Депутати от Kонсервативната партия, които подкрепят опита за блокиране на излизането на Великобритания от ЕС без споразумение, ще загубят партийното си представителство в парламента.

Премиерът Борис Джонсън обяви на 28 август, че работата на парламента ще бъде спряна до 14 октомври, което значително намалява шансовете депутатите да могат да предотвратят излизането на страната без споразумение.

Около десет депутати от Kонсервативната партия, които се противопоставят на Брекзит без сделка, искат да принудят премиера да го забави, съобщава Sky News. Джонсън е обсъдил ситуацията в партията и е заплашил с "наказание онези, които смятат да се разбунтуват".

"Организаторите на партията казаха на народните представители на Консервативната партия много просто: ако не гласуват във вторник с правителството, ще унищожат преговорната му позиция и ще прехвърлят контрола над парламента на Джеръми Корбин (лидер на лейбъристите)", каза пред Sky News източник от парламента.

Той добави, че всеки консервативен депутат, който реши да се присъедини към опозицията по този въпрос, „ще бъде изключен от партията в парламента. Той ще запази мястото си като независим, но няма да може да участва в изборите като кандидат от Консервативната партия ".

В момента ситуацията около Брекзит е в безизходица: Обединеното кралство трябва да напусне ЕС до 31 октомври, парламентът на страната е против споразумението с Брюксел в сегашната му форма, но категорично е против Брекзит без сделка. ЕС отказва да възобнови преговорите и да преразгледа споразумението. Наскоро Джонсън заяви, че е готов преговорите да продължат до последния момент.