Открийте ни и в

България

Товарят на вагони украинските бежанци, местят ги от Черноморието

Над 40 000 са украинските бежанци, които са регистрирани в системата, като 3% от жените са бременни и 7% са инвалиди. Има и такива с хронични заболявания

публикувано

на

Товарят на вагони украинските бежанци, местят ги от Черноморието

Украинските бежанци ще са в отделни вагони при преместването им от хотелите по Черноморието, подготвят се и допълнителни влакове, ако се наложи. Това стана ясно от брифинг на отговорните институции, ангажирани в преместването на бягащите от войната в бази в страната.

Някои хотелиери са изявили желание бежанци да останат при тях и са се включили в специалната програма за подпомагане.

Малко над 500 са хотелите, заявили желание да участват в програмата за настаняване на бежанци срещу 15 лева на ден, след 31 май. Става въпрос не само за обектите на морето, а в цялата страна.

Министърът на туризма: Време е бежанците от Украйна да започнат да се трудят

Бежанците ще се съпровождат със специални служители на МВР и автобуси до гарите, където ще се качват на влакове, а после отново ще се превозват с транспорт до базите за настаняване, каза Атанас Михов – директор на ОДМВР-Варна.

Процесът започва в неделя и ще продължи до 1 юни.

Общо 7000 души от област Варна са останали за преместване. Около 3000 са намерили работа, а 5000 бежанци ще останат в хотелите, каза областният управител Благомир Коцев.

Все още обаче има бази, които не са готови да приемат бягащите от войната, обясни председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева.

Тя добави, че те ще бъдат санкционирани, ако до 24 часа не изпълнят изискванията.

До момента в България са влезли 300 000 бежанци, добави Тошева.

Над 40 000 са украинските бежанци, които са регистрирани в системата, като 3% от жените са бременни и 7% са инвалиди. Има и такива с хронични заболявания.

Част от хората, избягали от войната в Украйна, изразяват обаче и недоволство от базите, в които са настанени, каза още председателят на Държавната агенция за бежанците. Тя обаче не отговори на въпрос колко точно са тези недоволни.

В колцентровете до момента са постъпили сигнали, че задължително трябва да има месо в менюто и сешоар в стаите, някои пък искали да са на първа линия на морето. Така Тошева обрисува някои неоснователни изисквания от страна на бежанци.

Тя обясни, че доста от запитванията имат своята логика.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено