Открийте ни и в

Канада

Торонто иска да декриминализира дрогата за лична употреба

Властите обясняват нуждата от такова решение с това, че смъртните случаи заради предозиране са стигнали рекордни нива

публикувано

на

Торонто подготвя искане до федералното правителство за декриминализиране на притежанието на незаконни наркотици за лична употреба в града. Властите обясняват нуждата от такова решение с това, че смъртните случаи заради предозиране са стигнали рекордни нива.

През тази седмица ще се проведе публична дискусия по темата, на която ще присъстват главният здравен специалист на града, както и кметът. Искането ще бъде изпратено по-късно тази есен.

Здравните власти в Торонто съобщиха, че през миналата година в града са регистрирани 521 смъртни случаи от предозиране с опиоиди. Това представлява ръст със 78 процента в сравнение с броят на починалите, регистриран през 2019 година, каза д-р Елиън де Вила, която отговаря за общественото здраве в Торонто.

Предозиране с опиоиди: Торонто регистрира рекордни цифри

Данните показват и че през първите три месеци на тази година парамедиците в града са отговорили на 1173 случая на предозиране, от които 93 са завършили със смърт. За сравнение броят на повикванията за същия период през 2020 г. е бил 46 с един смъртен случай.

Искането, което Торонто подготвя да здравното министерство на Канада, не е прецедент, такова вече има, пратено от Ванкувър през май.

Лей Чепмън, медицинска сестра и съосновател на Обществото за превенция на свръхдозирането в Торонто, смята, че искането е стъпка в правилната посока.

Тя захубила брат си, 43-годишния Бард, заради свръхдоза от опиоиди през август 2015 г., няколко седмици след като той излязъл от затвора. Смъртта му предизвикала разследване, след което били издадени серия предписания за повече защита на затворниците, които имат зависимости.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено