Открийте ни и в

България

„Тракийска пепелянка“ вдига във въздуха български, американски и канадски изтребители

За какво се готвят военновъздушните сили?

публикувано

на

„Тракийска пепелянка“ вдига във въздуха български, американски и канадски изтребители

Български, американски, канадски, румънски и гръцки самолети ще бъдат вдигнати във въздуха заради учението „Тракийска пепелянка – 2022“.

Екипажи от състава на българските Военновъздушни сили (ВВС) започна от петък изпълнението на задачи в съвместната летателна тренировка.

В нея ще участват сили и средства от военновъздушните сили на Гърция, Канада, Румъния и на САЩ в Европа.

В рамките на две седмици, в периода от 8 август до 19 август 2022 г., в българското въздушно пространство ще се проведат съвместни полети и ще се изпълняват задачи, специфични за родовете авиация и противовъздушна отбрана (ПВО), чиято сложност ще нараства с хода на тренировъчните действия. Основната им цел е свързана с подготовка на силите за съвместно участие в коалиционни операции.

Пред очите на децата си: Жена почина по време на полет

От българска страна участват военнослужещи от базата за Командване, управление и наблюдение, екипажи на изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, Су-25 от авиобаза Безмер, вeртолети AS-532 Cougar от авиобаза Крумово със задачи по авиомедицинска евакуация и формирования за противовъздушна отбрана от състава на ВВС и Сухопътни войски.

F-18 на Кралските канадски военновъздушни сили ще оперират от северната ни съседка.

Румънските и гръцките военновъздушни сили с техните F-16 ще провеждат полети с излитане и кацане от своите бази за постоянна дислокация.

"Най-голямата инвестиция в историята": Надежди за демократите след победата на Байдън

Военнослужещи от състава на американските ВВС ще осигуряват действията на авиацията на полигон Елена.

Съвместната подготовка „Тракийска пепелянка“ се провежда ежегодно от 2010 г. и предоставя възможности на военновъздушните сили на страните-участнички да генерират богат опит при реално взаимодействие в международна среда.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено