Открийте ни и в

Интересно

Топ 8: Кои са най-добре платените шефове на компании в САЩ

bgvoice

публикувано

на

Те ръководят едни от най-успешните компании и получават едни от най-високите възнаграждения в света. Класацията Bloomberg Pay Index посочи най-добре платените шефове в САЩ.

Пръв сред тях е основателят на Tesla Илон Мъск. Той е най-високоплатеният ръководител на компания, листната на американска борса през 2018 г. Според Bloomberg Pay Index Мъск е заработил 513,3 млн. долара през миналата година.

На второ място остава Брендън Кенеди, главен изпълнителен директор на компанията Tilray, която през миналия юли стана

първата компания за канабис

представена на борсата в САЩ. Тя предизвика сериозен интерес от страна на инвеститорите и завърши 2018 г. с ръст от 315%. Това е донесло на 47-годишния главен изпълнителен директор 256 млн. долара.

 

Боб Айгър от Walt Disney заема трето място в класацията със 146,6 млн. долара, като изпреварва главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук (141,6 млн. долара) и бившия ръководител на SoftBank Group Никеш Арора, който през миналата година стана главен изпълнителен директор на Palo Alto Networks (130,7 млн. долара).

В десетката попадат още Дейвид Заслав, главен изпълнителен директор на Discovery, със 122 млн. долара, Джеймс Хепелман, главен изпълнителен директор на PTC, със 71,4 млн. долара, Стивън Шварцман, главен изпълнителен директор на Blackstone Group с 69,1 млн. долара, Тони Джеймс, изпълнителен вицепрезидент на Blackstone Group с 66,2 млн. долара и Стивън Ейнджъл, главен изпълнителен директор на Linde, 66,1 млн. долара.

Bloomberg Pay Index включва

100-те най-високоплатени ръководители

на компании, които разкриват подробности за заплатите си пред американските регулатори. Данните в индекса включват заплати, бонуси и печалби, получени през последната година.

В тях влиза също стойността на предоставените опции върху акции и ограничени акции, които може да донесат печалба в бъдеще. За сравнение всички тези акции се оценяват в края на фискалната година за всяка компания, а не считано към датата, на която са предоставени. Поради това данните в индекса може да се различават от тези в отчетите, като в някои случаи разликите може да са значителни в зависимост от промените в цената на акциите и дивидентите.

Илон Мъск например не получава друго възнаграждение освен големите пакети опции върху акции, обвързани с целите за представянето на компанията му. През 2018 г. той е получил последния си огромен пакет от опции, като посочената в документите стойност е 2,28 млрд. долара. Bloomberg index разпределя по една десета от книжата във всяка от следващите десет години.

Възнаграждението му от 513,3 млн. долара

за миналата година включва транша за 2018 г. и част от сходни, но по-малки опции, получени през 2012 г.

Подобно на Мъск повечето ръководители в индекса нямат гаранция, че ще получат цялото или дори по-голямата част от възнаграждението си. Акциите, които съставляват мнозинството от заплащането им, често зависят от представянето на компаниите и заплатата се намалява, ако те не бъдат изпълнени. От друга страна, ако целите бъдат надминати, възнаграждението може да е значително по-голямо от първоначално прогнозираното, обяснява Bloomberg.

През миналата година най-богатата жена ръководител на компания, представена на борсата в САЩ, е била Сафра Кац, един от главните изпълнителни директори на Oracle, с 40,4 млн. долара. На второ място е Анджела Арендс, бивш старши вицепрезидент по продажбите на Apple, с 33,9 млн. долара, а трета е Картин Адамс, старши вицепрезидент на Apple, с 31 млн. долара.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Благодарен българин посети лекарите от болница във Флорида, спасили живота му преди 6 години (ВИДЕО)

Той прекара 6 месеца в интензивното отделение, но оцеля

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българин, който пред 6 години е бил докаран в критично състояние с жестоки изгаряния от трета и четвърта степен в Регионалния медицински център на Кендъл, в окръг Маями Дейд, Флорида, се върна, за да се види отново с медиците, които са се грижили за него.

Николай Митев тогава е бил приет в болницата с близо 99% изгаряния по тялото след експлозия в лодка край бреговете на Каймановите острови.

По време на инцидента той е работел като инструктор по гмуркане. Когато го докарали, лекарите му давали едва 5% шанс да оцелее, но жилавият българин се пребори за живота си с помощта на екипа на болницата. Той прекара 6 месеца в интензивното отделение, но оцеля.

Пълното възстановяване отнело на Николай две години, защото е преминал през редица усложнения.

Той и съпругата му са в града за седмица и отидоха специално до болницата, за да се видят с медиците, които Ник смята за свои герои.

Болницата почете посетителя си с малка церемония заради проявената от него храброст, докато е бил там.

BREAKING: Българин закла баща си и сестра си в Ню Йорк (ВИДЕО) BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Продължете по-нататък

Интересно

ООН: На 23 септември се отбелязва Международният ден на жестомимичния език

В момента в света има около 70 млн. души с увреден слух, 80% от които живеят в развиващите се страни

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

На 23 септември се отбелязва, започвайки от 2018 г., Международният ден на жестомимичния език. Известен е още като „език на знаците“. Инициативата принадлежи на Световната федерация на глухите (FMS), която включва 135 национални асоциации. Предложението е прието единодушно от Общото събрание на ООН на 19 декември 2017 г.

Датата на Международния ден на жестомимичния език е избрана за отбелязване на основаването на FMS на 23 септември 1951 г. През 2021 г. FMS празнува своята 70-годишнина.

Целта на този ден е да подчертае както практическото, така и културното значение на езика на жестовете, и да привлече вниманието към нуждите на хората с увреден слух, особено към необходимостта от социална, професионална и културна интеграция.

За изданието през 2021 г. на Международния ден на жестомимичния език FMS предлага темата „Подписваме за правата на човека“. По този начин всеки от нас, независимо дали има слухови увреждания или не, се насърчава за признаването на правото да се използва жестомимичен език във всички области.

През 2020 г. FMS предложи на лидерите по целия свят, под заглавието „Предизвикателство на глобалните лидери“, да популяризират жестомимичния език в сътрудничество с местни асоциации на хора със слухови увреждания. През 2019 г. темата на Международния ден на жестомимичния език беше „Права на жестомимичния език за всички!“. През 2018 г. темата беше „С езика на знаците всички са включени!“ („С езика на жестовете всички са включени!“).

Съгласно Конвенцията за правата на хората с увреждания, приета от ООН на 13 декември 2006 г., езиците, базирани на знаци, имат същия статус като говоримите, тъй като са еднакво богати на граматически, синтаксични, лексикални и структурни термини. В допълнение, подписалите държави се ангажират да улеснят тяхното обучение и да популяризират езиковата идентичност на общността на глухи, глухонеми и глухонеми.

Според FMS в момента в света има около 70 милиона души с увреден слух, 80% от които живеят в развиващите се страни, отбелязва http://wfdeaf.org . Известни са повече от 300 езика, базирани на знаци, но само един е международно приет.

В Европейския съюз се смята, че един на 1000 души използва национален жестомимичен език като свой първи език, т.е. около 500 000 души в Общността.

Също през 2021 г. ще се навършат 170 години от смъртта на американския педагог Томас Х. Галаудет, пионер в образованието на деца със слухови увреждания. Томас Галаудет е роден на 10 декември 1787 г. във Филаделфия, Пенсилвания. В Англия той се срещна с абат Сикард, директор на Националния институт за глухонемите в Париж, и двама от членовете на института, Лоран Клер и Жан Масийо.

Заедно с Клерк Томас Галаудет открива училище за глухонеми в Хартфорд, което по-късно е известно като Американското училище за глухи.

Неговият син, Едуард Миньор Галаудет (1837-1917), основава през 1857 г. първия колеж за глухи, който през 1864 г. се превръща в Университет Галаудет с основно, средно и средно специално образование.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Състоянието на океаните се влошава

Заради затоплянето на океаните морски видове мигрират в по-хладни води или се свиват техни популации

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Състоянието на океаните се влошава, установиха авторите на петия доклад на програмата „Коперник“ за наблюдение на морската среда, предаде ДПА.

В годишния доклад 150 учени разкриват колко бързо се променят океаните под въздействието на човека.

Най-лошите последици от човешката дейност са затоплянето на океаните и топенето на ледовете на сушата, заради които морското ниво се покачва с 2,5 мм годишно в Средиземноморието и до 3,1 мм в света.

Авторите на доклада посочват наводнението във Венеция през ноември 2019 г., когато нивото на водата се повиши с 1,89 м, като пример за непосредствените последици.

Заради затоплянето на океаните морски видове мигрират в по-хладни води или се свиват техни популации.

Арктическият плаващ лед намалява постоянно. От 1979 г до 2020 г. ледът там се е свил с площ шест пъти колкото Германия. От 1979 г. той отстъпва с 12,89 процента на десетилетие. Най-ниските нива са регистрирани през предишните две години.

Ако арктическият морски лед продължава да се топи, това ще допринесе за регионално затопляне, ерозия на арктическите брегове и промени в световните метеорологични модели, предупреждават авторите на доклада.

Големите колебания заради горещите и студени вълни в Северно море са пряко свързани с промените в наличната риба, като морски език, костур, а също европейски омари и раци.

„Промените в климата, замърсяването и свръхексплоатацията са причинили безпрецедентен стрес на океана“ – заяви Карина фон Шукман, която ръководи Доклада за състоянието на океаните.

Световните океани покриват по-голямата част от земната повърхност и регулират климата. Наблюдаването им е много важно за изучаването им и реагирането на промените.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Джей Зи – първият рапър милиардер

Джей Зи е първият рапър, който стана милиардер, съобщи списание "Форбс". 49-годишният рапър, който е съпруг на Бионсе започва кариерата...

Затвори