Открийте ни и в

Канада

Торонто разхлабва мерките, но Пийл ги затяга още

Не канете хора вкъщи, освен ако не е спешно, призоваха здравните власти

публикувано

на

Сн.: БТА

Докато Торонто очаква разхлабване на мерките, наложени срещу коронавируса, в близост до него регионът на Пийл ги затяга още повече. Предградието мина в червената зона според новата класификация, обявена от властите.

В началото на месеца премиерът на Онтарио Дъг Форд обави, че ресторантите, баровете и фитнесите ще отворят на 7 ноември в Отава, Йорк и Пийл. Но заради големия брой случаи на новозаразени с коронавирус, сред които и огнище в завод в Мисисога, районът на Пийл вместо да се приготви за разхлабване на мерките, преминава към по-строги.

Местният главен медицински инспектор, д-р Лоранс Лох, обяви нова серия от рестрикции, които влязоха в сила в понеделник.

Ето какво включват те:

  • баровете и ресторантите ще могат да настаняват на една маса единствено клиенти, които живеят под един покрив.
  • Клиентите на фитнесите ще трябва да запазват посещение предварително.
  • Всички религиодни чествания трябва да са виртуални. Когато това е невъзможно, капацитетът на местата, в които се провеждат, трябва да се намали със 70% за максимум 50 души на помещение.
  • Жителите не трябва да приемат посетитети в дома си, освен ако не става дума за спешен случай.
  • Предприятията трябва също да забраняват несъществените посещения и да улеснят дистанционната работа.
  • Всички събирания, включително и сватбените, се забраняват от 13 ноември в целия район на Пийл.

Д-р Лох обясни, че болниците в района са почти препълнени и че трябва да се реагира сега, преди да се загуби напълно възможността ситуацията да може да се управлява.

„Обявените мерки са строги, но са нужни, за да могат жителите на района на Пийл да могат

да продължат да работят

и да знаят, че имат достъп до храна, до медицински грижи и до всичко от първа необходимост за живога им“, добави той.

От своя страна кметицата на Мисисоха, Бони Кромби, обеща да организира брифинг за пресата заедно с колегите си от Брамптън и от Каледон, за да изясни мерките сред жителите, търговците и местата за поклонение.

„В момента има голяма объркване заради многото анонси“, каза тя.

В Торонто пък предстои ресторантите, баровете и фитнесите да отворят отново, но при спазването на стриктни мерки. Това трябва да се случи на 14 ноември.

Преди седмица премиерът Дъг Форд обяни нова класификация на санитарните райони. Тя прилича на тази в Квебек – със зелени, жълти, оранжеви и червени зони, но критериите са различни.

В червената зона е Пийл. Оранжевите зони са Торонто, Отава, Йорк и Източно Онтарио. Жълтите ще са Брант, Хамилтън, Дърхам и Халтън. Всички останали райони в Онтарио се намират в зелената зона.

В оранжевата зона баровете, ресторантите и фитнесите могат

да отворят за посетители

и на закрито, с максимум до 50 души наведнъж. Продажбата на алкохол трябва да приключва в 21 часа и броят на клиентите на една маса трябва да е огричен до 4-има.

Във фитнесите маската е задължителна с изключение по време на тренировка.

1328 нови случаи на заразени с коронавирус бяха регистрирани в Онтарио в неделя. В Торонто те бяха най-много – 434, а на второ място бе районът на Пийл с 385.

Провинцията регистрира рекорд на скока на активните случаи. В рамките само на един ден те са се увеличили с 438 в сравнение с предишния ден. Броят на активните случаи бележи 21 рекорд и вече надминава 9000.

От началото на пандемията Онтарио е регистрирало 84 153 случаи на COVID-19 и равносметката от тях е 3 233 починали заради коронавируса.

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Канада

Случаите на COVID-19 в Канада леко намаляват в резултат на ограниченията

„Това е първият спад, който наблюдаваме в Квебек и Онтарио от доста време“, каза тя.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Синхуа/БТА

Случаите на COVID-19 намаляват в много части на Канада, но експертите казват, че тези ранни положителни признаци зависят от широко разпространените ограничения.

В Квебек, който сега е под вечерен час, новите случаи намаляват.

Онтарио е показал 11 последователни спадове в средната си седемдневна стойност – показател, който помага да се установят дългосрочните тенденции в сравнение с дневните числа.

В Канада те получиха здравни грижи и... един вирус

Д-р Тереза Там, главен служител по обществено здраве в Канада, заяви в петък, че тенденциите в ежедневните случаи в национален мащаб намаляват.

„Това ни дава надежда, че мерките за контрол започват да действат“, каза Там.

„Но е твърде рано, за да сме сигурни, че тези мерки са достатъчно силни и достатъчно широки, за да ни насочат към устойчива тенденция към намаляване.“

Каролайн Колин, доктор по инфекциозни болести от университета Саймън Фрейзър, каза, че случаите в повечето провинции намаляват.

„В Онтарио ситуацията е несигурна, в Саскачеван случаите все още нарастват, но останалите в останалите или намаляват, или остават на същите нива“, каза Колин.

„Това е първият спад, който наблюдаваме в Квебек и Онтарио от доста време“, каза тя.

Поне 50 000 билета за Канада са анулирани заради изискването за отрицателен тест за COVID-19

Ако хората не ограничат броя на контактите си с другите, случаите ще започнат да се покачват отново, докато ваксините стигнат до по-широкото население.

Колин каза, че широко разпространените ограничения, симптоматичните тестове и проследяването на контактите остават най-важните мерки за справяне с вируса на този етап.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

В Канада те получиха здравни грижи и… един вирус

Един от седем пациенти в Канада се е заразил с коронавирус в болница

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: La Presse

Един от седем пациенти, хоспитализирани с коронавирус в Канада, е тестван за първи път позитивно за заразата повече от седем дни след свой престой в болница. Той е считан от Националния институт по здравни и социални грижи в Канада като вътреболничен случай, тоест – вероятно е бил заразен в лечебното заведение.

От доста месеци тази цифра е постоянна – около 15 на сто от пациентите, хоспитализирани с COVID-19, са заразени в болницата. В абсолютна стойност тези пациенти представляват около двайсетина на ден например в Квебек. Там между 2000 и 3000 души са хоспитализирани всеки ден.

„Следователно, рискът да се заразите с коронавирус, когато отидете в болница, остава нисък“, смята директорът на отдела за клинични данни в Националния институт Майк Бенижери.

„Не съм убеден, че рискът от заразяване в болницата е по-голям, отколкото където и да е другаде извън нея“, споделя още той. И допълва, че освен всичко останало няма гаранция, че обявените за заразени наистина са се заразили в лечебните заведения.

Въпреки това Институтът използва данните, събирани от тази есен, за да направи своите прогнози за болничната среда, уточнява Матийо Майо-Жиру, изследовател в Университета МакЖил, който получи мандат от Института да направи модел на нуждите на сектора по време на пандемията.

„Винаги е имало вътреболнични инфекции от коронавирус“, споделя той и потвърждава, че през последните месеци

процентът им е постоянен

COVID-19 може да бъде разпространен по различни начини сред пациентите в болниците. „Нормално – вътреболничните инфекции се откриват именно в болниците. COVID-19 може да се окаже в който и да е пациент и той да я разпространи“, уточнява Бенижери.

Сн.: La Presse

Служителите в системата очевидно могат да бъдат разпространители на COVID-19 като вътреболнично заболяване. Заради тяхната работа, която ги поставя в тесен контакт с голям брой пациенти, те са едни от най-често заразените с коронавирус. Като цяло, 35 000 работещи в системата на здравеопазването са били инфектирани с вируса. Това означава около един от шест. „Това е огромен брой от гледна точка на това каква част от обществото са. Те наистина са изложени на голям риск“, казва още Бенижери.

Голям брой огнища на коронавирус наистина са избухнали в болниците. Така например към 15 януари е имало поне 37 огнища на заразата само в болниците в района на Монреал. За да се говори за огнище, трябва да има установени поне два случая на едно и също място.

„Разпространението на болестта сред пациентите е нещо, което персоналът на болниците се опитва на всяка цена да избегне“, подчертава Шантал Вале, шеф на отделението по специализирана медицина в болницата Шарл Лемоан.

„Трябва винаги да правим всичко, което е по възможностите ни, за да не се случва това. В един идеален свят това не се случва. Но няма такова нещо като нулев риск, имаме си работа с една много заразна болест“, категорична е Вале.

И все пак достатъчно бдителен ли е персоналът?

„Бих искала да ви кажа, че да, винаги. Но

истината е, че има пропуски

Опитваме се да се следим един друг. Наше задължение е да не се събираме на вечеря, да си мием ръцете, когато сваляме маската си, за да си почешем носа. Но когато си под натиск, предпазливостта се пренебрегва лесно“, казва тя. Мерките за избягване на инфекции не бяха много добри и преди COVID-19. Пандемията ни направи по-добри отпреди в тази сфера“, допълва тя.

Разбира се, пациентите, които имат нужда от болнично лечение, не трябва никога да се колебаят да го потърсят. „Болните хора трябва да идват. Един инфаркт, лечението на който е забавен, може да доведе до сериозни усложнения. Другите здравни проблеми не чакат заради коронавируса“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Арестуваха жена заради мъртво бебе в Гатино

Според полицията става дума за съмнителна смърт.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Полицейската служба в Гатино в провинция Квебек в Канада, арестува жена и започна разследване, след като в апартамент в града бе открито тяло на бебе.

Според униформените става дума за съмнителна смърт.

26-годишната Каролин Берже бе задържана и отведена в съда в Квебек в неделя. Тя е обвинена във възпрепятстване на полицията и в непристойно поведение към трупа на новороденото. Все още се установява връзката със смъртта му.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Канада с федерална помощ за авиокомпаниите с условие: връщат пари за отменени полети

Министърът на транспорта Марк Гарно изложи изискването, когато обяви, че Отава е готова да отговори на отчаяните молби на сектора...

Затвори