката на цялото правителство, искаме оставката на Гешев, за да може България наистина да просперира и да стане една наистина европейска държава“, добави Маргарита Сандиева, която също се включи в протеста в Кьолн.

В Лондон наши сънародници се събраха пред българското посолство за 31-ви пореден ден. Демонстрация на наши сънародници е имало и в Прага.

В Австралия и Нова Зеландия заради карантината протестите се проведоха виртуално.

Според координаторите на протестите в чужбина в момента се създава виртуална мрежа от български културни общности по света.

Те смятат да развиват и социална дейност – да създадат дарителски центрове в чужбина, с които директно да подпомагат нуждаещи се в България.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG Училища САЩ&Канада

Българчетата от училищата в чужбина могат да се върнат да учат в България без приравнителни изпити, дори да са учили български дистанционно

39 български училища в САЩ и 6 в Канада са вписани в списъкана МОН за училищата в чужбина.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Заради пандемията МОН позволява на българските деца в чужбина да се върнат да учат в България без да полагат задължителни изпити по български език, история и география.

„На учениците, които завършват електронно обучение без присъствени часове, досега не можеха да се издава удостоверение за завършено обучение по стандарта на МОН, а само да сертифицират онлайн знания“, казва Наталия Михалевска, директор на Дирекция „Образование на българите зад граници и училищна мрежа“ в МОН, пред БНР.“Сега ще могат да получат това удостоверение, с което могат да се завърнат в България, без да полагат приравнителни изпити“, добавя тя.

39 български училища в САЩ и 6 в Канада са вписани в списъкана МОН за училищата в чужбина. Те могат да избират присъствено или дистанционно обучение, но в предвид ситуацията с коронавируса мнозинството, ако не и всички вероятно ще изберат електронното обучение, за да гарантират здравето на децата и учителите.

Кандидатстващите в български университети българчета от чужбина могат да се възползват от онлайн кандидатстването. български език вече е признат и включен в програмата „Сертификат за двуезичност“ в САЩ, припомнят от МОН. Българският език в САЩ чрез сертифициране е признат в щатите Илинойс, Минесота, Мичиган, Мериленд, Масачузетс, Вирджиния, окръг Колумбия и Северна Каролина. Полученият сертификат ще дава допълнително предимство на учениците от българските неделни училища при кандидатстване в университет, тъй като много от висшите училища в САЩ признават доказаното с документа двуезичие на кандидата.

Сертификатът за ниво на владеене на български език носи преференции и за младите българи от чужбина, желаещи да продължат образованието си в България. Изменена е Наредбата за прием на студенти в държавните висши училища. Предвидена е възможност оценката от сертификата, с минимално ниво не по-ниско от В2, да бъде зачитана по решение на Академичния съвет на висшето училище като балообразуваща оценка за отделни специалности.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в BG музика, композитор, филмова музика
ВИДЕО: Deep Zone идват с гръм и трясък тази есен + нова песен

Една от най-успешните групи за модерна българска музика идва на турне в Северна Америка. DJ Диан Соло, китаристът Дани Димитров...

Затвори