Открийте ни и в

Коронавирусът

Торонто се очерта като “COVID-огнището” на Онтарио

публикувано

на

сн. АП/БТА

Торонто и околните му региони отбелязват непропорционално голям брой нови случаи на COVID-19 в Онтарио, според анализ на CBC News за провинциални данни за нови коронавирусни инфекции.

Повече от три четвърти от активните случаи на COVID-19, изброени понастоящем в базата данни на провинцията, са открити в петте служби за обществено здраве на регионите Торонто, Пийл, Йорк, Дърам и Халтън, области, които представляват по-малко от половината население на провинцията.

Това е ясно изместване от първия месец на пандемията, когато случаите бяха разпределени по-равномерно в провинцията и тази промяна подтиква някои експерти да препоръчат облкечаване на мерките в някои региони, като същевременно се ограничават райони, където случаите се покачват.

В началото на април, когато Онтарио достигна 5000 потвърдени случая на COVID-19 в Торонто и неговите четири околни региони бяха 52 на сто от регистрираните заразени. След това Торонто и регионите достигнаха дял от 76 на сто от приблизително 6 600 заразени, регистрирани през май.

Новите данни дават още повече аргументи, че правителството на провинцията трябва да обмисли регионален подход към борбата срещу COVID-19 в Онтарио, нещо, на което премиерът Дъг Форд се противопоставяше досега.

“Да се ​​отнасяме към провинцията като към едно звено, няма много смисъл”, каза д-р Майкъл Уорнър, медицински директор на интензивното отделение в болница “Майкъл Гарън” в Торонто, в интервю за телевизия “The Current”. „Броят на позитивните случаи на COVID се увеличава, но мисля, че по-важният въпрос е в провинция Онтарио:„ Къде всъщност се намират тези случаи? “

Общият дневен брой на новите случаи в Онтарио следва възходяща тенденция от 10 май. По-внимателно разглеждане на данните обаче показва, че несъразмерен дял от тези нови случаи е открит в петте обществени здравни служби на широката зона около Торонто (GTA). От 3 931 инфекции, които са се случили в Онтарио от 10 май, отделите за обществено здравеопазване на GTA са 3 054, или приблизително 78 на сто.

Ръстът на новите случаи в Онтарио от началото на май “е преди всичко проблем в Торонто”, заяви в интервю за CBC News и д-р Алон Вайсман, лекар по инфекциозни заболявания в Университетската здравна мрежа. “В други части на Южно Онтарио и особено в Северно Онтарио не са наблюдавани нарастващи числа. Най-вече това е спад.”

Вайсман призовава провинциалните служители да разгледат много по-отблизо спецификата на данните, за да създадат най-добрия пандемичен отговор.

“Ако разгледате по-задълбочено и забележите нарастване на случаите в определена демографска група – или стари, или млади, или определени региони, или определени професии – тогава наистина бихте могли просто да приспособите своя подход към този проблем”, каза той.

“Ако всичко, което знаете, е, че в Торонто има много случаи, няма много смисъл в Кингстън да се закриват паркове.”

Базата данни на провинцията във вторник показа 4110 инфекции като “нерешени”, което означава, че хората все още се смятат за заразен. Обществените здравни звена на GTA са записали 3171 от тези активни случаи или приблизително 77 на сто.

Извън района на широката зона Торонто, само в някои градски райони продължават да се наблюдават значителен брой нови случаи. Отделенията за обществено здраве в Отава, Хамилтън и Уиндзор-Есекс заедно с GTA представляват приблизително 90 на сто от новите случаи в провинцията от 10 май.

Ето защо редица експерти предлагат ръководството на общественото здравеопазване на Онтарио да съсредоточи по-стриктно отговора си върху горещи точки и да обмисли възможността части от провинцията, които са засегнати до голяма степен, да възобновят икономическата си дейност по-бързо.

Такъв е подходът, който предприемат премиерите Франсоа Лего в Квебек и Джейсън Кени от Алберта. Те поддържат ограничения по-дълго в най-тежко засегнатите части на своите провинции. В Квебек това е района на Монреал, докато в Алберта това са градовете Калгари и Брукс.

„Онтарио е много разнообразен, така че няма смисъл да се прилага политика, която да се прилага за цялата провинция, ако цялата провинция не е засегната“, казва д-р Джеф Куонг, епидемиолог в Университета на Дала Лана от Университета на Торонто. “Политиките, които въвеждате в области като GTA, могат да бъдат различни от, да речем, Sault Ste. Marie или Sudbury.”

Но това не е подходът, предпочитан от д-р Дейвид Уилямс, главен медицински директор на Онтарио. “Да речем, че фризьорските салони в един регион са отворени, а в друг- не. Така че всеки просто преминава в другия, получава услугата и разнася заразата там”, обясни Уилямс във вторник по време на ежедневния му брифинг.

Въпреки че призна за наличието на „горещи точки“ на COVID-19 в някои части на провинцията, Форд отхвърли всичко друго освен формулата на пан-Онтарио за налагане и облекчаване на мерките в провинцията.

Някои градски райони на Онтарио “светят като коледно дърво”, заяви Форд в понеделник по време на ежедневния си брифинг COVID-19. “Ще изкараме хората, където са горещите точки, и ще ги тестваме”, каза той, но не е разработил подробно плана.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено